Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Acvilele tipatoare mici incep sa soseasca la Sibiu din Africa de Sud

Benjámin, una dintre cele şase acvile ţipătoare mici pe care au fost montate transmiţătoare satelitare în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, a ajuns cu bine acasă, la capătul unui drum istovitor de peste 10000 de km, din Africa de Sud până în România.

Traseul parcurs de Benjámin, ca şi al celorlalte cinci acvile, a putut fi urmărit pe tot parcursul migraţiei, pe site-ul www.pomarina.ro, pagina proiectului implementat de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română.

Transmiţătoarele satelitare ne-au furnizat date importante despre zborul păsărilor către şi dinspre Africa. Datele primite ne-au indicat vitezele şi altitudinile de zbor, precum şi distanţele parcurse de cele şase acvile. Viteza medie de zbor din timpul migraţiei de toamnă (2010) s-a situat între 20-50 km/h, iar viteza maximă atinsă a fost de 92 km/h. Altitudinile de zbor au fost cuprinse între 867-1031 m, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 2041 m.

Majoritatea acvilelor ţipătoare mici parcurg în migraţie peste 10.000 de km până în zonele de iernare din sud-estul Africii. În medie, distanţa zilnică parcursă de cele şase acvile a fost de 200 de km/zi. Distanţa maximă zilnică a fost parcursă de o pasăre tânără, Béni, care în data de 26.10.2010 a zburat 511,7 km.

Prin intermediul acestor mici dispozitive (cântăresc numai 45 de grame), acvilele au fost urmărite atât în timpul migraţiei către Africa cât şi pe drumul lor înapoi către casă. Am putut astfel intra în posesia unor date referitoare la mişcarea păsărilor în zona de iernare şi am aflat cu exactitate când au ajuns păsările înapoi în România. Pe drumul lor către casă au putut fi urmărite doar trei acvile, ale căror emiţătoare satelitare au rămas funcţionale. Dacă primul pornit în migraţie către ţară a fost Arthur, un mascul adult, pe parcurs el a fost întrecut de Benjámin. Acum urmează ca pasărea să-şi reia activităţile legate de cuibărit, până la migraţia din toamnă: amenajarea şi repararea cuibului, alegerea unei perechi, depunerea ouălor şi creşterea puilor.

Membrii proiectului LIFE au fost activi şi în perioada în care acvilele au fost plecate, stabilizând cuiburile naturale ale acvilelor şi montând cuiburi artificiale noi. În fiecare an, înaintea începerii sezonului de cuibărit vor fi reconstruite în jur de 25 de cuiburi naturale şi vor fi instalate aproximativ tot atâtea cuiburi artificiale în zonele unde nu vor fi activităţi silvice majore în următorii ani. În urma acestor activităţi vom asigura condiţii propice de cuibărit în siguranţă pentru acvile şi vom contribui la succesul de reproducere mai crescut al acestora.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus