Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

ISPA: s-au terminat cele 25,56 milioane de euro pentru Sibiu

La aproape opt ani de la semnarea contractului de finanțare ISPA pentru investițiile în sistemul de apă și canalizare al Sibiului și cu câteva săptămâni înainte ca UE să oprească alocarea de fonduri pentru România prin acest program, administrația locală a municipiului a anunțat că fondurile europene au fost consumate în totalitate. Potrivit oficialităților sibiene, Modernizarea sistemului de alimentare cu apă și al apei uzate în municipiul Sibiu este primul proiect de o asemenea amploare, finanțat prin ISPA și finalizat în România.
37,588 de milioane de euro este valoarea totală a proiectului amintit mai sus: 25,56 milioane de euro au fost asigurate nerambursabil de UE prin ISPA, iar restul de 12,028 milioane de euro reprezintă contribuția SC Apă Canal SA, beneficiarul fondurilor. Zece milioane de euro din această sumă au fost împrumutate de la BERD.

Fără suplimentări de fonduri, dar cu întârzieri la termene

Finalizarea proiectului ISPA a fost consemnată în cadrul unui eveniment organizat miercuri la Uzina de apă a Sibiului, obiectiv reabilitat în cadrul programului amintit. În cadrul proiectului, mai sunt câteva lucrări de finalizat – la extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare și distribuție a apei -, dar plata acestora este deja asigurată.
Imensul proiect își are originile în 2000, când noul primar al Sibiului din acea vreme, Klaus Johannis, a avut o serie de întâlniri cu primarii din localitățile învecinate municipiului. Încercările de asociere în vederea accesării unor fonduri europene nu au dat rezultat, așa că Sibiului a aplicat pe cont propriu, în 2002. În același an, proiectul a fost aprobat, iar contractul de finanțare a fost semnat la Bruxelles pe 18 decembrie 2002. A fost nevoie de alte câteva luni bune, până când autoritățile de la București să treacă prin Parlament acest proiect și să acorde toate semnăturile necesare. Mai precis, partea română a semnat contractul de finanțare pe 31 martie 2003.
Licitațiile organizate pentru lucrările necesare în cadrul proiectului au încredințat proiectul către două companii: Aqua Engineering, din Austria, și Sistem Yapi, din Turcia. ”Firmele și-au supraevaluat capacitățile proprii. A apărut și criza economică, apoi. Dacă nu am fi avut răbdare și oameni competenți, fie am fi abandonat proiectul, fie am fi renunțat la unele lucruri”, a spus primarul Klaus Johannis.
Spre exemplu, întârzierile în finalizarea modernizării Uzinei de apă a Sibiului sunt de aproximativ doi ani.
Demn de remarcat la acest proiect, sumele stabilite în urma licitațiilor nu au mai fost suplimentate prin acte adiționale. Mai mult, au fost făcute și economii. Spre exemplu, din sumele economisite în cadrul lucrărilor pentru modernizarea uzinei de apă urmează să fie achiziționate șase autospeciale extrem de complexe, necesare activității uzuale a SC Apă Canal.

BERD: toate proiectele au întârzieri

Că Sibiul a înregistrat întârzieri în implementarea acestui proiect nu este un lucru neobișnuit, susțin reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, instituție care a asigura un împrumut de zece milioane de euro, pentru asigurarea cofinanțării proiectului. ”Lucrez pentru 50 de proiecte de acest fel, implementate în opt țări. Vă spun că astfel de proiecte durează și peste tot înregistrează întârzieri. Trebuie să ne concentrăm pe aspectele pozitive, să înțelegem că aici s-a realizat o rețea de calitate”, a declarat Richard Gargrave, din partea BERD.

Peste 200.000 de beneficiari

Proiectul ISPA de la Sibiu are relevanță și pentru localități limitrofe Sibiului: Ocna Sibiului, Șura Mică, Cristian, Șura Mare și Șelimbăr. Alături de Sibiu, acestea primesc apă din stația de tratare modernizată în cadrul proiectului amintit. Printre cei care au simțit mai concret acest proiect sunt și sibienii din Gușterița și Turnișor. În aceste zone a fost prelungită rețeaua de canalizare, inexistentă până acum. În prezent, întreaga populație a Sibiului este conectată la rețeaua de canalizare a orașului. ”În calitate de operator regional, SC Apă Canal are acum un proiect dereulat prin POS Mediu, în valoare de 100 de milioane de euro”, a anunțat directorul Apă Canal, Mircea Niculescu, noul proiect al societății sibiene.


Cifre și date

Obiectivele finanţate prin contractul ISPA de la Sibiu sunt servicii şi lucrări ce vizează:

•    Asistenţa tehnică pentru achiziţii şi implementarea proiectului
•    Supervizarea pe durata implementării contractelor de lucrări
•    Reabilitarea staţiei de epurare Sibiu
•    Reabilitarea staţiei de tratare a apei „Dumbrava”
•    Extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare, contorizare şi monitorizare a reţelei de distribuţie a apei

Valoarea contractului semnat cu Sistem Yapi pentru extinderea rețelei de canalizare, contorizarea și monitorizarea rețelei de distribuție a apei a fost de 13,668 de milioane de euro, iar perioada de execuție a fost 18 ianuarie 2008 – 31 iulie 2010.
Lucrări executate:
-    36 de km de canalizare și racordarea consumatorilor de pe 45 de străzi din Gușterița și Turnișor
-    reabilitarea a 16 km de canalizare și construcția a nouă km de canal pluvial
-    construcția/reabilitarea a șapte stații de pompare a apei uzate
-    construcția/reabilitarea a patru stații de hidrofor pentru apa potabilă
-    implementarea unui sistem de monitorizare a rețelei de distribuție a apei potabile
-    realizarea unui dispecerat general pentru supravegherea rețelelor de apă și canalizare

Reabilitarea stației de epurare Sibiu a fost finalizată pe 14 aprilie 2008, lucrările fiind începute pe 14 octombrie 2005. Constructorul angajat a fost tot Sistem Yapi, valoarea contractului fiind de peste 9,39 milioane de euro.
Noua stație asigură tratarea apei uzate pentru o populație echivalentă de 205.000 persoane, epurând un volum de 3.000 mc/oră pe timp uscat, cu un maxim de 4.500 mc/oră pe timp ploios

Reabilitarea  Stației de tratare a apei potabile Dumbrava a avut o perioadă contractuală 10 februarie 2008 – 7 iunie 2010, constructorul angajat fiind Aqua Engineering. Valoarea contractului a fost de peste 8,72 de milioane de euro.
În cadrul contractului, printre altele, au fost instalate 7.658 de apometre, iar capacitatea de tratare a stației de epurare a ajuns la 1.250 de litri pe secundă, ceea ce reprezintă necesarul de apă potabilă pentru o populație echivalentă de 200.000 de locuitori.
Au fost reabilitate și modernizate o serie de instalații din cadrul uzinei de apă, dar și instalate mai multe sisteme de monitorizare on-line a cantităților de apă disponibile, a calității apei etc.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

dntsbb

Acum 11 ani

aha, de aia e asa scumpa apa la sibiu, ca or facut totul pe fonduri.
Raspunde

xx

Acum 11 ani

nu au facut totul pe fonduri . 10.000.000 euro a fost imprumut de la BERD
Raspunde

dntsbb

Acum 11 ani

aha, de aia e asa scumpa apa la sibiu, ca o aduc de la brasov
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus