Duminică,
10.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

CNADNR a scos la licitatie un tronson al autostrazii Lugoj-Deva, contract de 1,1 miliarde lei

 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie un tronson de 27,4 kilometri al autostrăzii Lugoj-Deva, în lungime totală de 99,5 kilometri, valoarea estimativă a contractului fiind de 1,11 miliarde lei (aproximativ 260 milioane euro), transmite Mediafax.
Contractul presupune proiectarea şi execuţia tronsonului şi are o durată de 54 de luni, din care 24 de luni reprezintă garanţia.
"Durata contractului poate fi diferită de 54 de luni în funcţie de durata perioadei de proiectare, durata de execuţie a lucrărilor sau durata perioadei de notificare a defecţiunilor", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.
Ofertele pot fi depuse până la 14 februarie, urmând ca acestea să fie deschise a doua zi.
Pentru a participa la licitaţie, investitorii interesaţi trebuie să depună o garanţie de cinci milioane euro, să fi avut în ultimii trei ani o cifră medie de afaceri de minim 850 milioane de lei şi să demonstreze, printr-o singură declaraţie bancară că dispune sau are acces la lichidităţi, linii de credit sau la alte instrumente financiare de minim 250 milioane lei, sau echivalent pentru o perioadă de şase luni, sumă suficientă pentru a acoperi cheltuielile cu construcţia în cadrul contractului.
De asemenea, firmele interesate trebuie să demonstreze că au încheiat în ultimii cinci ani pânã la trei proiecte de drumuri în care participarea ofertantului la acestea să fi fost în valoare totală cumulată de cel puţin 850 milioane lei, fără TVA.
Criteriul de atribuire va ţine cont în proporţie de 70% de propunerea tehnică şi de 30% de preţ.
Contractul face parte din Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T) şi va fi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (85%) şi de la bugetul de stat (15%).
Proiectul face parte din coridorul IV Paneuropean, care începe în Germania la Nurenberg şi continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa şi continuă până la Istanbul.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat recent că autostrada Lugoj-Deva va fi finalizată în 2015, urmând să fie finanţată din POS-T pentru perioada 2007-2013 şi să continue în exerciţiul financiar 2014-2020.
Potrivit standardelor de cost, elaborate de Ministerul Transporturilor, preţul standard pe kilometru pentru autostrăzi extraurbane în zonă de deal şi de şes este de 5,05 milioane euro, iar pentru acelaşi tip de autostradă în zonă de munte se ridică la 6,1 milioane euro.
În prezent, România are 314 km de autostradă, respectiv Câmpia Turzii-Gilău (52 km), Bucureşti-Piteşti (111 km) şi Bucureşti-Cernavodă (151 km). În construcţie sunt 243 km, aceştia urmând să fie finalizaţi în 2011 şi 2012, valoarea totală fiind de 2,5 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului Transporturilor.
Boagiu a mai spus că MTI va lansa până la finele anului viitor licitaţii pentru construcţia a 288 km de autostradă, cu o valoare totală de 2,5 miliarde euro, pentru Nădlac-Arad (38,8 km, 234 milioane euro), Orăştie-Sibiu (82 km, 693 milioane euro), Deva-Orăştie (32,8 km, 355 milioane euro), Timişoara-Lugoj (35,6 km, 217 milioane euro) şi Lugoj-Deva (99,5 km, 1,02 miliarde euro).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

un sibian

Acum 12 ani

PARCA ERA VORBA CA TOATE LICITATIILE SE ORGANIZEAZA ANUL ASTA!!! SI IN 2013 TOTUL E GATA...CHIAR VOI ATI SCRIS ASTA...CE VA FACE S-O SCHIMBATI??? SAU DACA AU SCHIMBAT-O ALTII DE CE NU SCOATETI IN EVIDENTA CHAESTIA ASTA??? ZIAR DE DOI BANUTI...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus