Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

De trei ori mai multe investitii noi. Banii merg in strazi, poduri, scuaruri, o arteziana, instalatii de degivrare...

Faţă de cele 6,9 milioane de lei alocate din bugetul Sibiului pentru investiţii noi pe parcursul anului trecut, proiecţia bugetară pe anul ce tocmai a început prevede investiţii noi de peste 20,4 milioane de lei. În total, bugetul alcătuit din banii oraşului prevede pentru acest an investiţii de 58 de milioane de lei, sumă comparabilă cu cele 56 de milioane investite anul trecut din bugetul local.
Potrivit listei de investiţii pe anul 2011 elaborată de Primăria Sibiu, anul acesta nu mai este prevăzut niciun leu pentru reabilitarea termică a blocurilor, după ce, nici în 2010, la fel ca în trecut, municipiul Sibiu nu a fost inclus pe lista oraşelor care primesc fonduri guvernamentale în cadrul Programului naţional de reabilitare termică.


Creşterea sumelor alocate pentru investiţiile noi se datorează şi creditului accesat de Primăria Sibiu de la BERD pentru investiţii în infrastructura locală. Din cele 11,5 milioane de euro împrumutaţi, anul acesta vor fi cheltuiţi puţin 1,3 milioane de lei pentru podul peste Cibin în continuarea străzii Neculce, 1,55 milioane pentru reabilitarea pachetului de străzi Lupeni-Terezian, 1,6 milioane de lei pentru pachetul Calea Dumbrăvii - Turnişor şi 0,45 de milioane pentru pachetul Guşteriţa - bvd. Victoriei. Licitaţiile pentru aceste lucrări urmează să fie lansate în perioada imediat următoare. Sume importante vor fi alocate şi pentru reabilitarea câtorva străzi din Oraşul de Jos: 1,5 milioane pentru str. Turnului şi Piaţeta Târgul Peştelui, 0,5 milioane pentru Faurului, 0,8 milioane de lei pentru Ocnei şi 1,58 milioane de lei pentru strada 9 Mai. În total, lucrările ce vor continua şi anul viitor la aceste străzi au o valoare de peste 20 de milioane de lei.
500.000 de lei vor fi investiţi în acest an şi în strada Neculce.


Un milion de lei pentru spaţii verzi. Şi o nouă arteziană

Printr-un program cofinanţat de Guvern, bugetul pe 2011 al municipiului prevede alocarea a unui milion de lei pentru reabilitarea a trei ei scuaruri din Sibiu, aflate "în stare de degradare evidentă": scuarurile Ţiţeica, Petofi Sandor şi Piaţa Cluj. Este vorba de o suprafaţă totală de peste 11.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, alei pavate sau locuri de joacă, în cadrul unui proiecte care urmăreşte şi "realizarea unor miniparcuri de tip «peisager natural» cu funcţiune mixtă: de promenadă, odihnă, recreere şi contemplare". În afară de reabilitarea propriu-zisă a spaţiilor verzi, aleilor şi locurilor de joacă, din cei un milion de lei se urmăreşte şi dotarea cu mobilier urban: 27 de bănci de odihnă, 16 coşuri de gunoi ecologice, 20 de stâlpi decorativi de iluminat fotovoltaici, o nouă fântână arteziană (Scuarul Ţiţeica), două module de joacă pentru copii şi şapte toalete ecologice. În plus, în cele trei scuaruri vor fi plantaţi 892 de arbori şi arbuşti, noi garduri vii şi peste 3.500 de flori anuale şi bienale.


Anul podurilor şi viaductelor

Pe lângă proiectarea noului pod peste Cibin de lângă Piaţa cu acelaşi nume, ridicarea unuia în prelungirea străzii Neculce sau ridicarea unui viaduct peste calea ferată pe strada M. Kogălniceanu, un milion de lei din investiţiile pe 2011 din banii Sibiului vor merge către viaductul de la Gara Mică. Din respectivul viaduct încă de la începutul lui 2009 au început să se desprindă bucăţi de ciment, iar la finalul anului podul a fost şi mai solicitat, în urma devierii traficului greu pentru lucrările la podul peste Mureş de la intrarea în Alba Iulia. Şi tot la capitolul viaducte, Primăria alocă 400.000 de lei, din tot atâţia necesari, pentru reparaţii capitale la viaductul din Vasile Aaron.

Niciun leu la reabilitare termică

165.000 de lei a alocat, anul trecut, Primăria pentru proiectele tehnice necesare reabilitării termice a unor blocuri comuniste din Sibiu. Anul acesta, la acest capitol nu mai apare niciun leu. În schimb, cresc sumele alocate lucrărilor de extindere a viabilizării în Zona industrială vest: 1,5 milioane de lei, faţă de puţin peste 300.000, anul trecut. Cartierul Tineretului va beneficia de investiţii de cinci milioane de lei (aceeaşi sumă a fost alocată şi în 2010). O investiţie importantă este amenajarea de spaţii publice în Piaţa Mică nr. 25: 2,39 de milioane de lei sunt alocate pentru acest proiect vechi de mai bine de trei ani. Tot la capitolul consolidări imobile, cu o sumă generoasă este finanţată şi lucrarea de pe Turnului 4: 1,34 de milioane de lei. Cea mai mare investiţie în domeniul serviciilor, dezvoltării publice şi locuinţei o reprezintă reabilitarea şi modernizarea Şcolii nr. 18, pentru care în acest an sunt alocaţi trei milioane de lei.


Primăria investeşte în propriile sedii

Criza economică a întârziat investiţiile de reabilitare a sediului administraţiei locale situat pe bulevardul Victoriei. Din cele 1,54 milioane de lei aproximate a fi necesare pentru reabilitarea clădirii, în acest an sunt alocaţi primii 500.000 de lei. Şi sediul din Piaţa Mare va beneficia, în acest an, de o investiţie aproximată la 280.000 de lei. Este vorba de o instalaţie de degivrare  electrică, pentru jgheabul de colectare a precipitaţiilor, situat pe perimetrul exterior al acoperişului, precum şi pentru burlanele de scurgere existente. Pe acestea nu va mai îngheţa apa, graţie unui viitor sistem de cabluri încălzitoare, senzori şi termostat.


Bani pentru viitoarele proiecte

Câteva sute de mii de lei vor merge în acest an pe realizarea proiectelor tehnice şi a detaliilor de execuţie pentru construirea unui nou pod peste Cibin (în locul actualului pod de fier de lângă piaţa agro-alimentară) şi reabilitarea a 22 de străzi plus a unui pachet de străzi din cartierul Marmeladă. Cele 22 de străzi pentru care vor fi realizate proiectele de reabilitare sunt: Grigore Ureche, Tudor Arghezi, Orlat II, Preot Bacca II, Săcel III, Gheorghe Soima, Munteniei, Dobrogei, Anatol France, Maşiniştilor, Reşiţa, Teilor, Vasile Pârvan, Arad, Guşteriţei, Cisnădiei, Principatele Unite, Strungului, Oţelarilor, Macaralei, Ţiglari (tronson Lacul lui Binder - Cartierul Tineretului) şi Drumul Ocnei.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

x

Acum 11 ani

de o arteziana chiar duceam lipsa...dom primar...niste balast mai puneti pe calea turnisorului?
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

cand se curata si se repara arteziana din fata Romtelecom de pe centru? Cand se repara fantina de pe Dealului? Anul trecut ati dat bani la o firma de software sa intretina fantinile...???
Raspunde

lol

Acum 11 ani

Tot orasul este varza, dar ce conteaza, bine ca Herr face politica internationala.
Raspunde

x

Acum 11 ani

instalaţie de degivrare electrică !!! foate tare....inutil
Raspunde

Un alt sibian

Acum 11 ani

Vad strada Arad prinsa acolo... Si strada Deva pe cand se asfalteaza??Interesant este ca la Primarie figureaza ca strada asfaltata, inca de acum cativa ani...dar in realitate nici vorba de asa ceva. Posibil smecherii in acte facute de \"baietii destepti din Primarie\"?!...Avem in zona tot prafu de pe lume, noroi si gropi, canalizare extrem de proasta, cu pivnite inundate de multe ori pe an. Si mai nou, capace de canal furate de pasionatii de asa ceva... Si toate astea la 10 minute de mers pe jos de centrul istoric cel vestit...
Raspunde

je

Acum 11 ani

asteapta-ti randul sibianule (62.231.86.101)... de ce te legi de strada Arad.. o sa va vina randul si voua.. si pe str arad sunt destule probleme inclusiv cu canalizarea. eu propun ca str Deva sa fie pusa in topul prioritatilor e anul asta! NOT..
Raspunde

Deva

Acum 11 ani

De strada Deva tot aud ca e prinsa pe \"anul asta\", de vreo cativa ani...Si nimic. E bine ca Arad se face, nu ma leg de nimic, dar puteau fi facute la pachet si se ajungea cu asfaltul la Magheranului, asfaltata si ea. Oricum, tot ramane intrebarea: de ce Deva figureaza ca asfaltata?? Mi-ar placea sa gaseasca un raspuns chiar K.Johannis...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus