Carabulea, Apostu. Două dintre cele mai grele nume ale județului au fost aduse de procurorii DNA în fața instanței, sub acuzații de corupție. Fără niciun semn care să trădeze acțiunea, prim-procurorul parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a fost arestat, alături de un ofițer SRI în dimineața zilei de 21 octombrie.
Panica a pus imediat stăpânire pe mulți dintre oamenii de vază din Sibiu, discuțiile fiind purtate doar față în față, nicidecum la telefon: se răspândise deja vestea că prim-procurorului i-a fost montată o cameră video în birou.
În ziua următoare, pe 22 octombrie, lucrurile se precipită și mai mult: la Curtea de Apel Alba se judecă cererea de arestare pe 29 de zile a lui Florin Apostu și a ofițerului SRI, fapt ce face ca din dosarul întocmit de procurorii DNA să răsară noi nume. Cel mai rezonant este cel al magnatului sibian Ilie Carabulea. ”Transpiră” acuzațiile aduse acestuia din urmă, respectiv faptul că ar fi dat o mașină sub formă de mită pentru a beneficia de diferite servicii din partea prim-procurorului. În primă fază se vorbește de intervenții pe lângă prim-procurorul României, din Mediaș de loc, Codruța Kovesi, fiica celui mai longeviv prim-procuror din țară, Ioan Lascu.
Curtea de Apel Alba respinge cererea de încuviințare a mandatului pe 29 de zile. ”Am spus dinainte că am încredere în Justiție și asta s-a și adeverit”, a rostit Apostu după decizia de la Alba. Peste câteva zile, e rândul lui Ilie Carabulea să dea declarații presei pe acest incomod subiect: ”Am stat la taclale”, a declarat el presei, la ieșirea de la audierile la DNA. O zi mai târziu, lucrurile se precipită: Înalta Curte de Casație și Justiție admite recursul procurorilor DNA și încuviințează arestarea pe 29 de zile a lui Florin Apostu și a lui Tiberiu Popescu, ofițerul SRI. Presa de la București este atenționată asupra momentului ridicării de acasă a lui Apostu, astfel că la venirea procurorilor acasă la prim-procuror, camerele de luat vederi sunt pe poziție. O zi mai târziu, magnatul Ilie Carabulea găsește de cuviință să iasă cu un comunicat de presă referitor la acest subiect. ”Nici eu, nici Holdingul Atlassib nu am întreprins nicio acțiune ilegală”, declară magnatul în comunicatul de presă care redă istoria memoriilor transmise de companie pe adresa procurorului general al României, memorii fără răspuns, susțin reprezentanții Holdingului. Care, nu ezită să transmită presei și un document de la Registrul Comerțului, prin care să arate că numele lui Ilie Carabulea nu apare nicăieri în rândul asociaților sau administratorilor societății Atlassib Leasing IFN. De pe această societate au fost cumpărate în leasing cele două limuzine, folosite pe rând, de prim-procurorul Florin Apostu.
Declarațiile primarului Sibiului, pe marginea arestării lui Apostu, redate de Turnul Sfatului, aprind spiritele din partea Holdingului, care transmit un drept la replică în care țin să arate prețuirea de care se bucură Ilie Carabulea și Holdingul Atlassib în fața celui mai votat dintre sibieni. ”Dorim să precizăm că niciodată primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis nu a spus că Ilie Carabulea sau Holdingul Atlassib a adus sau aduce vreun prejudiciu de imagine Sibiului”.
Spiritele se mai răcoresc și nici preconizata prelungire a mandatului de arestare pe numele lui Apostu și a lui Popescu nu anunță rapiditatea cu care procurorii DNA închid dosarul de urmărire penală. Pe 9 decembrie, DNA anunță printr-un comunicat de presă că în dosarul Apostu au fost trimise în judecată șase persoane: Florin Apostu, Tiberiu Popescu, Ilie Carabulea, soții Dumitru Sebastian și Mihaela Izabela Cârstea și Nicolae Boța.
Cererea de revocare a măsurii de arest preventiv este respinsă de Curtea de Apel Constanța, unde se judecă procesul celor șase. Cu această ocazie, apar și primele stenograme ale discuțiilor telefonice între Ilie Carabulea și Florin Apostu. ”- Ce faci, excelență? – Trimit oameni nevinovați în judecată”, este un astfel de exemplu. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru anul viitor. Printre martorii citați se numără Cosmin Toma Mihu, unul din principalii colaboratori în afaceri ai lui Carabulea, Corina Drașoveanu, președinta Judecătoriei sibiene, dar și Grigore Popescu, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice.
Totodată mai este citată ca martor avocata Cornelia Monica Dunăreanu, procurorii Sorin Dinu Cristian și Tudor Blândă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Apel Alba , Judecătoria Sibiu , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Klaus Johannis , Apel Constanța , Mihaela Izabela Cârstea , Ionela Corina Drașoveanu , Atlassib Leasing , Laura Codruța Kovesi , Direcţiei Generale , Direcției Finanțelor Publice , Holdingul Atlassib , Grigore Popescu , Registrul Comerțului , Nicolae Boța , Florin Apostu , Ioan Lascu , Tiberiu Popescu , Cosmin Toma Mihu , Cornelia Monica Dunăreanu , Dumitru Sebastian , Tudor Blândă , Sorin Dinu Cristian
Vizualizari: 1486
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pentru barosanu
Acum 1 oră
1989
Acum 2 ore
John Doe
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Gigi