Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
14°C

Toleranta nu ajuta...

 

Să ne reamintim împreună două declaraţii din această iarnă ale celor doi conducători principali ai statelor Uniunii Europene:

Nicolas Sarkozi, preşedintele Republicii Franceze – „multiculturalismul este un eşec în Franţa şi în întreaga Europă, deoarece există prea multă preocupare pentru identitatea celui care soseşte în ţările uniunii şi prea puţină pentru identitatea ţării care îi primeşte !!” Cum nu se poate mai clar şi chiar mai apăsat spus decât în discursurile Marinei Le Pen, aflată mai la dreapta spectrului politic francez... Se recunoaşte în sfârşit ceea ce mulţi politologi şi filosofi europeni tot spun de câteva decenii, legat de importanţa identităţii culturale / naţionale în Europa civilizată, zonă care este şi cea mai asediată de emigranţi din toate zonele sărace / conflictuale din jur, dar şi din America de sud şi Asia. Pe aceeaşi lungime de undă şi în urma unor experienţe nefericite de atâţia ani, declară

Angela Merkel, cancelar al Republicii Federale Germania – „în Germania aventura multiculturală s-a terminat cu un eşec definitiv...”

Aceste două ţări au adunat, după al doilea război mondial, nenumăraţi „oaspeţi” veniţi la o viaţă bună, mulţi fiind acceptaţi la început pe locuri de muncă pentru care băştinaşii n-aveau destul personal sau destulă atracţie. O parte dintre ei au muncit cu râvnă şi au reuşit o integrare economică, după 1 – 2 generaţii; doar că integrarea economică nu înseamnă automat şi integrare culturală /spirituală, nemaivorbind de ataşament patriotic, vocaţie tradiţională europeană, etc,etc. Aici stau şi barierele emoţionale-sociale-religioase inerent ataşate fenomenului migraţiei, peste care numai un om lipsit de viaţă emoţională normală, de rădăcini culturale fireşti, poate trece cu seninătate, fiind perfect neutru, de fapt un automat cu chip de om... Aici sunt acele avertismente de dincolo de puterile omului, care sunt înscrise în Biblie, legate de Turnul Babel !  Evident că ateii stângişti, care s-au tot căţărat în joburi din noile structuri birocratice europene, construite după 1960, ne-au tot împuiat capul cu teoriile „liberei circulaţii”, ale „integrării culturale” sau „toleranţei multiculturale”, crezând că dorinţele lor şi fanteziile teoretice ar ţine loc de realitate... S-a dovedit că nu se întâmplă aşa, excepţiile fiind mereu nefolositoare ! Astfel s-a ajuns la noile ghetouri, provocate tocmai de „anti-fasciştii” care au luptat mereu contra ghetourilor de tristă amintire: azi sute de mii de oameni de toate culorile şi tradiţiile locuiesc precar în ghetouri la marginea marilor oraşe din Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie, Italia şi alte sute de mii forţează graniţele spaţiului Schengen în fiecare an...

 Astea sunt deja lucruri pe care conducătorii europeni aproape nu le mai pot gestiona, mai ales din cauza subordonaţilor lor „multiculturalişti”, care ajung să se liniştească numai după ce trec prin tragedii personale, provocate tocmai de cei pe care îi „protejau” cu teorii şi cu bani ai Uniunii Europene !

Dar să vă povestesc despre un fenomen de aceeaşi natură, întâmplat în aceşti ani aici, aproape de noi. În 2007, după atâtea activităţi profesionale, şantiere şi proiecte în marş forţat, spre reuşita Capitalei Culturale sibiene, se organizează un seminar-concluzie despre protecţia monumentelor din ţările est-europene, cu accent pe Transilvania de sud – seminar cu participarea a zeci de specialişti din toată lumea în domeniile arhitecturii, monumentelor istorice, meseriilor tradiţionale. În şedinţa de final, văzând că se conturează o proclamaţie-program pentru ghidarea activităţii viitoare în domeniul patrimoniului istoric, şi pe care urma să o semnăm cu toţii, am luat cuvântul în sprijinul ideii că demersul de protecţie a valorilor materiale trebuie să includă şi valoarea „imaterială” a moştenirii creştine a europenilor, de care toţi vorbitorii se fereau, în numele toleranţei şi multiculturalismului... Aşa cum am învăţat de la cei mai mari specialişti, filosofi şi teologi europeni, am susţinut că tocmai creştinismul constituie principalul izvor al tradiţiilor populare şi culte din Europa, deci şi al formelor în arhitectură şi urbanism, al întregii istorii palpabile a meşteşugurilor şi eforturilor care au dus la concertul acesta de naţiuni şi culturi europene, cu identitatea cea mai pregnantă din lume !

Din toată sala Thalia, aproape plină, numai câţiva arhitecţi români, un tânăr arhitect rus rezident în SUA şi un bătrân profesor polonez mi-au susţinut cuvântul! În schimb, unul din membrii „prezidiului”, mare expert britanic în comisii europene şi mondiale de patrimoniu, a tunat şi fulgerat contra acestei poziţii şi n-a acceptat ca ea să apară în documentul final... Acest încrâncenat împotriva Spiritului şi Identităţii noastre creştine, care ne-a certat de-atunci mereu că nu suntem „deschişi”, „multiculturali”, „politic corecţi” (până la a închide discuţia pe care o continuam pe e-mail...) este cel care a apărut din nou pe meleagurile noastre !! – de data asta în problema Roşia Montană ! Ce a făcut mercenarul-specialist ? Păi tocmai contra-expertiza cerută de compania de minerit cu cianură, precum că toate valorile de-acolo, patrimoniu de 5000 de ani, unic în Europa şi al Europei, patrimoniul peisagistic şi mai ales uman, pot să cureţe locul, sunt neimportante, neinteresante, neconcludente!

Doamne fereşte-ne!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus