Luni,
13.01.2025
Innorat
Acum
-4°C

Sibienii au trimis-o in judecata pe Ioana Vlas in dosarul FNI

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Alba au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte - director general la SC SOV Invest SA, Ioana Maria Vlas, în dosarul care are la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza municipiului Sibiu, relatează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată alţi opt inculpaţi.
Ioana Maria Vlas, directorul societăţii de administrare a Fondului Naţional de Investiţii, a fost deferită justiţiei alături de Marian Petrescu, preşedinte - director general al SC SOV Invest SA, Mihaela Sima, director economic la aceeaşi firmă, toţi cu antecedente penale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune în formă continuată, faptă comisă în dauna a 5.363 părţi vătămate investitori FNI.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marius Andrei, cenzor extern independent al SC SOV Invest SA, Gravil Bătrân şi Ioan Diţă, ambii membri ai Consiliului de Administraţie al aceleiaşi societăţi, Gheorghe Negură, Mircea Muscel Ianculescu Ionescu şi Mircea Costescu, membri ai Consiliului de Încredere (organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SC Sov Invest SA), toţi cu antecedente penale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la înşelăciune în formă continuată.
DNA precizează că faptele pentru care cei nouă inculpaţi au fost cercetaţi şi trimişi în judecată constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea FNI.
"Aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la data de 6 martie 2008 la DNA pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare", informează DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în calitatea sa de preşedinte - director general la societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii, inculpata Vlas, în perioada august 1998 - decembrie 1999, a indus şi menţinut în eroare investitorii FNI, prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a fondului.
Procurorii susţin că datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în FNI, ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor.
La rândul său, în perioada 1996 - iunie 1998, în calitate de preşedinte - director general, inculpatul Petrescu a raportat atât la CNVM, cât şi investitorilor FNI date false (structura de portofoliu, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea acestora precum şi nivelul lichidităţilor), contribuind la inducerea în eroare a acestora cu privire la situaţia financiară reală a fondului.
"Rapoartele fictive către CNVM au fost întocmite în perioada 1997 - ianuarie 2000 de inculpata Sima, în calitatea sa de director economic. Rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmite cu ajutorul inculpatului Andrei care, în calitate de cenzor extern independent atestat de CNVM, a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia FNI.
La rândul său, inculpatul Bătrân, în calitate de membru al CE (decembrie 1997 - 25 mai 2000) şi de preşedinte - director general al SC Sov Invest SA (decembrie 1999 - ianuarie 2000) a semnat raportări către CNVM cu date nereale", mai susţin anchetatorii.
De asemenea, potrivit DNA, în perioada 16 decembrie 1997 - 25 mai 2002, inculpatul Ioan Diţă, în calitate de membru al CA, a raportat la CNVM date nereale privind activitatea societăţii.
DNA mai menţionează că, în calitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere - organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SC SOV Invest SA, inculpaţii Negură, Ionescu şi Costescu au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor FNI prin avizarea formală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi cenzorul independent şi înaintarea acestora către CNVM.
Sursa citată precizează că în perioada 1995 - 24 mai 2000 a fost cauzat celor 5.363 investitori FNI, părţi vătămate în acest dosar, un prejudiciu total în sumă de peste 58,5 miliarde lei vechi.
În cauză s-au dispun măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale persoanelor identificate ca fiind deţinătoare de bunuri supuse impozitării, respectiv Marius Andrei, Mihaela Sima, Mircea Costescu, Ioan Diţă, Marian Petrescu şi Gravil Bătrân.
"Procurorii consideră că în prezenta cauză sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, având în vedere că activitatea infracţională a celor nouă persoane, reţinută în prezentul act de inculpare constituie acte materiale care se circumscriu infracţiunii de înşelăciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv", mai subliniază DNA.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

foto http://www.ziare-romanesti.info

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

zexe

Acum 13 ani

Ce presa faceti voi? Adica ziarele centrale scriu cu lux de amanunte ce procuror a blocat dosarele FNI la Sibiu si in ce an, iar voi va faceti ca ploua. Vai de capul vostru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus