Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
14°C

Trei bihoreni care au clonat cardurile a peste o suta de clienti ai unei banci, trimisi in judecata

Trei bihoreni care au clonat cardurile a peste o sută de clienţi ai unei bănci, cu filiale în Sibiu, Beiuș și Oradea şi au scos peste 50.000 de euro din conturile acestora, au fost prinşi şi trimişi în judecată, în urma unei anchete a BCCO Oradea, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că trei bihoreni, membri ai unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni cu mijloace de plată electronică, au fost trimişi în judecată în urma unei anchete efectuate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea.

Din cercetările poliţiştilor a reieşit că, în perioada decembrie 2009-aprilie 2010, sub coordonarea liderului grupului Valentin Genis Sbârciog, de 32 de ani, din comuna Tărian, orădeanul Vasile Arhip, de 32 de ani, şi Ştefan Rusalim Lele, de 34 de ani, din comuna Bratca, au confecţionat dispozitive destinate interceptării datelor de identificare ale cărţilor de credit şi codurilor pin aferente, pe care ulterior le-au instalat pe mai multe bancomate aparţinând BCR din Oradea, Beiuş şi Sibiu.

"La scurt timp de la instalarea dispozitivelor de skimming, aceştia au revenit la bancomatele compromise prin accesul ilegal, au demontat aparatura şi au descărcat datele informatice capturate, intrând astfel în posesia unei cantităţi impresionante de conturi bancare", a explicat inspectorul principal Alina Dinu. Ulterior, cu ajutorul unor programe, cei trei au inscripţionat cu datele obţinute benzile magnetice ale unor suporturi de plastic, precum carduri expirate, cartele de acces în instituţii sau cartele de alimentare cu carburant şi s-au deplasat prin diverse localităţi din ţară, unde au retras bani din conturile fraudate, de la bancomate. "Pe 5 august, sub coordonarea unui procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, poliţiştii BCCO Oradea au efectuat trei descinderi domiciliare la locuinţele membrilor grupului şi au ridicat dispozitive electronice destinate accesului ilegal în sisteme informatice, diverse înscrisuri, aparatură IT, respectiv laptop-uri, unităţi centrale de calculator, suporturi optice de stocare a datelor", a arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Potrivit sursei citate, gruparea a compromis peste 100 de conturi aparţinând clienţilor unei bănci, toţi cetăţeni români, valoarea prejudiciului cauzat acestora fiind estimată la peste 50.000 de euro. În urma anchetei, vineri, cei trei membri ai grupării au fost trimişi în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare şi punere în circulaţie de mijloace de plată electronică falsificate, deţinere de dispozitive electronice în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase şi acces ilegal la un sistem informatic, infracţiuni pedepsite cu închisoare între 3 la 12 ani. Doi dintre ei, Valentin Genis Sbârciog şi Rusalim Ştefan Lele, vor fi judecaţi în stare de arest preventiv. De asemenea, pentru recuperarea prejudiciului procurorii au instituit sechestre asigurătorii asupra unui apartament din Oradea, deţinut de Vasile Arhip, şi asupra unui autoturism de lux, proprietatea lui Sbârciog. Valentin Genis Sbârciog este recidivist. În urmă cu doi ani, bărbatul a fost prins în flagrant în timp ce monta un dispozitiv de skimming pe un bancomat din Dresda. Sbârciog a fost condamnat atunci la doi ani de închisoare cu suspendare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus