Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-1°C

Un sibian a desfiintat taxa de prima inmatriculare

 

Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, arată Curtea de Justiţiei a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.
 
"Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre", se precizează într-un comunicat de presă al Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ) dat publicităţii joi.
 
Punctul de vedere al CEJ a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.
 
La întrebarea Tribunalului Sibiu, CEJ afirmă că legislaţia europeană interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, în favoarea celor de provenienţă autohtonă.
 
"Această interdicţie caută să garanteze neutralitatea totală a sistemului intern de taxe din punct de vedere al concurenţei între produsele autohtone şi cele importate", explică CEJ.
 
Deşi constată că sistemul de taxare introdus de România nu face vreo diferenţă explicită între statutul maşinilor în funcţie de provenienţa lor sau de naţionalitatea proprietarului, nefiind astfel o discriminare directă, CEJ apreciază că taxa poate fi discrimnatorie indirect, având în vedere efectele pe care le produce.
 
"Curtea apreciază că legislaţia românească în această materie are ca efect faptul că vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabilă, sunt taxate cu până la 30 la sută din valoarea lor - chiar dacă este aplicată o reducere însemnată la taxă ca urmare a scăderii valorii acestora - în timp ce maşinile similare oferite pe piaţa auto second-hand internă (din România, n.r.) nu sunt supuse acestei taxe. În atare condiţii, legislaţia are ca efect descurajarea importului şi înscrierii în circulaţie în România a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre", afirmă CEJ.
 
Deşi UE nu împiedică statele membre să introducă noi taxe, legislaţia europeană obligă ţările membre să aleagă şi să aranjeze sistemul de taxe astfel încât acestea să nu aibă efectul de a promova vânzările auto second-hand din piaţa autohtonă, astfel descurajând importul de maşini similare, continuă CEJ.
 
CEJ precizează, în comunicatul citat, că procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania.
 
Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei. Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. El şi-a susţinut acţiunea în instanţă pe aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

civitas

Acum 11 ani

uite atitudine civica, bravo!
Raspunde

germanicus

Acum 11 ani

BRAVOOOOO, demn de remarcat !!!
Raspunde

sibianul

Acum 11 ani

sunt mandru ca un sibian a reusit performanta asta de a desfiinta TAXA LUI BOC!!! BRAVO.
Raspunde

mephisto

Acum 11 ani

Taxa de prima inmatriculare a fost publicata in data de 23 ian.2008,cind prim ministru era Calin Popescu-Tariceanu[29 decembrie 2004-22 decembrie 2008]
Raspunde

Anda

Acum 11 ani

n-a chiar desfiintat-o... doar a dovedit ca nu e in concordanta cu legile europene... pana la a fi desfiintata mai curge multa apa pe Cibin... :)
Raspunde

marius

Acum 11 ani

Casa de avocatura Coltuc, initiatoarea petitiei si a grupurilor STOP TAXEI DE POLUARE!, are sute de dosare pe recuperarea sau evitarea platii taxei de poluare. Anularea taxei de poluare se obtine nominal numai in instanta si nu obliga statul roman la anularea acesteia. Deci trebuie sa va cereti in instanta acest drept, sansele de castig ca urmare a deciziei CEJ fiind aproape de 100% . Daca vreti sa apelati la noi onorariul este de 500 RON/masina! Pentru mai multe masini exista posibilitate de negociere a onorariului ! Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la avocat[at]coltuc[punct]ro 0745150894 Va multumim!
Raspunde

mda

Acum 11 ani

ma gandeam sa apelez dar daca voi inca mai credeti ca se mai foloseste termenul RON...atunci ma indoiesc de pregatirea voastra. NUMAI termenul LEI este corect..
Raspunde

dunkel

Acum 11 ani

@mephisto si altora care au uitat Taxa auto nu a fost introdusa de Tariceanu, are o vechime mai mare. La majorarea serioasa a acestei taxe au contribuit toti dragii nostri guvernanti din toate partidele: PSD, PNL, UDMR si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista: PDL condus de inegalabilul Boc. Daca veti cerceta Monitorul Oficial la taxa auto veti gasi de ex. semnaturile ministrilor: Sulfina Barbu (PDL), Sebastian Vladescu (PDL), Attila Korodi(UDMR), Varujan Vosganian (PNL), etc, etc, etc. Boc declara INAINTE de alegeri ca daca va fi ales in \"secunda doi\" va anula aceasta taxa ticaloasa. De atunci au trecut multe miliarde de secunde, cam doi ani, si nu doar ca nu a anulat-o ci a marit-o serios!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus