Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Asta-i reforma din spitale: mamaliga cu gem

 

Mămăliga asezonată cu marmeladă va fi hrana de bază în spitalele sibiene. Doctorii vor fi cei care vor mesteca în ceaun, timp în care pacienții vor sta la coadă la farmacia din colț, pentru a-și cumpăra seringile și medicamentele pentru tratamentul de seară. Scenariul este unul extrem de plauzibil, având în vedere tăierile de început de an din bugetele spitalelor sibiene.
 
Spitalul de piediatrie Sibiu: anul trecut, în ianuarie, a primit 4,5 milioane de lei, prin contractul cu Casa județeană de asigurări de sănătate (CJAS) Sibiu. Ianuarie 2011: actul adițional pentru finanțarea activității din ianuarie 2011 prevede pentru același spital 3,4 milioane de lei, de cheltuit.
Spitalul clinic județean Sibiu: în ianuarie 2010, finanțarea asigurată era de 7,2 milioane de lei. Ianuarie 2011: actul adițional întocmit de CJAS Sibiu mai prevede fix cinci milioane de lei pentru singurul spital de urgență din Sibiu.
Intervine și Ministerul Sănătății, același ianuarie 2011: direct din cabinetul ministrului, via Direcția de sănătate publică Sibiu, către toate spitalele din județ ajunge o adresă prin care se impune managerilor ca, de la 1 ianuarie anul acesta, să nu aloce pentru salarii mai mult de 70% din sumele decontate de CJAS Sibiu. Lămurire: în unele luni, CJAS ar putea să deconteze, de exemplu, numai un milion de lei, pentru că acestea sunt sumele disponibile. Din respectivul milion, pentru plata celor care lucrează în spital vor fi cheltuți doar 700.000 de lei, chiar dacă fondul lunar de salarii sare de două milioane de lei.
 
 
”Practic, ne obligă să închidem”
 
Spitalul clinic județean Sibiu are datorii de ordinul milioanelor de euro, datorii pentru care așteaptă banii de la CJAS Sibiu de luni întregi. Cum bugetul asigurărilor de sănătate nu a fost încă aprobat, Casa națională a asigurărilor de sănătate a transmis CJAS Sibiu ordinul să încheie acte adiționale la contractul de finanțare de anul trecut. ”Pentru trimestrul I 2011,  suma alocată Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este de 15.000.500 de lei, sumă care (...) urmează a fi defalcată de spital, pe tipuri de servicii medicale și pe luni. (...) Vă rugăm să ne transmiteți propunerea dumneavoastră privind defalcarea numărului de cazuri, pe spital și pe secții, având în vedere o medie lunară a contractului pe trimestrul I 2011 de 5.000.000 de lei”, se arată în adresa trimisă de CJAS către Spitalul județean de urgență Sibiu pe 17 ianuarie 2011.
Actul adițional cu sumele impuse de CJAS Sibiu trebuie semnat până luni, 31 ianuarie 2011. Managerul Spitalului Județean, Adrian Șanta, răspunde franc. ”Nu o să ne descurcăm cu aceste sume. O să semnez aceste acte adiționale luni, dar împotriva voinței mele. Semnez, pentru că altfel rămâne total neacoperită luna ianuarie. Practic, cu aceste finanțări, ne obligă să închidem spitalul”, a declarat Adrian Șanta.
Potrivit lui, cheltuielile medii de întreținere a spitalului au fost, anul trecut, de 2,4 milioane de lei. ”Am tăiat, iar pentru supraviețuire am redus până la 1,8 milioane de lei. Acum, din banii de la CJAS pentru astfel de cheltuieli mai putem aloca 1,5 milioane de lei. Imposibil”, adaugă Șanta.
 
”Să iau amendă”
 
În cazul în care cheltuielile de personal plătite într-o lună depășesc 70% din sumele decontate de CJAS pe luna respectivă, managerii pot fi amendați cu până la 50.000 de lei. În nume propriu. Limitarea cheltuielilor de personal la 70% este o prevedere impusă încă din 2006, dar atunci restricția se aplica la sumele alocate de CJAS prin contract și nu la cele decontate.
”Chiar cu riscul de a fi amendat, eu trebuie să plătesc salariile. Oricum nu mai sunt bani pentru tichetele de masă, un alt drept al angajaților spitalelor”, spune Șanta.
Tot cu riscul de a primi o amendă va plăti integral salariile și Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de pediatrie. ”Depășim cu câteva procente acest prag. Ca și manager de spital nu voi acționa în sensul de a reduce veniturile personaluli. Nu o să le scad. Și așa, 27% din angajații spitalului pleacă la final de lună cu un salariu cuprins între 420 și 700 de lei. M-am zbătut să obțin, anul trecut, tichete de masă pentru salariați, iar acum sunt în pus în situația de a nu le putea acorda”, explică Mihuț.
La fel ca Adrian Șanta, și Alexandru Mihuț se vede obligat ca la începutul acestei săptămâni să semneze actele adiționale cu CJAS. La fel ca și Adrian Șanta, și el va semna acest act cu obiecții.
 
 
Adela Cojan, despre ce se poate negocia
 
Atât Adrian Șanta, cât și Alexandru Mihuț vor încerca să negocieze cu Adela Cojan, președintele director general al CJAS Sibiu. Despre mărirea sumelor, însă, nici nu poate fi vorba. ”Eventual, vom putea să discutăm despre repartizarea sumelor pe servicii. În plus, toate spitalele care derulează programe naționale de sănătate vor mai putea primi unele fonduri”, a declarat Adela Cojan pentru Turnul Sfatului. Pentru viitor, ea nu poate face nicio promisiune. ”Bugetul nu este încă aprobat. Acestea sunt sumele pe care le putem acorda pe primul trimestru. Altceva nu pot să spun până când nu va fi aprobat bugetul. Pe care îl vom avea, poate săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) sau peste două săptămâni”, adaugă Adela Cojan. Actualele acte adiționale, însă, își vor produce efectele până la 1 aprilie 2011.
Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de pediatrie, s-a întâlnit, în ultima zi a săptămânii trecute, cu directorii economici din cadrul Ministerului Sănătății și ai Casei naționale de asigurări de sănătate. ”Nu se întrezăresc soluții. Se va mai discuta această situație, dar...”, spune cu neîncredere Mihuț.
 
De unde vin banii?
 
Agenția națională de administrare fiscală este cea care, din acest an, colectează banii către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate de la firmele din județ. CJAS Sibiu colectează de la entități de genul persoanelor fizice autorizate sau de la cei care realizează venituri independente. Toți banii se strâng la nivel naționl, în Fondul amintit, de unde Casa națională împarte. Nu se știe cât dă Sibiul și cât primește sistemul sibian de sănătate înapoi.
 
Spitalul județean, în cifre
 
Datorii totale: 12,73 de mil. de lei
Datorii cu scadența depășită: 6,53 de mil. de lei
Datorii către furnizorii de medicamente: 7,75 de mil. de lei
Cea mai mare datorie la medicamente: 3,63 mil. de lei, către Polisano
Datorii către furnizorii de materiale sanitare: 1,38 mil. de lei
Cea mai mare datorie pentru materiale: 0,4 mil. de lei, către Pharmics
Nu sunt datorii la furnizorii de utilități
Sume de recuperat de la CJAS Sibiu: 16,9 mil. de lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

negru de fum

Acum 13 ani

PEDELACILOR! JEGOSILOR! ati distrus tara! mor oameni in spitalele romanesti! fug doctori din tara! si voi va tratati la viena! ce se intampla acum in egipt! e nimic! pe langa ce-o sa patiti voi! talharilor!
Raspunde

catalin racila

Acum 13 ani

au ajuns sa moara romanii de foame prin spitale, domnilor! sa va fie rusine! singura explicatie logica la ceea ce faceti este ca sunteti bolnavi, aveti cancer mintal, nu ganditi! sunteti contraindicati la cugetare ca sifilisul la sistemul nervos..
Raspunde

coco

Acum 13 ani

ROMANIA IN STRADA !!!
Raspunde

gigi

Acum 13 ani

asa e, asa e!!!!!
Raspunde

paricipant la miting anti PD

Acum 13 ani

ok. suntem de acord. O masa mai mica sau mai mare de oameni ca sleahta PD-uli nu fac decat sa ne bage mana in buzunar si sa ne ofere ... servicii medicale, de ex. ca mai sus. Doar majoritatea nemultumita se rezuma la a comenta din pacate. Cati din cei 4 de mai sus au facut ceva public pt. a-si demonstra nemultumirea fata de marinar si cretinul cel mic? Cati au fost la cele cateva mitinguri firave din Sibiu de anul trecut?? E NEVOIE DE MAI MULT DECAT DE COMENTARII.
Raspunde

ben

Acum 13 ani

grabiti-va ca si asta se termina
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus