Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Ofiterul SRI recunoaste ca l-a mituit pe Apostu. Procesul se imparte in doua

 

Tiberiu Popescu, ofițerul SRI reținut în octombrie 2010 alături de Florin Apostu a recunoscut în fața judecătorilor faptul că l-a mituit pe prim-procuror. La trei luni de la reținere, Florin Apostu este, în continuare, în arest preventiv. Cererea lui de înlocuire a măsurii de arest preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea ar fi trebuit să se judece în cursul zilei de vineri, a săptămânii trecute. Pronunțarea a fost amânată, însă, pentru luni, 24 ianuarie.
 
Prima înfățișare în dosarul Apostu a avut loc la Curtea de Apel de la Constanța în cursul zilei de joi a săptămânii trecute. Au fost audiați inculpații, dintre care, potrivit Hotnews.ro, trei au recunoscut acuzațiile aduse de procurorii DNA. Este vorba de ofițerul SRI, Tiberiu Popescu, și de soții Mihaela Izabela Cârstea și Sebastian Dumitru Cârstea. Aceștia au recunoscut faptul că i-au dat mită prim-procurorului Florin Apostu.
 
Cei trei, judecați separat
 
Potrivit prevederilor Codului de procedură civilă, fapta recunoscută poate duce la o reducere cu o treime a pedepsei, acesta fiind motivul pentru care Popescu și soții Cârstea au recunoscut faptele de care sunt acuzați, concluzionează Hotnews.ro. Pentru că au recunoscut, magistrații de la Constanța au decis disjungerea cauzei celor trei inculpați care și-au recunoscut vinovăția.
În schimb, pentru Florin Apostu, Ilie Carabulea și Nicolae Boța urmează să fie administrate noi probe. Avocatul lui Apostu a cerut instanței ca în proces să fie audiate și vizionate toate probele adunate de procurori în timpul urmăririi, fapt acceptat de instanță. Următorul termen stabilit pentru procesul din dosarul Apostu a fost stabilit pentru 10 februarie.
 
Ce au recunoscut?
 
În cursul primei înfățișări, Tiberiu Popescu a recunoscut în fața judecătorilor Curții de Apel Constanța faptul că i-a dat lui Apostu un plic cu 400 de euro și alți 1.500 de lei, pentru ca prim-procurorul să înlocuiască declarațiile date de soții Cârstea. Declarațiile inițiale ale celor doi au fost sustrase de prim-procuror dintr-un dosar referitor la încălcări ale regimului de circulație pe drumurile publice și au fost înlocuite cu altele, întocmite cu ajutorul lui Popescu și Apostu, relatează Hotnews.ro.
Cei doi soți Cârstea au recunoscut și ei că au dat mită, relatează aceeași sursă de la procesul ținut la Constanța.
 
Apostu nu-și explică de ce a luat banii
 
Florin Apostu a povestit judecătorilor că fie nu a observat când ofițerul SRI îi dădea mita, fie nu își explică gesturile sale. ”Din iraționalitate”, relatează Hotnews.ro că a declarat Apostu legat de faptul că a schimbat declarațiile soților Cârstea. Cât privește faptul că a semnat în locul procurorilor din subordinea sa, Apostu a povestit că a fost o ”inițiativă păguboasă”.
 
”Altfel s-au derulat lucrurile”
 
În afară de cei 400 de euro, pe care i-a găsit abia a doua zi în geantă, și de faptul că a schimbat declarațiile soților Cârstea, Apostu nu a recunoscut nimic din restul acuzațiilor aduse de procurori. Potrivit Hotnews.ro, Apostu s-a apărat în fața judecătorilor susținând că procurorii care îl acuză de luare de mită nu au organizat niciun flagrant, că nu există o plângere penală împotriva lui, ci doar un denunț anonim.
În schimb ofițerul SRI, Tiberiu Popescu, a recunoscut instanței că i-a promis lui Apostu o sumă de bani, dacă soluționează cu netrimiterea în judecată a unei persoane acuzată de ucidere din culpă. Dosarul a fost astfel soluționat chiar de Apostu, fapt recunoscut și de prim-procuror. Mita promisă, însă, a fost negată de Apostu.
 
Carabulea nu a recunoscut că ar fi dat mită lui Apostu
 
În ceea ce îl privește pe Ilie Carabulea, acuzat că ar fi dat mită lui Florin Apostu, patronul Holdingului Atlassib nu a recunoscut nimic. Ilie Carabulea a povestit că i-a cerut prim-procurorului doar să se intereseze de stadiul memoriului său depus la Procurorul general al României, Codruța Kovesi. De asemenea, Carabulea a respins și acuzațiile procurorilor că i-ar fi dat mită lui Apostu două mașini pentru ca acesta din urmă să le folosească, iar, recent, i-ar fi oferit tot omului legii și o revizie gratuită de 4.000 de lei. Și Apostu a respins aceste acuzații.
 
Dosar cu mulți martori procurori
 
Printre martorii citați de procurorii DNA în procesul de la Constanța, se numără Cosmin Toma Mihu, unul din principalii colaboratori în afaceri ai lui Carabulea, Corina Drașoveanu, președinta Judecătoriei sibiene, dar și Grigore Popescu, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice. Totodată, din „suita” de martori mai fac parte şi majoritatea procurorilor din cadrul Procuraturii de pe lângă Judecătoria Sibiu. Lista completă a martorilor îi mai include pe Vasile Lazăr Frăsie, Daniela Magdea, Cornelia Monica Dunărean, Sorin Cristian Dinu, Aurel Mihai Vlad, Tudor Blânda, Eugen Mircea Blaga, Monica Albescu, Ioan Demian, Nicolae Oltean, Maria Nicolae Fleșeriu, Marian Cătălin Haiduc, Maria Ramona Râșniță, Marius Pârvu și Ioan Adrian Fortodi.
 
Popescu: ”nu știu de vreo returnare de TVA”
 
În comunicatele emise de DNA, procurorii anticorupţie aminteau şi de un şantaj încercat de prim-procurorul Florin Apostu la unul din funcţionarii Administraţiei Financiare. Grigore Popescu susţine că nici nu ştie şi nici nu i s-a comunicat ceva din partea procurorilor în legătură cu un şantaj asupra unui subordonat.
„A existat o influenţă pentru a se face un control mai repede la o anumită firmă. Ceea ce nu merge la noi. Nu există aşa ceva. A mai fost vorba de un act incriminatoriu, dar s-a dovedit că nu a fost vorba de aşa ceva”, a declarat Popescu, în legătură cu citarea sa ca martor în dosarul în care este judecat Florin Apostu.
Pe de altă parte, într-un comunicat din octombrie 2010 emis de DNA, procurorii arată că „la data de 5 octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor i-a solicitat unei persoane, administrator al firmei care deţinea leasing-ul autoturismului folosit de inculpat (Cristian Bicher, administrator al Intermedia – n.r.), să intervină pe lângă un funcţionar public cu atribuţii de decizie şi control din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (A.F.P.) Sibiu, în favoarea unei persoane fizice autorizate din Sibiu, astfel încât aceasta să primească de la A.F.P. Sibiu o sumă de bani reprezentând TVA corelativă activităţii comerciale desfăşurate de acesta. În contraprestaţie, Apostu Florin Nicuşor i-a trimis funcţionarului public, prin intermediul administratorului respectiv, o plângere care ar fi putut constitui act de sesizare pentru un dosar penal pe numele funcţionarului, plângere pe care procurorul şef nu o înregistrase în evidenţele penale”, se arată în comunicatul amintit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Bibi

Acum 11 ani

Daca Basescu nu ia mita de la Carabulea, se face dreptate si va disparea una din marile otravuri ale Sibiului. Odata cu ea, se poate prabusi intreaga mafie sibiana. Pana se va ridica o alta, mai respira societatea, inclusiv micul mediu de afaceri.
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

citez \"Carabulea a povestit că i-a cerut prim-procurorului doar să se intereseze de stadiul memoriului său depus la Procurorul General\" ...ca sa vezi prim-procurorului poti sa-i ceri sa se intereseze de dosarul tau...tare ar fi bine sa-i mai duca lui Apostu un coleg de celula
Raspunde

gardianu\'

Acum 11 ani

bai, belitilor, ce va bagati, voi, ca musca\'n c...calului? prostu\' de la unu si-a mai dat cu parerea pe aceeasi ciorba incalzita de un bucatar ratat, alias beleanu, da\' se da grande, si el nu-i decat un avorton. cat despre cel de la doi, vezi, proasto, ca cine sapa groapa altuia...
Raspunde

eu...

Acum 11 ani

singurul nevinovat este florin apostu....doamne ajuta sa l vedem acasa.
Raspunde

dumi

Acum 11 ani

Foarte interesant este ca pe lista martorilor este Catalin Marian Haiduc care este unul dintre interlopii Sibiului. A dat multe tepe cu mansardari neterminate si nu pateste nimic. Este protejat de oamenii legii...Foarte curios! in calitate de martor????Pentru un jurnalist, asta poate fi o pista foarte buna sa afle legaturile cu mafia locala...
Raspunde

cristi

Acum 11 ani

Catalin Marian Haiduc trebuie inchis!!!Chiar nu e nimeni in stare sa rezolve??!!Unde e politia cand ai nevoie...
Raspunde

Furnica

Acum 11 ani

Nu mai comentati aiurea ... ca voi sa fiti inchisi ! Sa dea DUmnezeu sa va inchida pe voi rapanosilor
Raspunde

diana

Acum 11 ani

daca idiotul ala de catalin m. haiduc face mansarde de rahat... de ce mai primeste de lucru? de ce nu il opriti voi, cetateni ai Romaniei, daca oamenii legii nu il opresc?
Raspunde

ravena

Acum 11 ani

ce tot vorbesti mai furnica vei si tu vreun smecher care nu se arata doar cu gura in rest......o sa-i vina si la haiduc catalin marian intr-un fel sau altul ca la orce interlop cand i se termina bani.......
Raspunde

sos

Acum 10 ani

Si voi mai pozati pe aici prin comentarii mai taceti dracului !! Vorbiti voi despre fiecare om !! Si cand il vedeti fugiti de va rupeti picioarele INJOSITILOR!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus