Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
-0°C

Si cu aeroportul nereparat... Consiliul Judetean ar putea ramane si fara garantia celor de la Max Boegl

Max Boegl a dat în judecată Consiliul Județean Sibiu și Raiffeisen Bank pentru a bloca executarea scrisorii de garanție pe care firma de construcții a depus-o în cadrul proiectului de modernizare și extindere a Aeroportului Sibiu. Este vorba de peste 1,36 milioane de euro, pe care Consiliul Județean a decis să îi folosească pentru procedurile necesare refacerii pistei aeroportului, zonă cu importante alunecări de teren produse în august anul trecut (foto). Procesul celor de la Max Boegl a fost înregistrat ieri la Tribunalul Sibiu, fără să primească, deocamdată, un termen de judecată.
Cele 1,36 milioane de euro sunt singurele sume pe care autoritățile județene se bazează, deocamdată,  în cadrul procedurilor de reabilitare a daunelor de la Aeroport: scrisoarea de garanție a proiectanților (Iptana și Obermeyer) a expirat, iar în ceea ce privește scrisoarea de garanție a consultanților de la Dornier, conducerea CJ Sibiu nu a făcut nicio referire până acum.
Procesul deschis ieri de Max Boegl Aeroport Sibiu este al treilea dintr-un șir lung și costisitor pentru bugetul public. Primele două procese au fost înregistrate în aceleași zi: mai întâi, Max Boegl a dat în judecată Consiliul Județean și Regia Autonomă Aeroportul  Sibiu. În aceeași zi, pe rolul Tribunalului Sibiu a fost înregistrată și procesul deschis de CJ Sibiu și R.A.. Aeroportul Sibiu împotriva proiectanților (Iptana și Obermeyer), constructorului (Max Boegl) și consultantului (Dornier Consulting). Ambele litigii au drept punct de pornire alunecările de teren pe o lățime de 80 de metri, produse în capătul pistei aeroportului sibian, aflat încă în garanție. Niciuna din părțile chemate în proces de CJ Sibiu nu își asumă responsabilitatea daunelor, de aceea conducerea CJ Sibiu a decis să lase instanța să decidă gradul vinovăției. Până atunci, lucrările de reabilitare ar fi trebuit să fie susținute financiar din executarea scrisorii de garanție a Max Boegl, scrisoare valabilă până pe 15 iulue 2011. Acest lucru, însă, este contestat acum de constructori.

Citește și:

Lucrătorii de la aeroport încep să se lovească între ei. Prima rundă: Iptana și Obermeyer versus Max Boegl


La șase luni de la prăbușirea pistei, CJ Sibiu dă în judecată pe toată lumea. Consultant: ”n-au nicio șansă împotriva constructorului”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

gufanul

Acum 11 ani

Hai , baieti , la treaba ca e momentul! Nu mai preluati din comunicate ci faceti voi ...sapaturi ca doar asta e scopul ziaristului-reporter. Cine ,, a dat\" banuim , dar CINE A LUAT am vrea sa aflam!! Nu se poate ca un proiect din bani publici sa nu fi avut si ... cheltuieli de protocol ori capitol de ,,spaga\"!!
Raspunde

jean

Acum 11 ani

ba deleanu. esti bulangiu. ai stricat surpriza de maine din tribuna. iar se supara ilie pe tine ma! vai vai vai
Raspunde

otaedru

Acum 11 ani

era de asteptat! Greselile de proiectare in Germania ( banuiesc ca Obermeyer e firma germana) pot fi urmarite penal pana la 30 de ani, chiar daca garantia este de 2-5 ani, plateste asigurarea, la fel si la Dornier. Daca CJ si-a luta firme germane, sa-si ia si avocat german in loc sa tot dea cu batul in ceata.
Raspunde

CipSB

Acum 11 ani

Na,acum incep procesele,ani si bani pierduti,vor face in asa fel sa piarda CJ,asa platim tot noi,e clar sunt toti de acord!!Un proces inutil!!
Raspunde

labeanu

Acum 11 ani

labeanu asta chiar nu are habar despre ce vorbeste
Raspunde

nik

Acum 11 ani

klaus si compania au dato in bara cu aeroportul Sibiu , abia astept alegerile de anul viitor sa vad cu ce realizari se lauda pentru a obtine voturile sibienilor.Municipiul Sibiu are strazile ca dupa bombardament pline de gauri si este primar de 11 ani ,de ce nu da vina pentru asta pe burebista sau decebal. O singura strada nu are gropi str. Balea unde domiciliaza primarul si asta fara rautate dar incep sa cred ca actualul primar urmareste numai interesul personal, fara sa-i pese de Sibiu si de locuitorii sai
Raspunde

CipSB

Acum 11 ani

Nick ai dreptate!!Cand se realizeaza ceva,tb sa se si fure,doar ca la Aeroport au mers prost lucrurile,nu stiu cum sa zic dar vazand cum s-a lucrat as controla toata pista(se risca mult) si cineva tb sa plateasca nu cu bani ci cu inchisoare!!Sa invete minte!!
Raspunde

lica

Acum 11 ani

iara ai aparut rogijina de nik?. toata lumea stie ce doresti cu comentariile tale .pana la anul la alegeri mai este si strazile din sibiu vor arata superb pana la vara,mai ales pana al anul.cu aeroportul se va rezolva.este oricum o mandire pt sibieni cu asa aeroport....deci muclessssssssss la corabia
Raspunde

miki

Acum 11 ani

este o mandrie pentru sibienii care pot privi ce frumusete de aeroport avem, dar care nu au bani sa mearga nici macar o data cu avionul, din cauza lipsei companiilor low-cost...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus