Modalităţi de creştere a absorbţiei fondurilor europene au fost dezbătute, joi, la Sibiu, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, la care au participat peste o sută de oameni de afaceri, tineri întreprinzători, reprezentanţi ai băncilor şi autorităţi publice, transmite corespondentul Mediafax.
Specialişti în domeniul financiar, bancar, consultanţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor au participat, joi, la Sibiu, la un seminar intitulat "Caravana fondurilor europene" şi organizat de Ziarul Financiar, care şi-a propus să găsească o soluţie pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, mai ales în anumite sectoare de activitate.
Potrivit organizatorilor, dacă "mii de firme din resurse umane se bat pentru proiecte europene şi deja au absorbit zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană, în infrastructură sau energie absorbţia este la sub 1% din totalul fondurilor disponibile".
"Fondurile europene sunt un subiect fierbinte al momentului. Ne-am propus să mergem în principalii poli ai ţării şi să-i punem faţă în faţă pe cei care au reuşit să atragă fonduri europene, pe cei care încearcă să atragă astfel de fonduri, autorităţile şi băncile fără de care, de cele mai multe ori, astfel de proiecte nu ar reuşi. Din cele 20 de miliarde de euro aflate la dispoziţia României au fost atrase doar 10%. De aceea, în perioada scurtă care a mai rămas, de doi ani, toată lumea se va precipita şi ne aşteptăm la o efervescenţă crescută", a declarat Dana Ciriperu, redactor şef adjunct la Ziarul Financiar.
Participanţii au dezbătut mai multe teme de interes din sfera fondurilor europene şi au încercat să răspundă la mai multe întrebări: "Cum poate fi accelerat ritmul de atragere a fondurilor europene?", "Este necesară o instituţie centralizată de coordonare a tuturor instrumentelor structurale?", "Ce pot învăţa firmele care vor să atragă fonduri europene de la cele care au reuşit deja?", "Cum şi-au adaptat băncile ofertele pentru companiile care vor finanţare europeană?", "Cât va fi nivelul sumelor absorbite în proiecte europene în 2011? Care sunt concluziile anului 2010?" şi "Ce se poate face pentru deblocarea fondurilor europene pentru infrastructură?".
Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, a relatat, la seminar, experienţa unei autorităţi publice în accesarea fondurilor europene.
"Aş spune că, de când am intrat în UE, lucrurile s-au schimbat foarte mult. În 2004, când am început activitatea la CJ Sibiu, posibilităţile financiare pentru intervenţia la drumuri sau alte investiţii erau aproape zero. Avem în lucru patru drumuri judeţene cu o valoare de peste 37 de milioane de euro. Anul acesta am ajuns la o creştere a bugetului de peste 50%, datorită proiectelor europene. Nu am avut niciodată aşa mare creştere de buget. Este o schimbare evidentă", a declarat Martin Bottesch.
El a apreciat că o descentralizare mai mare este cheia succesului pentru o absorbţie mai bună a fondurilor europene.
Otilia Frolu, director sector public în cadrul Bancpost, a declarat că este importantă colaborarea strânsă între client - cel care doreşte accesarea fondurilor europene, bancă şi consultanţii în scrierea proiectelor europene.
"Sunt de cinci ori mai multe proiecte depuse faţă de sumele care sunt disponibile. Multe dintre proiecte sunt nebancabile, sunt aprobate şi contractate, dar nu primesc finanţare, pentru că proiectele au încă de la scrierea lor diferite probleme şi sunt neatrăgătoare. Dar există şi proiectele foarte bine făcute, au primit finanţările, dar investitorii află că investiţia nu mai este oportună. Asta ţine în loc utilizarea fondurilor", a declarat Otilia Frolu.
Participanţii au vorbit despre problemele care apar în scrierea, finanţarea şi implementarea unor proiecte şi au încercat să găsească modalităţi de a depăşi aceste probleme, astfel încât absorbţia să fie cât mai mare.
La seminar au participat peste o sută de persoane din domeniul bancar, financiar şi mediul economic din judeţul Sibiu şi împrejurimi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
No Name
Acum 1 oră
Cornel
Acum 2 ore
Max rasinareanul
Acum 2 ore
Florin
Acum 2 ore
Didulescu