Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

In democratie la Sibiu, intre comunisti acasa

Asaltaţi de propriile probleme, prea puţini au apucat să observe ceea ce se întâmplă la graniţa cu ceilalţi români: În Republica Moldova, la ultimele alegeri, comuniştii au primit cele mai multe boturi. 45,5%. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu câţiva studenţi basarabeni aflaţi la Sibiu: e greu în România, dar e mai uşor traiul greu din democraţia de aici, decât greutăţile din comunismul de acolo.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a început negocierile postelectorale cu cele trei formaţiuni proeuropene care au intrat în parlament, pentru o alianţă în noua guvernare. Prin cămine, pe la cursuri sau prin cafenele tinerii basarabeni, discută dezamăgiţi şi neputincioşi.
„Din punctul meu de vedere orice alianţă politică în care sunt implicaţi şi comuniştii este una nefavorabilă. Comunismul, în orice formă, chiar şi în una adaptată vremurilor - după cum susţin mulţi că este comunismul din Republica Moldova - reprezintă o formă de guvernare dezavantajoasă pentru populaţie. Dacă era bine în comunism nu fugeau toţi tinerii să muncească sau să studieze în alte ţări. Ruşine să le fie inconştienţilor care i-au votat pe comunişti”,  oftează Valeria Artenie. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi speră să obţină cât mai degrabă cetăţenia romană.
Republica Moldova nu se află în topul ţărilor preferate de români pentru concediu: pentru a ajunge acolo e nevoie de paşaport. În plus, studenţii basarabeni zugrăvesc şi o altă imagine: e multă sărăcie, iar Chişinăul seamănă prea tare cu Bucureştiul de pe vremea lui Ceauşescu.
Diana Tuchiluş a plecat la 17 ani din Moldova. A terminat Jurnalistica la Sibiu, iar acum face al doilea master şi îşi împarte timpul între şcoală şi librăria la care lucrează ca vânzătoare. Acasă, peste Prut, mai are o sora studentă, iar fratele mai mare a emigrat acum câţiva ani în Franţa. Au fost grei anii de studenţie, cu slujbe part-time care o ajutau să îşi plătească taxele. Acum munceşte pe un salariu care îi permite cu greu să se întreţină şi din care poate să strângă bani, ca să meargă de două ori pe an în Moldova, să-şi vadă familia. Nu s-ar întoarce în ţara natală, unde mama ei câştigă, după treizeci de ani de muncă, echivalentul a 270 de lei pe lună.
 „Problema trebuie să fie privită din perspectiva omului care trăieşte în Moldova, indiferent dacă e român, rus sau moldovean. Cei care au luptat să câştige democraţii, au fost majoritatea din afara ţării. Cei din Republica Moldova au votat cu comuniştii”, susţine Diana. Ea îşi explică parţial reacţia celor de acasă. „Cei care i-au susţinut pe comunişti au luat ca model România, o ţară care a aderat la UE şi totuşi nu a cunoscut prea multe schimbări în bine”. Aşteptările sunt mari, ca după fiecare scrutin. „Acum dacă democraţii depind într-un fel de comunişti, sunt obligaţi să colaboreze, să găsească un numitor comun, lăsând deoparte orgoliile, pentru că e vorba de o ţară întreagă ce aşteaptă mult de la cei pe care i-a votat”, spune Diana în timp ce aranjează cărţile în raft. Ea crede că o să vă vină şi în Moldova „vremuri mai bune”. Până atunci speră să primească cetăţenia romană.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus