Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

Banciu: "Primarii protesteaza impotriva desfiintarii spitalelor si transformarea lor in camine de batrani"

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), primarul oraşului Sălişte, Teodor Dumitru Banciu, a declarat că primarii oraşelor din România se declară îngrijoraţi şi nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, început deja de Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat de presă. AOR va înainta un protest scris ministrului Sănătăţii, Cseke Attila şi îi va cere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală, ştiut fiind faptul că spitalele ce urmează a fi transmate în cămine de bătrâni, se află în subordinea primăriilor. Deja, unii primari din ţară şi-au angajat avocaţi şi intenţionează să dea în judecată Guvernul, în contencios administrativ, ca primă măsură de protest împotriva reorganizării spitalelor.

"Avem numeroase semnale de la primari din ţară, nemulţumiţi de ordinnul de ministru, prin care se desfiinţează spitalele. Cetăţenii vor avea de suferit. Şi aşa ne pleacă medicii din ţară, iar în multe zone, unde sunt oraşe mai mici sau sate şi comune, tinerii medici nu sunt atraşi ca să vină să muncească. Nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor atât de necesare cetăţenilor şi transformarea lr în cămine de bătrâni. Şi bătrânii trebuie ajutaţi şi sunt convins că se pot construi cămine sau se pot găsi soluţii pentru sprijinirea vârstinicilor, însă nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor", a precizat preşedintele AOR, Teodor Dumitru Banciu, primarul oraşului Sălişte.

Acesta atrage atenţia asupra implicaţiilor măsurii de reorganizare a sistemului spitalicest, şi anume, faptul că Guvernul ia decizii în locul autorităţilor locale, ceea ce este o încălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată în ultimii ani.

"Primarii şi locuitorii din oraşe sunt indignaţi, pentru că e firesc să se întrebe cine va mai face actul medical acolo unde nu vor mai fi spitale. În următoarele zile, vom strânge doleanţele primarilor membrii AOR şi ne vom adresa ministrului Sănătăţii, care trebuie să ştie că încalcă autonomia locală, iar măsura de a restrânge numărul de spitale, va duce în timp la creşterea cheltuielilor materiale şi la haos. În cel mai fericit caz, ministrul putea să ofere criterii de performanţă, de selecţie, dar în nici un caz să desfiinţezi spitale din subordinea primăriilor", a explicat preşedintele AOR.

AOR nu crede că mitingurile vor soluţiona problema spitalelor, însă tot mai mulţi primari analizează oportunitatea de a se judeca cu Guvernul, în contencios.

"Nu putem opri desfiinţarea spitalelor, decât prin forme legale. Nu ne apucăm de mitinguri pentru că degeaba faci mitinguri, sunt căi administrative. Domnul primar de la Cisnădie (judeţul Sibiu) intenţionează să atace în contencios hotărârea de Guvern, iar acesta nu este un caz unic, mai mulţi colegi mi-au comunicat că vor face asta, pentru că se încalcă autonomia locală. Deocamdată, ne adresăm ministrului Sănătăţii în scris şi încercăm să îi arătăm consecinţele nedorite de nimeni, ale planului său de reorganizare a sistemulu spitalicesc", a anunţat Banciu.

Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi  comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

un primar

Acum 12 ani

De unde sti tu Banciule doleantele primarilor din tara , ln numele cator primari vorbesti ? Te-ai autointitulat presedinte peste primari precum Cioaba lmparat peste tigani .
Raspunde

alt primar

Acum 12 ani

Cind vorbeste Banciu , vorbeste un excroc.El trebuie sa vorbeasca din spatele gratiilor, dar pe undeva este bine caci tot ce spune sar putea folosi impotriva lui.
Raspunde

un om

Acum 12 ani

Un incult acest Banciu vorbeste mult si nu spune nimic , ca de facut la cati bani a avut pe mana se poate apune ca nu a facut nimic dar de unde sa-si mai alimenteze ziarele , televiziunile e.t.c. daca ar fi facut mai multe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus