Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Scrisoare deschisa

Ministrul Culturii

Excelenţa Voastră, Domnule Ministru

Vă rog respectuos a include pe agenda discuţiilor pe care le veţi purta la Sibiu, cu Primarul Sibiului, Preşedintele FDGR, dl. Klaus Johannis, problema prioritară a culturii de patrimoniu a Sibiului, neglijată după 1990 şi obstrucţionată după 2007 (când Biblioteca Judeţeană Astra s-a mutat în noul sediu ultramodern şi arhisuficient): RESTITUIREA Palatului ASTRA, sediul istoric al Muzeului ASTRA (de la fondarea acestuia, în 1905, până la desfiinţarea sa, prin dictat comunist, stalinist, în 1950!).

Vă redau calendarul istoric al evenimentelor care au urmat celei mai mari crime culturale de patrimoniu din această parte a Europei, soldată de dispariţia voită a peste 40.000 obiecte!!! Cele 8700 obiecte salvate de la naufragiu, în 1950, sunt depozitate în „Casa Albastră” (edificiu lipit de Palatul Brukenthal). În spaţiile majoritare din Palatul Astrei, deţinute 45 de ani de Muzeu, se extinde Biblioteca Judeţeană Astra devenită, după epurarea fondului de carte, o oficină ideologică a regimului comunist. În 1957, Cornel Irimie reface expoziţia de artă populară cu o parte din cele 8700 obiecte, în Palatul Brukenthal (iniţial, la parter iar, din 1963, în cele 17 săli de la etajul I).

În 1990, în calitatea mea de vicepreşedinte al CPUN, jud. Sibiu, retrag tot patrimoniul expus la etajul I al Palatului, în depozite, oferind, necondiţionat (nu am cerut spaţiu la schimb!) cele 17 săli, spre valorificare deplină a patrimoniului de pictură al Palatului. În 1993, Guvernul României atribuie, prin Hotărârea Guvernului 811 / 1992, sediul din Sibiu, Gh. Bariţiu (Palatul Astrei) Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” care îşi intabulează sediul în Cartea Funciară. În 1994 se semnează cu preşedintele CJ Sibiu, convenţia prin care se convine restituirea Palatului Astra către Muzeul ASTRA (redivivius, în 1992), în momentul în care Biblioteca Judeţeană Astra va beneficia de un sediu nou (pentru a cărui construcţie am militat neobosit, personal, încă din 1990, dovadă numeroasele demersuri întreprinse şi memorii depuse la autorităţile locale şi centrale). În 26 august 1997, CJ Sibiu retransmite acel sediu, spre administrare, Bibliotecii Judeţene Astra. În 1997, acţionez în Justiţie CJ Sibiu pentru a obţine, prin sentinţă judecătorească, restituirea sediului, atribuit de Guvern Muzeului, ca o reparaţie istorică, juridică şi morală, în urma dictatului comunist din 1950. Prin Sentinţa Civilă nr. 32 / 1998 a Curţii de Apel Alba Iulia, Secţia economică şi Contencios Administrativ se obţine anularea Hotărârii 51 din 26 august 1997 a CJ Sibiu privind transmiterea în administrarea Bibliotecii Astra a imobilului situat în Sibiu, str. Gh. Bariţiu nr. 5.

În 1998, prin Decizia nr. 1908 din 7 oct. 1998 a Curţii Supreme de Justiţie, secţia Contencios Administrativ, se respinge Recursul deschis de CJ Sibiu, împotriva sentinţei civile nr. 32 / 1998 a Curţii de Apel Alba Iulia. În anul 2000, Guvernul României (prim ministru Mugur Isărescu), dezinformat de ministrul Culturii, Ion Caramitru, decide (ignorând deciziile şi sentinţele rămase definitive, ale Curţii de Apel Alba Iulia şi Curţii Supreme de Justiţie), restituirea sediului în cauză, din nou, Bibliotecii Judeţene Astra.

În anul 2007, Biblioteca Astra se instalează în monumentalul şi modernul nou sediu, eliberând, în majoritatea spaţiului, sediul istoric al Muzeului. În vara aceluiaşi an, colecţia de 36.000 obiecte a Muzeului Civilizaţiei Transilvane „ASTRA” (succesorul legitim, programatic, patrimonial şi expoziţional al Muzeului Asociaţiunii) rămase din 1990 şi fără spaţiu de expunere (!) sunt evacuate sub presiunea Ministerului Culturii (ministru A. Iorgulescu) şi a Consiliului Judeţean Sibiu (forul nostru superior!!) din Casa Albastră (transformată după ample lucrări de restaurare şi modernizare, în sediu al Expoziţiei de artă plastică românească, în Palatul Brukenthal rămânând doar arta universală).

Întrucât nu ni se oferă un spaţiu de depozitare (chiar tranzitiv), suntem obligaţi să depozităm , în condiţii total necorespunzătoare!, cele 36.000 obiecte, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” (Piaţa Mică nr. 11). Muzeul centenar este lăsat şi fără spaţii de depozit, ceea ce este o gravă încălcare a prevederilor Legii Muzeelor şi Colecţiilor.

În toamna anului 2007, în disperare de cauză, deschid, din nou, un proces, în instanţă, împotriva CJ Sibiu şi a Bibliotecii Judeţene Astra.

În şedinţa din 25.06.2009,CJ Sibiuadoptă Hotărârea nr. 89 (împotriva protestelor mele vehemente, prin care am arătat caracterul ilegal al Hotărârii adoptate!) prin care se aprobă retragerea de pe rol a cauzei, prin stingerea amiabilă a conflictului juridic dintre CNM „ASTRA” şi CJ Sibiu + Biblioteca Judeţeană, evident cu acordul directorului numit interimar, după demiterea mea ilegală, în 16 mai 2009 (care renunţă, obedient, să apere în justiţie drepturile patrimoniale ale propriei instituţii, renunţând la revendicarea legitimă juridic şi moral, a sediului indispensabil asigurării funcţiilor de bază ale unei instituţii centenare cu un patrimoniu excepţional ca valoare etnografică).

Prefectura Judeţului Sibiu refuză să atace în Contencios Administrativ nelegalitatea Hotărârii CJ, datorită complicităţilor bazate pe interese de afaceri şi altor considerente aleatorii (poziţie atacată deschis, de mine, în „Turnul Sfatului” din 11 octombrie a.c., alăturat!).

Faţă de poziţia obstructivă, discriminativă etnocultural, a conducerii Consiliului Judeţean, susţinută cu obstinaţie de primarul Sibiului şi preşedintele FDGR, dl. Klaus Johannis, care prejudiciază grav interesul fundamental al unei instituţii muzeale de excepţională valoare, de a-şi redobândi propriul sediu după 60 de ani de la înstrăinarea lui samavolnică, cu o vechime de 105 ani, cu atât mai stridentă şi insultătoare, cu cât noi am oferit, necondiţionat, Muzeului Brukenthal, întreg etajul I al Palatului (în 1990), apoi am asigurat condiţii optime colecţiilor de etnografie exotică, fondate de călători şi exploratori saşi, încă din sec. XVIII (în cadrul Muzeului „Franz Binder”) şi aceleaşi condiţii pentru patrimoniul etnografic săsesc, după restaurarea generală a Casei Artelor, în 2007, cu peste 15 miliarde lei vechi obţinute de la BERD (în cadrul Muzeului „Emil Sigerus”), Vă rog să interveniţi, cu autoritatea funcţiei Dumneavoastră, pentru soluţionarea acestei probleme, evitând astfel ca acest dosar să ajungă la Consiliul Europei şi la Comisia pentru Cultură a Parlamentului European.

Cu cea mai înaltă stimă şi expresia gratitudinii mele, anticipate

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

iada

Acum 12 ani

Tza, Tza, Tza capritza tza !
Raspunde

dddd

Acum 12 ani

auzi caprito cand vorbeste BUCUR TREBUIE SA AI DICTIONARUL LA TINE
Raspunde

pentru ddd

Acum 12 ani

Poate tu si el trebuie sa mai cititi legile Romaniei. Si sa le aplicati in interesul public nu al vostru PERSONAL. NESATUILOR !
Raspunde

Muzeograf

Acum 12 ani

Bucur are din nou dreptate, chiar daca pentru multi nu este simpatic.
Raspunde

ovidiu pop

Acum 12 ani

E un om de toata isprava.Intr-adevar ca sa-l intelegi trebuie sa ai cap si rabdare.Deja s-a cerut prea mult ?
Raspunde

Ovidiului Popului

Acum 12 ani

Pupa-l adanc ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus