Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Aproape 3.000 de sindicalisti sunt asteptati la doua mitinguri de protest fata de Codul Muncii

 

 Liderii judeţeni din Sibiu ai confederaţiilor sindicale Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi BNS au anunţat că vineri vor fi organizate două mitinguri de protest faţă de prevederile Codului Muncii, la manifestaţiile de la Sibiu şi Mediaş fiind aşteptate să participe aproape 3.000 de persoane.
Preşedintele Cartel Alfa Sibiu, Marius Vingerzan, preşedintele CNSLR Frăţia Sibiu, Dan Pirnoiu, şi preşedintele BNS Sibiu, Remus Herju, au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă comună, măsurile de protest care vor fi organizate în judeţ în perioada următoare, în principal ca reacţie la adoptarea noului Cod al Muncii, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit acestora, vineri, de la ora 15.45, vor avea loc două mitinguri în judeţ, unul în faţa Prefecturii din municipiul Sibiu, la care sunt aşteptaţi aproximativ 2.000 de sindicalişti, şi altul în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mediaş, la care vor participa între 700 şi 1.000 de persoane.
"Chiar dacă s-a dat OK-ul de către Guvern pentru Codul Muncii şi se pregăteşte procedura asumării răspunderii pentru el, acţiunile noastre vor continua, atât la Bucureşti, cât şi în teritoriu. Modificarea Codului Muncii aduce o gravă atingere statutului de salariat, indiferent ce tot spune premierul sau ministrul Muncii. Modificările aduse în acest domeniu sunt de neacceptat. Noul Cod al Muncii este o prostie, nu face decât să îngenuncheze şi mai mult angajaţii, indiferent de sectorul de activitate în care lucrează", a declarat Marius Vingerzan, preşedinte Cartel Alfa Sibiu.
Potrivit acestuia, mitinguri de protest ar trebui să aibă loc, în judeţ, şi în zilele de 11 şi 18 martie.
"Noi am făcut cerere de autorizare a trei mitinguri. După cum se aude, s-ar putea ca asumarea răspunderii să fie programată pentru data de 14 martie şi atunci mitingul din 18 martie nu va mai avea loc. Vom participa însă la mitingul de la Bucureşti, care va avea loc în ziua dezbaterii Codului Muncii în Parlament", a declarat Marius Vingerzan.
El a anunţat că doar din partea Cartel Alfa vor pleca din judeţul Sibiu spre Bucureşti aproape 400 de persoane, cu şase-şapte autocare.
Liderul CNSLR Frăţia Sibiu, Dan Pirnoiu, a declarat că, aşa cum s-a văzut şi în cazul altor legi, Guvernul vrea să îşi asume răspunderea pentru ca legea să treacă repede, în pofida protestelor sindicaliştilor.
"Guvernul face modificări la Codul Muncii, în ciuda faptului că sindicatele şi patronatele s-au înţeles deja pe baza celui vechi. Aşa cum au arătat şi cu Legea salarizării, vor să-şi asume răspunderea pentru ca legea să treacă repede. Am văzut şi până acum că, dacă li se pune ceva în cap, vor face acel ceva. Eu cred că, şi dacă vom fi 300.000 de oameni la miting în Bucureşti, ei tot vor adopta Codul Muncii. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm degeaba. Trebuie să reacţionăm, această ţară trebuie să se trezească odată", a declarat Dan Pirnoiu.
Potrivit acestora, în paralel cu organizarea mitingurilor, a început acţiunea de strângere de semnături pentru declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale.
În judeţul Sibiu, Cartel Alfa are aproximativ 17.000 de membri, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, BNS are aproximativ 12.000 de membri din mai multe societăţi de stat şi private, printre care Poşta Română, Electrica şi Transgaz, iar CNSLR Frăţia are aproximativ 10.000 de membri, cei mai mulţi fiind din domeniul sanitar.
Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00.
Proiectul a fost aprobat în şedinţa de luni a Executivului.
În ziua în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe Codul Muncii, sindicaliştii vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că sindicaliştii vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

poate

Acum 11 ani

venim 50000 de privati sa le aratam cat ne-am saturat de sugativele astea din taxele platite de noi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus