Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Aproximativ 70.000 de miei vor fi taiati de Pasti in Sibiu, unde sunt doar trei abatoare autorizate

 Reprezentanţiii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu estimează că aproximativ 70.000 de miei vor fi tăiaţi de Paşti, în judeţul Sibiu, cea mai mare parte în gospodăriile populaţiei şi mai puţin de 10.000 de miei în abatoare şi centre autorizate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Sibiu, Ioan Penţea, în judeţul Sibiu există doar trei abatoare autorizate pentru tăierea mieilor, iar în perioada sărbătorilor de Paşti vor fi autorizate centre temporare pentru sacrificarea animalelor, transmite corespondentul Mediafax.
"Estimăm că vor fi sacrificaţi în jur de 70.000 de miei în judeţul Sibiu în preajma sărbătorilor. Desigur, acest lucru depinde şi de condiţiile de export, pentru că anul acesta sărbătoarea este târziu şi mieii vor creşte mari, iar dacă exportul va fi considerat mai bun decât valorificarea pe piaţa internă, numărul de miei sacrificaţi în judeţ va fi ceva mai mic” a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, Ioan Penţea.
Potrivit acestuia, sacrificarea animalelor pentru consum înainte de Paşti va putea fi făcută în abatoarele de la Sibiu, Mediaş şi Bungard sau în centrele temporare care vor fi autorizate după data de 4 aprilie.
"Centre de tăiere cu activitate limitată se vor amenaja în cadrul asociaţilor crescătorilor de ovine, sau la solicitarea unor agenţi economici cu sprijinul autorităţilor locale. Termenul de depunere a solicitării la DSVSA Sibiu de către solicitanţii menţionaţi este de 4.04.2011, dată după care aceste spaţii vor fi verificate de personalul de specialitate şi vor fi autorizate să funcţioneze, timp de zece zile, în preajma sărbătorilor”, a mai declarat Ioan Penţea.
El a precizat că autorizarea centrelor temporare se va face doar dacă sunt asigurate spaţii de cazare a mieilor înainte de sacrificare; dacă este asigurată apa potabilă (caldă şi rece), un sistem de canalizare şi dacă sunt facilităţi de colectare a subproduselor rezultate în urma sacrificării şi a materialelor de risc (splina şi ileonul) şi dirijarea acestora pentru distrugere.
Conform sursei citate, în abatoare şi centre autorizate vor fi sacrificate mai puţin de 10.000 de animale, în timp ce la populaţie, pentru consumul din gospodărie, urmează să fie tăiaţi peste 60.000 de miei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

mielu

Acum 11 ani

ce abatoare ciobani tot la craca copacului taie si in sura ca pe timpuri
Raspunde

Alina Goreac

Acum 11 ani

Mare om ,mare caracter ,purtatorul de cuvant al DSVSA Sibiu dar tot n-a priceput chestia cu mieii .!!!In \"92 ma punea sa contolez oamenii din autobuz in sacosa si sa descopar.....sacrificarile ilegale.....nu pricepe si gata !!!! Si totusi este cel mai destept medic veterinar ......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus