Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Sibiu, Teodor Fârţonea, susţine că "este o aberaţie" ca 245.000 de profesori să dea declaraţii, pentru a fi prinşi cei "poate" 40.000 care obţin venituri din meditaţii şi consideră că este "penibil" dacă statul recurge la astfel de măsuri
Preşedintele SIP Sibiu, Teodor Fârţonea, a declarat, luni, corespodnentului Mediafax că, în judeţul Sibiu, deocamdată, profesorii nu au fost puşi să dea declaraţii dacă obţin sau nu venituri din meditaţii.
Fârţonea a spus că, la Arad, unde acest lucru s-a întâmplat, a fost "un exces de zel" din partea angajaţilor de la Finanţe.
"La noi, deocamdată, nu s-au cerut astfel de declaraţii. Cred că celor de la Arad li se trage de la recenta vizită a Ministrului Educaţiei. O fi fost vreo idee de-a acestuia, sau un exces de zel al celor de la Finanţe. Sper să nu se ajungă la o activitate generalizată în toată ţara. Mi se pare o aberaţie ca 245.000 de profesori să semneze o declaraţie pentru a fi prinşi cei câţiva, poate 40.000, care au venituri suplimentare nedeclarate", a spus Fârţonea.
Potrivit acestuia, generalizarea obligativităţii de a declara veniturile din meditaţii este "penibilă".
"Este o modalitate neprofesionistă de a trata o astfel de problemă şi este penibil dacă se ajunge la astfel de măsuri. Este o dovadă că statul vrea să umilească profesorul", a afirmat Fârţonea.
Inspectorul şcolar general, Constantin Gorun, a declarat, la rândul său, că niciun astfel de formular nu a ajuns la sediul ISJ.
Acesta a precizat, în acelaşi timp, că profesorii depun, în fiecare an, declaraţii privind veniturile suplimentare obţinute.
"Am avut o videoconferinţă, zilele trecute, cu ministrul Educaţiei, dar nu s-a făcut nicio referire la aşa ceva. Profesorii şi până acum completau o declaraţie privind veniturile suplimentare şi o depuneau la Fisc. Cei care vor să completeze. Ştim că există un învăţământ paralel reprezentat de meditaţii şi, dacă ar şi aduce ceva bun, ar fi excelent", a declarat corespondentului Mediafax inspectorul şcolar general al judeţului Sibiu, Constantin Gorun.
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu susţin că nu există niciun formular recent care să solicite declaraţii din partea profesorilor.
Potrivit statisticilor, DGFP Sibiu, în anul 2009, 133 de profesori au depus declaraţii la Finanţe pentru veniturile obţinute din meditaţii. Veniturile câştigate în urma meditaţiilor au fost de 42.258 de lei.
În judeţul Sibiu, potrivit datelor oferite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu, profesează aproximativ 4.300 de dascăli.
În urmă cu câteva zile, profesorii din Arad au primit în şcoli formulare prin care trebuie să declare dacă dau sau nu meditaţii după programul de lucru sau dacă au alte activităţi din care câştigă bani, acţiunea fiind considerată abuzivă de către dascăli.
În şcolile din Arad, direcţiunile au distribuit formulare pe care scrie "Declaraţie", în care dascălii trebuie să menţioneze dacă obţin alte surse de venit în afara programului şcolar.
Profesorii trebuie să îşi menţioneze numele şi funcţia şi să declare dacă obţin venituri din meditaţii, activităţi culturale, sportive sau din alte activităţi, după încheierea programului şcolar.
Acţiunea se va derula pe o perioadă de câteva săptămâni, timp în care aproximativ 5.000 de dascăli vor trebui să completeze declaraţiile.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, pentru Mediafax, că Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad a răspuns, aşa cum este legal să o facă, unei solicitări a ANAF Arad referitoare la prestări de servicii cu plată în sistem after school, Ministerul Educaţiei nefăcând nicio cerere de acest fel la ISJ.
El a adăugat că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului încurajează dezvoltarea activităţilor legale în regim afer school, în interesul elevilor.
Boc a spus vineri că cererile adresate profesorilor din Arad pentru a declara dacă oferă meditaţii reflectă un exces de zel atât din partea ANAF Arad, cât şi a inspectoratului şcolar judeţean, deoarece cadrele didactice nu sunt obligate să prezinte astfel de date, ci doar să anunţe venitul obţinut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Irina
Acum 5 ore
FLOD
Acum 12 ore
@Si ciorbele
Acum 12 ore
Florin alexandru
Acum 12 ore
Emil