Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Peste 70 la suta din locurile de cazare din pensiunile din judetul Sibiu, rezervate pentru Revelion

Gradul de rezervare a locurilor de cazare din pensiunile din judeţul Sibiu, pentru Revelion, este cuprins între 70 şi 100 la sută, iar preţurile practicate sunt comparabile cu anul trecut, chiar mai mici cu cinci la sută în unele locuri, primele care s-au vândut fiind pachetele cele mai scumpe. Locurile din judeţul Sibiu preferate de către turişti pe durata sărbătorilor de iarnă sunt Mărginimea Sibiului, staţiunea Păltiniş, Bâlea Lac şi municipiul Sibiu, cu multiplele obiective turistice şi trasee turistice pe care le oferă, transmite corespondentul Mediafax.

Anul trecut, gradul de rezervare a locurilor de cazare din judeţul Sibiu era la aproximativ acelaşi nivel cu cel din 2010, excepţie făcând Mărginimea Sibiului, unde proprietarii de pensiuni spun că la începutul lunii decembrie 2009 aveau grad de rezervare sută la sută. Peste tot în judeţul Sibiu unităţile de cazare turistică au pregătit pachete speciale mai mult pentru Revelion şi mai puţin pentru Crăciun, din punctul de vedere al hotelierilor Crăciunul fiind o sărbătoare "mai puţin vândută".

Mărginimea Sibiului este una dintre primele opţiuni ale turiştilor care vizitează judeţul Sibiu. Numele de "Mărginimea Sibiului" este dat unei zone formate din 18 localităţi - Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina - cu o bogată moştenire etnologică, culturală, arhitecturală şi istorică. Cele mai vechi localităţi din zona sunt Răşinari (1204), Tălmaciu (1318), Orlat (1322) şi Sălişte (1354). Localităţile şi-au dezvoltat o economie mixtă, bazată pe agricultură, creşterea animalelor şi meştesuguri tradiţionale, cu pondere deosebită pe oierit. În Mărginimea Sibiului există biserici vechi, muzee (Muzeul Sibiel cu cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din Europa; Muzeul Sătesc Răşinari care cuprinde piese uzuale din ceramică, mobilier pictat, obiecte gospodăreşti şi meşteşugăreşti; Muzeul din Galeş cu o impresionantă colecţie de costume populare şi Muzeul Parohiei Ortodoxe din Sălişte care cuprinde obiecte şi cărţi vechi de cult), case memoriale, construcţii tradiţionale ţărăneşti, dar şi foarte multe pensiuni turistice. Locuitorii din zonă păstrează încă neschimbate multe dintre obiceiurile străvechi, legate de cele mai importante momente din viaţa omului, dar şi din timpul anului. Crăciunul este o sărbătoare plină de obiceiuri în această zonă, unde cete de colindători, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, se adună în case special amenajate pentru a repeta colindele care vor fi cântate în toate casele satului în noaptea de Ajun.

Pensiunile din această zonă au pregătit pachete speciale pentru Crăciun şi Revelion, dar gradul de ocupare este mult mai mare de Revelion. "Avem pentru Revelion un grad de ocupare de aproximativ 70 la sută. Anul trecut pe vremea asta aveam deja sută la sută, dar cred că şi în acest an vom ajunge la sută la sută până la Revelion. Este o perioadă de tatonări, lumea încă dă telefoane în toate părţile ţării înainte de a se decide unde să îşi petreacă Revelionul. Toată lumea are pachete speciale de Revelion care includ masa specială de Revelion şi cina festivă din data de 1 ianuarie. Pentru Crăciun s-au făcut pachete, dar gradul de ocupare nu a depăşit niciodată, indiferent de an, 30 - 40 la sută pentru această sărbătoare. Crăciunul este mai mult o sărbătoare de familie şi puţini sunt cei care pleacă de acasă. Nu are neapărat legătură cu criza economică din acest an. Crăciunul nu este un pachet foarte vândut, dar nu numai la noi şi cam peste tot în ţară", a declarat corespondentului Mediafax preşedinte ANTREC Sibiu, Dorin Beu. Potrivit sursei citate, primele pachete care s-au vândut au fost cele mai scumpe, la pensiunile de trei sau patru margarete. "Se vând cel mai bine pensiunile cele mai scumpe. Cred că o explicaţie este că sunt foarte mulţi oameni care au foarte mulţi bani şi atunci caută tot confortul şi pe de altă parte sunt oameni care nu au niciun ban şi atunci stau acasă. Au mers însă foarte bine şi pensiunile agroturistice, iar anul acesta în ciuda crizei a fost un an extrem de ocupat", a spus Dorin Beu. Potrivit acestuia, preţurile la pensiunile din Mărginimea Sibiului pornesc de la 600 de lei de persoană pentru un sejur de patru nopţi la pensiunile de două margarete şi ajung la 2.100 de lei de persoană la pensiunile de patru margarete. Dorin Beu a spus că, în aceste preţuri, fiecare dintre operatorii turistici pune la dispoziţia turiştilor, pe lângă pachetele obişnuite - cazare, masă, masă festivă - şi diferite distracţii pentru perioada sărbătorilor. "Depinde acum fiecare de ce dispune, dar toţi oferă fie sanie, fie snowboard, fie posibilitatea de a se plimba cu căruţa, de a călări, pârtie de schi pentru cei din apropierea localităţii Gura Râului, sau alte distracţii", a declarat Dorin Beu.

În localitatea Gura Râului din Mărginimea Sibiului funcţionează, din anul 2009, o pârtie de schi cu o lungime de cinci sute de metri, cu grad de dificultate mediu şi un grad de înclinare de 85 de metri. Pârtia dispune de sistem de nocturnă şi de teleschi pentru transportul turiştilor. De asemenea, se pot închiria schiuri, clăpari, ATV-uri, sănii sau snowmobile. Potrivit reprezentanţilor pârtiei, aceasta dispune de tunuri de zăpadă, dar ca acestea să poată funcţiona, iar pârtia să fie declarată deschisă este necesară o răcire a vremii la minim minus 4 grade Celsius.

O altă destinaţie turistică din judeţul Sibiu este staţiunea Păltiniş, cea mai înaltă staţiune montană din ţară, situată la 1.442 de metri altitudine, dar totodată şi cea mai veche staţiune montană din ţară, fiind înfiinţată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiştilor în 1894. În staţiune este amenajată pârtia Onceşti, cu o lungime de 1.150 de metri, cu grad de dificultate mediu. Pârtia dispune de telescaun şi de instalaţie de nocturnă. Un important obiectiv turistic în staţiune îl constituie Schitul, o biserică de lemn unde se află mormântul lui Constantin Noica. În staţiunea Păltiniş gradul de ocupare a unităţilor de cazare diferă, dar la cele aflate în centrul staţiunii locurile pentru Revelion sunt ocupate în proporţie de peste 95 la sută. Şi în Păltiniş cel mai bine s-au vândut pachetele mai scumpe. La Hotelul Cindrel - complex hotelier cu camere de trei şi patru stele - pentru Revelion gradul de ocupare este de sută la sută. Pentru Crăciun mai sunt locuri, oferta fiind de 800 de lei de persoană în camere de trei stele şi 900 de lei de persoană în camere de patru stele pentru un pachet de trei nopţi care cuprinde pensiune completă, prânz şi cină festivă în ziua de Crăciun, cadouri din partea Moşului în seara de Crăciun, acces la piscina interioară încălzită şi la sala de fitness, biliard, tenis de masă, dar şi personalizarea temperaturii din fiecare cameră între 0-30 grade Celsius. La unităţile de cazare ale Societăţii Păltiniş SA - Complex Hotelier Casa Turiştilor cu camere de două şi trei stele şi Vila 20 - gradul de ocupare pentru Revelion este de 98 la sută. La Hotel Casa Turiştilor, pentru Revelion preţul unui pachet de trei nopţi este de 860 de lei de persoană pentru camerele de două stele şi 1.060 de lei de persoană pentru camerele de trei stele. Pachetul cuprinde cazare, pensiune completă, dar şi masa festivă de Revelion şi cina festivă din 1 ianuarie. "Pentru Crăciun nu avem un pachet special pentru că nu există cerere în această perioadă pentru un astfel de pachet de Crăciun. În perioada Crăciunului o să avem însă o ofertă specială la restaurant care va prezenta tot felul de mâncăruri tradiţionale pentru această perioadă şi meniuri de sărbătoare. Cazarea însă se va face la liber pentru că există locuri în perioada Crăciunului", a declarat corespondentului Mediafax, Mihai Rotaru, recepţioner la Hotel Casa Turiştilor Păltiniş. Oferte speciale pentru Revelion au şi celelalte unităţi de cazare din Păltiniş, la care gradul de ocupare diferă foarte mult în funcţie de loc, condiţii, preţuri şi ofertă.

Un alt punct de atracţie în perioada iernii, în judeţul Sibiu, este Bâlea Lac, zonă din Munţii Făgăraş situată la 2.034 de metri altitudine, unde se pot practica sporturile de iarnă de la finalul lunii noiembrie şi până târziu în luna mai, stratul de zăpadă putând ajunge în zonă şi la trei metri înălţime. La Bâlea Lac există două cabane care permit cazarea pentru sărbătorile de iarnă la mare altitudine şi practicarea sporturilor de iarnă. Unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale zonei, pe timp de iarnă, este hotelul de gheaţă - construcţie făcută din blocuri de gheaţă scoase din Lacul Bâlea şi zăpadă - realizată în apropierea staţiei de telecabină şi care în acest an va fi ridicată pentru al şaselea an consecutiv. Realizatorii proiectului Hotelul de gheaţă au început lucrările la construcţia din acest an şi speră ca în Ajunul Crăciunului să fie finalizată. "Avem rezervări pentru Revelion pentru camerele Hotelului de gheaţă. Noi sperăm că vom reuşi să terminăm la timp, deoarece suntem cam întârziaţi din cauza vremii nefavorabile de până acum", a declarat corespondentului Mediafax Leo Klingeis managerul proiectului Ice Hotel Bâlea Lac şi al Cabanei Bâlea Lac. Potrivit acestuia, la Cabana Bâlea Lac pentru Revelion gradul de ocupare este de aproximativ 70 la sută, iar preţurile pornesc de la 174 de euro de persoană şi ajung la 274 de euro de persoană în funcţie de tipul camerei alese - cu mai multe locuri în cameră sau garsonieră - şi de durata sejurului - trei sau patru nopţi. În acest preţ intră cazarea, pensiune completă şi mese festive pentru noaptea de Revelion şi prima zi a anului 2011.

Cea de-a doua unitate de cazare de la Bâlea Lac este Pensiunea Paltinu, fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, recent renovată. "Avem un grad de ocupare de aproximativ 95 la sută atât la Pensiunea Paltinul de la Bâlea Lac, cât şi la Bâlea Cascadă. Asta pentru Revelion, pentru că de Crăciun nu este atât de mare cerere. Crăciunul este o sărbătoare mai delicată în raportul cu muntele pentru că oamenii preferă să stea acasă, să mănânce, nu prea se pune nimeni pe drum, nici de la Sibiu, să facă 80 de kilometri şi poate bate vântul şi nu merge telecabina. În general, Revelionul merge mult mai bine", a declarat corespondentului Mediafax, Marius Olaru, manager Bâlea Turism. Potrivit acestuia, preţurile practicate sunt cu aproximativ cinci la sută mai mici decât cele de anul trecut şi merg de la 860 de lei de persoană până la 1.090 de lei de persoană, în funcţie de durata sejurului, ultima seară a pachetului fiind gratuită.

Turiştii care nu doresc să urce la munte sau să vadă tradiţia din Mărginimea Sibiului pot vizita, de sărbători, municipiul Sibiu. Turismul cultural din Sibiu este renumit mai ales după anul 2007, când municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană, iar peste un milion de turişti au vizitat oraşul. Preţurile de cazare aici sunt comparative cu cele de anul trecut şi pornesc de la aproximativ 420 lei/persoană/sejur pentru trei nopţi în Casa Luxembourg din centrul oraşului, care oferă trei nopţi de cazare, tur al centrului istoric, cu cele mai importante obiective, urcare în cel mai înalt turn din Sibiu, Turnul Bisericii Evanghelice, o cafea şi o felie de tort la Cafe Wien şi ajung la 599 de euro de persoană în camera dublă, la un hotel de cinci stele. Aici, cei care îşi petrec Revelionul au parte de o ofertă care include cină specială de întâmpinare cu trei feluri de preparate, în seara de 30 decembrie, mic dejun, prânz bufet suedez şi "New Year Gala Diner" cu foc de artificii, rafinamente culinare, divertisment şi muzică live, în data de 31 decembrie, şi prânz cu produse tradiţionale româneşti, vin fiert muzică tradiţională, dar şi cină festivă în prima zi a anului 2011. Cei care nu doresc să se cazeze în unităţi speciale din municipiul Sibiu o pot face la persoane fizice şi pot opta pentru oferta unuia dintre multele cluburi din Sibiu care au pregătit pentru Revelion petreceri speciale cu diferite teme şi invitaţi speciali.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus