Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Sibiul este centru regional pentru instruire SMURD

 

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu  au salvat anul trecut nu mai puţin de 3493 de sibieni. Asta după ce au avut de intervenit în exact 3707 cazuri, însemnând o medie de 11 intervenţii pe zi. Dacă nu ştiaţi, Sibiul, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru”, a fost al treilea judeţ din ţară care la începutul anilor ’90 demara implementarea proiectului SMURD.

La finalul săptămânii trecute, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a inaugurat la Sibiu nou înfiinţatul centru de instruire SMURD. Acesta va funcţiona pe strada Vasile Cârlova, în incinta ISU Sibiu şi va deservi trei judeţe: Sibiu, Alba şi Braşov. “Am înfiinţat acest centru la Sibiu pentru că la Sibiu s-a vrut. O condiţie a fost ca în primul rând să se vrea. A mai contat şi aşezarea pentru că am vrut să avem un centru pe aceată zonă a ţării”, a declarat Raed Arafat. Ministrul secretar de stat a mai anunţat autorităţile sibiene prezente la eveniment că în următoarele şase luni centre similare vor mai fi deschise la Sibiu pentru a pregăti personalul de pe Ambulanţe şi din Unităţile de primiri Urgenţe. “Sibiul are capacitatea de a pregăti şi susţine un astfel de centru”, a mai declarat Arafat.

 

Centru a costat 360.000 de lei iar banii au venit cu toţii de la sibieni şi oameni de rând, care au donat 2 la sută din impozitul pe venit către SMURD. Anul trecut 2.132 de sibieni au virat aceşti bani către Fundaţia pentru SMURD Sibiu, suma ajungând astfel la aproximativ128.000 de lei. Toţi aceşti bani au mers în centru inaugurat sâmbătă, numai dotările de ultimă oră costând 180.000 de lei. Potrivit statisticilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu, 39.617 persoane au virat, în anul 2010, un procent de 2 la sută din impozitul pe venit către diferite entităţi non-profit din judeţul Sibiu, suma aferentă fiind de peste 2 milioane de lei. După SMURD, pe locul doi în preferinţele sibienilor a fost Asociaţia de caritate Civitas Mediensis, care a adunat aproape jumătate din suma destinată SMURD, iar pe locul trei Asociaţia Sfântul Nicolae a Bisericii Ortodoxe Române.

Principalii beneficiar ai acestui centru vor fi în primul rând sibienii, care la nevoie vor primi ajutor medical specializat, din parte unor persoane instruite recent, de către specialişti pregătiţi la Târgu Mureş, cu aparatură ultramodernă. “Pe timpul intervenţiilor din 2010 au fost salvate şi asistate medical 3493 persoane şi protejate bunuri şi instalaţii în valoare de 16.685.408 lei. Ca urmare a evenimentelor produse au decedat 26 adulţi şi 1 copil, au fost răniţi 22 adulţi şi 5 copii, şi s-au produs pagube estimate la aproximativ 10.072.095 lei”, se arată într-un raport al ISU Sibiu prezentat Instituţiei Prefectului la finalul anului trecut.

 

La evenimentul de sâmbătă a fost present şi Mitropilitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. Acesta a transmis un mesaj cu tâlc pompierilor şi personalului medical de intervenţie. “Este prima oară când ne întâlnim aici. Ne-am mai întâlnit de foarte multe ori pe teren, dar niciodată la sediu”, a spus ÎPS Streza. Tutoror le urăm să se vadă cât mai rar!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus