Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

A doua nationalizare se intampla acum

Un grup de 80 de oameni, dintre care majoritatea sibieni, au ajuns să trăiască a doua naţionalizare: după ce abia în 2006 au reuşit să îşi recapete pământurile naţionalizate de comunişti, anul trecut s-au trezit iarăşi fără acestea. La cererea unui multimilionar, titlurile de proprietate şi întabulările le-au fost anulate cu ajutorul judecătorilor.
Terenurile în cauză sunt în judeţul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Spring. Ioan Sinea, unul din sibieni implicaţi în poveste, a reuşit să îşi recapete din cele 7,58 de ha de teren „colectivizate” în 1961, o suprafaţă de 6,9 ha. Titlul de proprietate i-a fost emis în 2006, iar terenul l-a întabulat pe numele său în 2007. Cam în aceeaşi perioadă, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu restul proprietarilor de teren.

Peştele de la cap se împute

După naţionalizarea sutelor de hectare din comuna Spring, pe o parte din terenurile celor 80 a fost amenajată o fermă piscicolă. După Revoluţie, ferma a mai funcţionat câţiva ani, după care, în preajma lui 1999, s-a prăpădit. În preajma lacului, însă, unul din oamenii de afaceri „de top din România”, Mihai Miron (cel care a clădit imperiul Europharm vândut, apoi, britanicilor de la GSK) şi-a amenajat un complex cu terenuri de sport, spaţii de cazare, dar şi o pistă de aterizare pentru un avion uşor. Iar terenurile retrocedate celor 80 se aflau şi sub „proprietăţile” sale. Prin urmare, la un an după întabularea terenurilor pe numele foştilor proprietari sau ai urmaşilor acestora, Mihai Miron, prin firma sa, SC Bioterra SRL îi cheamă în judecată pe cei 80. Instanţei îi solicită să anuleze titlurile de proprietate şi să întoarcă terenurile în proprietatea statului. Ceea ce se şi întâmplă.

Procese peste procese. 80 în total, plus recursuri

Anularea titlurilor de proprietate părea o utopie pentru Ioan Sinea şi ceilalţi noi proprietari. În primul rând, pentru că Bioterra SRL nu avea nicio calitate procesuală. Actul pe baza căruia firma multimilionarului cerea anularea titlurilor de proprietate era un contract de arendare încheiat între Bioterra SRL şi Agenţia Domeniilor Statului, pentru 82 de ha de teren, în care sunt incluse şi o parte din terenurile în cauză. Însă, respectivul contract nu a fost niciodată înregistrat la Primăria Spring, după cum cer legile în vigoare, fapt ce îl transformă într-un act fără nicio valoare juridică. Acest exemplu, este doar unul din lista ingnorată de  instanţele de judecată de la Judecătoria Sebeş. Iar ca totul să devină şi mai în defavoarea proprietarilor terenurilor, în proces intervine şi Prefectura judeţului Alba. Acea instituţie care, cu câteva luni înainte, emitea titlurile de proprietate, intervine acum în favoarea firmei SC Bioterra SRL. În intervenţie, Prefectura îşi dă singură la picioare şi arată că punerea în posesie a celor 80 de proprietari a fost ilegală: mai bine spus, că terenurile erau în folosinţa fermei piscicole amenajate de comunişti şi, prin urmare, suprafeţele respective nu se aflau la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar a comunei Spring, astfel încât să poată fi retrocedate în natură. Asta deşi, actele emise încă din 2001, dovedesc contrariul.

Justiţia e oarbă numai atunci când trebuie

Aventura celor 80 de proprietari este una extrem de complexă. La judecătoria Sebeş, în 58 de procese, instanţa a respins acţiunea celor de la Bioterra. Acest lucru, însă, a fost „reparat” rapid de Tribunalul Alba, unde s-a judecat recursul. În cazul celorlalţi 22 de proprietari, Judecătoria Sebeş a admis acţiunea celor de la Bioterra fapt ce a descurajat o bună parte din proprietari în a mai promova un recurs. În fine, cei care au îndrăznit acest lucru, au pierdut fără drept de apel al Tribunalul Alba. În toamna lui 2010, toţi cei împroprietăriţi cu doi ani mai devreme s-au trezit, din nou, fără terenuri.
Ioan Sinea a luptat până la capăt. A demonstrat cu SC Bioterra nu numai că nu are calitate procesuală, dar a mers şi mai departe, în recurs, şi a arătat că motivele invocate de firma multimilionarului sunt fie ridicole, fie lipsite de orice suport al realităţii. Degeaba.

Bani cheltuiţi prosteşte

Când Prefectura Alba a decis să intre în proces şi să ceară anularea titlurilor de proprietate, practic s-a acuzat pe sine pentru eliberarea documentelor cu câteva luni în urmă. Şi s-a şi obligat, prin proces, să plătească cheltuieli de judecată, câte 2.016,7 lei pentru fiecare proces în parte. Peste 161.000 de lei, în total.
„Cât m-am bucurat de proprietatea asupra terenului? Niciodată. M-am «bucurat» doar de documente vreo două săptămâni”, povesteşte Ioan Sinea. Alături de 80 de proprietari şi-a pierdut a doua oară terenurile, sub atenta „grijă” a instituţiilor statului român.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

un sibian

Acum 13 ani

Normal ar fi trebuit sa le cumpere ca ma gandesc ca nu era mai mult de 5-10 milioane hectarul daca tot a facut ceva ln zona omul . In alta ordine de idei ar fi fost lmpanzit de buruieni si ciuli daca ramaneau la cei 80 de propietari e si bine ca sa facut ceva dar e rau ca nu au fost cumparate de la propietari terenurile
Raspunde

cadrilater

Acum 13 ani

daca cazul e intr-adevar asa cum e relatat, striga la cer! S-a ajuns la o regula ca toti milionarii banditi TREBUIE sa-si inmulteasca averea si asa dobandita dubios, numai pe gratis sau pentru sume ridicole, fie de la stat, fie de la amarati ca cei din articol. Si cat a platit \"omul de afaceri\" pentru acele hectare statului ? Si cine ii despagubeste dupa lege pe proprietari? Tot statul! Fiind epuizate toate instantele romanesti, cazul e tocmai bun pentru Bruxelles!
Raspunde

Dea

Acum 13 ani

Dar faptul ca s-au investit acolo miliarde nu conteaza? De ce nu li se da taren in alta parte? Sau ar trebui distrus tot ce s-a realizat spre a fi apoi lasat in paragina???
Raspunde

flo

Acum 13 ani

Cazul e unul tipic romanesc.Cei ce au bani pot cumpara totul,inclusiv viata omului de rand.
Raspunde

pentru Dea

Acum 13 ani

sigur ca conteaza, statul ar fi trebuit sa-l despagubeasca pe milionar ( probabil ca chiar va fi nevoit, chiar daca i-a ramas terenul pe gratis si acareturile de fite, se va gasi un motiv sa dea statul in judecata pentru prejudiciu moral de ex.) dar nu sa le ia a doua oara proprietarilor terenurile. De ce nu se duce milionarul sa aterizeze in alta parte?
Raspunde

pt Dea

Acum 13 ani

Daca eu vin si imi construiesc o casa la tine in curte, fara sa-ti cer macar acordul, se cheama ca am investit miliarde, nu-i asa? Oare tu ai fi de acord cu ce-am construit eu si iti vei muta curtea altundeva? Sau vei sari sa ma scoti de pe terenul tau?
Raspunde

flo

Acum 13 ani

Eu oricum nu mai cred de mult in justitie. E un caz deosebit cel de la Drasov_Spring. Hotie cu acte in regula
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus