Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Risc de avalansa de gradul patru in Muntii Fagaras si Bucegi

Meteorologii au anunţat, miercuri, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, în masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii avalanşelor este de gradul patru - risc mare - pe o scară de la unu la cinci, transmite corespondentul Mediafax.
Meteorologii avertizează că, din cauza ninsorilor abundente înregistrate în ultimele 24 - 48 de ore, stratul de zăpadă proaspăt este consistent şi nu are aderenţă la stratul mai vechi.
"În Munţii Făgăraş, la suprafaţă se regăsesc circa 47 centimetri de zăpadă proaspătă, cu rezistenţă foarte scăzută, sub care se află un strat instabil de 20 de centimetri de măzăriche. Sub acesta întâlnim o structură de placă formată în urma episoadelor de vânt din zilele precedente. Cumulat cu ninsorile prognozate, stratul de la suprafaţă poate aluneca peste placa de vânt din interior, ducând la declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari", se arată în comunicatul de presă postat, miercuri, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Potrivit sursei citate, în Munţii Bucegi stratul de zăpadă proaspăt are circa 12 - 15 centimetri, dar este la fel de instabil.
"Mai ales pe văi şi în zonele adăpostite, stratul depus este instabil şi de mari dimensiuni. Chiar şi la o slabă supraîncărcare (schior izolat/snowboarder coborând lin) declanşarea avalanşelor este probabilă pe pante suficient de înclinate", se mai arată în comunicat.
Potrivit meterologilor, în următoarele 24 de ore, în zona de munte se aşteaptă ninsori pe arii extinse, urmând să se depună un nou strat de zăpadă de aproximativ 20-25 de centimetri.
Avertizarea meterologilor intră în vigoarea miercuri, la ora 20.00, şi este valabilă până joi, la aceeaşi oră.
Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac era, miercuri, de 169 de centimetri, iar la Vârful Omu de 110 centimetri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus