Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
23°C

Un strigat de durere

Suntem în pragul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou. Ar trebui să le întâmpinăm cu bucurie şi speranţă, cu seninătatea sufletească a pregătirii prin post şi cumpătare, prin reculegere în jurul valorilor de elevaţie spirituală prin care, prin vremuri şi prin sine, s-au configurat cu o  semnificaţie specifică pentru fiecare şi pentru toţi. Cu câtă nostalgică aducere aminte retrăiesc perioada copilăriei şi adolscenţei în sânul familiei când, încă cu trei luni înainte ne pregăteam de sărbători. Grupul de viitori colindători ne întruneam şi repetam colindele, procuram hârtie colorată pentru împodobirea stelei sau vifleimului, ne pregăteam straiele. Feciorii îndrumaţi de preotul satului se pregăteau la rândul lor, căci urmau ca timp o zi şi o noapte să intre din casă în casă anunţând Naşterea Domnului. Atmosfera generală a satului era una de linişte şi pace, învăluită în misterul unei emoţionante aşteptări.

În parte, vremurile s-au schimbat. Sărbătorile de iarnă, apreciate ca fiind cele mai importante ale anului şi-au păstrat acurateţea şi mesajul dar oamenii nu le mai întâmpină cu emoţia şi pregătirea de odinioară, când, prin rugăciune, prin spovedanie, încercam să ne curăţim sufleteşte, să ne recunoaştem greşelile, să ne asumăm îndatorirea de a ne îndrepta. Unii dintre noi o fac şi azi cu aceeaşi pioşenie, cu aceeaşi smerenie în schimb alţii şi nu puţini, se înstrăinează de valorile morale, cu consecinţe profund păgubitoare pentru întreaga societate, cu deosebire atunci când actele şi faptele lor au o înrâurire determinantă, din poziţiile pe care le deţin, pentru starea actuală şi de viitor al nostru al tuturor. Mă refer în special la unii politicieni deţinând funcţii importante în pârghiile social-statale şi care abdică sau chiar se contrapun îndatoririlor, misiunilor cu care au fost investiţi. Una e să dai greş din poziţia de simplu cetăţean, când fapta ta se circumscrie unor interese restrânse, limitate, alta este ca de pe poziţia de autoritate, prin actele tale să impietezi asupra intereselor generale ale societăţii, asupra interesului naţional cum se uzitează termenul la zi. În mod concret mă refer la votul din Camera Deputaţilor în cazul (fostei) ministru Ridzi.

Cum se ştie, prin vot, Camera Deputaţilor a respins cererea organelor de anchetă privind efectuarea unei probe în desfăşurera cercetării penale, constând în verificarea înregistrărilor într-un computer al ministerului. Problema aceasta ridică serioase întrebări decurgând în primul rând din modul cum este reglementată de constituţie şi legea răspunderii ministeriale. Se stipulează că un ministru (sau fost ministru) care are şi calitatea de parlamentar (sau fost parlamentar) poate fi anchetat şi trimis în judecată, dar nu poate fi percheziţionat, reţinut sau arestat fără încuviinţarea Camerei din care face (a făcut) parte. Perchiziţia, corporală sau domiciliară, este o probă, spre deosebire de reţinere sau arestare care sunt măsuri. Cum se împacă posibilitatea de a fi anchetat şi judecat fără oprelişti, în schimb administrarea unei probe pe care se poate baza ancheta şi judecata este condiţionată? Se poate înţelege dispoziţia cu privire la reţinere şi arestare care privesc starea de libertate, o stare cu incidenţă pur personală  a celui în cauză. A extinde sfera imunităţii la administrarea probelor mi se pare de neîngăduit, de neînţeles. Am spus-o cu alte prilejuri, întreaga reglementare încalcă dispoziţiunile aceleiaşi constituţii privind egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii ca şi obligaţia de a se supune judecăţii. Dispoziţia cu referire la percheziţie în mod deosebit. Apoi, verificarea conţinutului unui calculator al unei instituţii poate fi echivalată cu o percheziţie?  Are ea conotaţia personală a unei reţineri, arestări, percheziţii corporale sau domiciliare? Hotărît, nu!

Dincolo de toate acestea însă, ce justificare pentru obstrucţionarea justiţiei ? De ce înregistrările oficiale într-un calculator, care pot fi cuprinse pe orice alt suport informaţional oficial, de ce zic, acestea să fie supuse cenzurii când e vorba de un ministru sau parlamentar, cu posibile implicaţii majore privind interesul naţional ? Aceasta să fie îndatorirea unui parlament, să ţină sub obroc turpitudinea unui ministru, a unui minister? Înţeleg dacă ar fi vorba de un secret de stat, caz în care ar trebui să ni se spună. Un parlamentar se justifica spunând că el a votat juridic iar nu politic. Mă întreb: unde este miezul juridic al votului său? Altul spunea că nu s-a prezentat la vot pentru că nu a vroit să voteze conform liniei partidului, respectiv contrar conştiinţei sale. Este aspectul dramatic al problemei. Ce conştiinţă? Una a ascunderii adevărului, una a fugii de răspundere, una a nesupunerii faţă de lege, a obstrucţionării justiţiei? Şi toate acestea de la nivelul parlamentului ţării.

S-a spus, nu fără temei, că la noi, justiţia îşi are păcatele ei. Iată, nici parlamentul nu se lasă mai prejos. Astfel, două autorităţi dintre cele mai importante ale statului, oferă, opiniei publice interne şi internaţionale, mostre penibile privind modul şi gradul de percepţie a unor valori fundamentale pentru o societate, pentru o ţară: adevărul, dreptatea, justiţia. Atât Consiliul Superior al Magistraturii cât şi Parlamentul au intrat în horă în cel mai „potrivit”moment : acela al unei analize la nivel european pe starea justiţiei, al condiţionalităţilor pe pătrunderea în spaţiul Schengen. Pentru care, cu deosebire hotărîrea Camerei Deputaţilor echivalează cu o adevărată lovitură de măciucă menită să ne ţină încă despărţiţi de graniţele Europei. Şi nu fără temei. Când cu aderarea, ne-am angajat solemn că vom lucra sincer şi temeinic pentru integrare, o sarcină mult mai grea dat fiind decalajul care ne desparte. Invocăm dificultăţi între care, unele de înţeles cum sunt cele de natură economică. Dar cât ne costă să fim cinstiţi, să recunoaştem adevărul, să ne supunem actului de justiţie? Nimic, voi spune pentru oamenii oneşti, sinceri şi responsabili, mult, foarte mult pentru cei interesaţi, certaţi cu legea. Acestora le cântă în strună importante autorităţi ale statului.

În preajma acestor Sfinte Sărbători ne încearcă sentimente contradictorii derivând pe de o parte, din atmosfera de bucurie şi sfioasă pioşenie pe care tradiţional o aduc cu sine, de altă parte din reflexele dureroase ale unui  comportament incompatibil cu elementare cerinţe de morală şi civism tocmai din partea autorităţilor statului. Ca şi datorită consecinţelor cu grave repercursiuni negative pe care le antrenează în cadrul relaţiilor intraeuropene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus