Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Scandalul anului: dosarul Apostu

Carabulea, Apostu. Două dintre cele mai grele nume ale județului au fost aduse de procurorii DNA în fața instanței, sub acuzații de corupție.  Fără niciun semn care să trădeze acțiunea, prim-procurorul parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a fost arestat, alături de un ofițer SRI în dimineața zilei de 21 octombrie.
Panica a pus imediat stăpânire pe mulți dintre oamenii de vază din Sibiu, discuțiile fiind purtate doar față în față, nicidecum la telefon: se răspândise deja vestea că prim-procurorului i-a fost montată o cameră video în birou.
În ziua următoare, pe 22 octombrie, lucrurile se precipită și mai mult: la Curtea de Apel Alba se judecă cererea de arestare pe 29 de zile a lui Florin Apostu și a ofițerului SRI, fapt ce face ca din dosarul întocmit de procurorii DNA să răsară noi nume. Cel mai rezonant este cel al magnatului sibian Ilie Carabulea. ”Transpiră” acuzațiile aduse acestuia din urmă, respectiv faptul că ar fi dat o mașină sub formă de mită pentru a beneficia de diferite servicii din partea prim-procurorului. În primă fază se vorbește de intervenții pe lângă prim-procurorul României, din Mediaș de loc, Codruța Kovesi, fiica celui mai longeviv prim-procuror din țară, Ioan Lascu.
Curtea de Apel Alba respinge cererea de încuviințare a mandatului pe 29 de zile. ”Am spus dinainte că am încredere în Justiție și asta s-a și adeverit”, a rostit Apostu după decizia de la Alba. Peste câteva zile, e rândul lui Ilie Carabulea să dea declarații presei pe acest incomod subiect: ”Am stat la taclale”, a declarat el presei, la ieșirea de la audierile la DNA. O zi mai târziu, lucrurile se precipită: Înalta Curte de Casație și Justiție admite recursul procurorilor DNA și încuviințează arestarea pe 29 de zile a lui Florin Apostu și a lui Tiberiu Popescu, ofițerul SRI. Presa de la București este atenționată asupra momentului ridicării de acasă a lui Apostu, astfel că la venirea procurorilor acasă la prim-procuror, camerele de luat vederi sunt pe poziție. O zi mai târziu, magnatul Ilie Carabulea găsește de cuviință să iasă cu un comunicat de presă referitor la acest subiect. ”Nici eu, nici Holdingul Atlassib nu am întreprins nicio acțiune ilegală”, declară magnatul în comunicatul de presă care redă istoria memoriilor transmise de companie pe adresa procurorului general al României, memorii fără răspuns, susțin reprezentanții Holdingului. Care, nu ezită să transmită presei și un document de la Registrul Comerțului, prin care să arate că numele lui Ilie Carabulea nu apare nicăieri în rândul asociaților sau administratorilor societății Atlassib Leasing IFN. De pe această societate au fost cumpărate în leasing cele două limuzine, folosite pe rând, de prim-procurorul Florin Apostu.
Declarațiile primarului Sibiului, pe marginea arestării lui Apostu, redate de Turnul Sfatului, aprind spiritele din partea Holdingului, care transmit un drept la replică în care țin să arate prețuirea de care se bucură Ilie Carabulea și Holdingul Atlassib în fața celui mai votat dintre sibieni. ”Dorim să precizăm că niciodată primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis nu a spus că Ilie Carabulea sau Holdingul Atlassib a adus sau aduce vreun prejudiciu de imagine Sibiului”.
Spiritele se mai răcoresc și nici preconizata prelungire a mandatului de arestare pe numele lui Apostu și a lui Popescu nu anunță rapiditatea cu care procurorii DNA închid dosarul de urmărire penală. Pe 9 decembrie, DNA anunță printr-un comunicat de presă că în dosarul Apostu au fost trimise în judecată șase persoane: Florin Apostu, Tiberiu Popescu, Ilie Carabulea, soții Dumitru Sebastian și Mihaela Izabela Cârstea și Nicolae Boța.
Cererea de revocare a măsurii de arest preventiv este respinsă de Curtea de Apel Constanța, unde se judecă procesul celor șase. Cu această ocazie, apar și primele stenograme ale discuțiilor telefonice între Ilie Carabulea și Florin Apostu. ”- Ce faci, excelență? – Trimit oameni nevinovați în judecată”, este un astfel de exemplu. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru anul viitor. Printre martorii citați se numără Cosmin Toma Mihu, unul din principalii colaboratori în afaceri ai lui Carabulea, Corina Drașoveanu, președinta Judecătoriei sibiene, dar și Grigore Popescu, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice.
Totodată mai este citată ca martor avocata Cornelia Monica Dunăreanu, procurorii Sorin Dinu Cristian și Tudor Blândă.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

!!

Acum 13 ani

ati ramas fara subiecte? cred ca e a 16-a oara cand scrieti acelasi lucru
Raspunde

octav

Acum 13 ani

beleanu asta e bolnav rau! nu-si mai revine nici cu slujbe! asa-i dicteaza stapanii: sa tot reincalzeasca ciorba... da-i prostovan, nu gluma! da\', cu siguranta, tot o sa-l bata...soarta!
Raspunde

TAERNAU

Acum 13 ani

MAI LASA LBA PE SARACU APOSTU IA L PE UCA
Raspunde

188.24.195.227

Acum 13 ani

acolo unde locuieste TAERNAU, adica in centrul istoric nu s-a prea facut scoala se pare, nu stim sa scriem corect
Raspunde

Costel

Acum 13 ani

sa il pozati si cand intra la parnaie. Tot fata asta o va avea.
Raspunde

octav

Acum 13 ani

lui costel, coada de purcel: nu te prinde\'n viata momentul ala, belitule... si nu uita, nu te bucura de necazul altuia, ca-ti vine randul, jegule!
Raspunde

petre

Acum 13 ani

bravos
Raspunde

negru de fum

Acum 13 ani

pt! golanul de octav! ba infractorule!te simti in pericol? pedelac imputit! gunoiule!
Raspunde

dinu

Acum 13 ani

Astept cu nerabdare ca infractorul si mai ales inumanul carabulea sa ajunga dupa gratii.Dumnezeu sa-l pedepseasca
Raspunde

Adi

Acum 13 ani

Monica Dunareanu este tot procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu!!
Raspunde

Certitudinea

Acum 13 ani

Apostu nu este un caz singular in Parchetul Sibiu. Categoric! Sunt si alti procurori care fac la fel. Eu as incepe verificarile tocmai cu seful de la judet, Ioan Irimie, cel pus sef de fostul \"cuplu\" Poiana-Berghezan pentru a sluji tocmai mafia al carei sef suprem, Carabulea, a fost trimis in judecata. Dar de Jugastru ce spuneti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus