Marţi,
02.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Opt ani si doua luni de inchisoare in Dosarul Apostu

Curtea de Apel Constanța i-a condamnat pe toți cei șase inculpați din Dosarul Apostu: prim-procurorul Florin Apostu, ofițerul SRI, Tiberiu Popescu, magnatul Ilie Carabulea, omul de afaceri Nicolae Boța și soții Dumitru și Mihaela Cârstea. Însumate, pedepsele dispuse numără opt ani și două luni. Singurii care au primit închisoare cu executare sunt Florin Apostu (trei ani) și Tiberiu Popescu (un an și opt luni). Pentru ceilalți, instanța a decis suspendarea condiționată a pedepselor.

Hotărârea dată în ultima zi a săptămânii lucrătoare poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare. Este de așteptat ca toate părțile – atât cei condamnați, cât și procurorii DNA – să facă recurs la această hotărâre la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Luarea de mită, cel mai aspru pedepsită

În cazul lui Florin Apostu, cea mai mare pedeapsă dată de Curtea de la Constanța a fost pentru cinci infracțiuni de luare de mită, fapte legate de cinci dosare penale aflate pe rolul Parchetului pe care îl conducea. Pentru aceste infracțiuni, Apostu a fost condamnat la trei ani de închisoare și doi ani de interzicere a unor drepturi. Pentru că a intervenit în favoarea unor sibieni prinși că au condus sub influența băuturilor alcoolice și urmăriți penal (RareșMihai Bârsan, cumnatul lui Dumitru Cârstea, și Mihai Aurel Vlad, o cunoștință a lui Cristian Bicher), instanța de la Constanța l-a condamnat pe prim-procurorul sibian la un an și șase luni de închisoare.

Tot legat de dosarul penal deschis pe numele lui Bârsan a venit o altă condamnare tot de un an și jumătate pentru fals în înscrisurile oficiale: în dosarul respectiv, Florin Apostu a înlocuit declarația învinuitului și cea a martorului, cu declarații scrise de soții Cârstea la indicațiile transmise de el prin Tiberiu Popescu.

Zeci de infracțiuni de fals și uz de fals

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu devenise, în ultimul timp, aproape o obișnuință ca unele dosare penale să fie soluționate de către Apostu, deși acestea erau în lucrul altor procurori din subordinea lui. Unii procurori sibieni au spus la audieri că acest lucru se întâmpla și datorită volumului mare de lucru. Instanța din Constanța a catalogat, însă, aceste fapte drept fals material în înscrisuri oficiale (56 de fapte) și uz de fals (57 de fapte), pentru care Apostu a fost condamnat la doi ani de închisoare, respectiv un an și șase luni de închisoare.

Cele 124 de pedepse au fost contopite de vicepreședintele Curții, care a judecat cazul, și i-a aplicat lui Apostu pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare și doi ani de interzicere a unor drepturi.

Audi-ul nu a fost mită

Procurorii DNA au cerut și condamnarea lui Apostu pentru că ar fi primit, prin Intermedia SRL, un Audi mită. În timpul procesului, s-a discutat despre faptul că Apostu își plătea lunar facturile la această mașină, singurul lui câștig fiind că nu plătea și TVA-ul, autoturismul fiind înregistrat pe Intermedia. Pentru această faptă Apostu a fost achitat. Aceeași decizie a luat-o Curtea și în cazul acuzațiilor aduse de procurori, potrivit cărora Apostu ar fi plănuit împreună cu Tiberiu Popescu recuperarea pentru un terța unei sume de bani de la un datornic, sumă de bani din care cei doi să își păstreze un comision. La fel, și Tiberiu Popescu a fost achitat în legătură cu aceste acuzații.

Popescu, un an și opt luni pentru dare de mită

Ofițerul SRI, Tiberiu Popescu, a primit câte un an de închisoare pentru favorizarea infractorului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, toate aceste fapte având legătură cu dosarul deschis cumnatului lui Dumitru Cârstea, directorul Liceului Carol I. Cea mai mare pedeapsă în cazul lui Popescu a fost pentru dare de mită, de un an și opt luni. Popescu i-a dat lui Apostu 400 de euro și 1500 de lei, în ”semn de mulțumire” pentru ”rezolvarea” dosarului Bârsan. Curtea de Apel a contopit cele șase pedepse aplicând pedeapsa cea mai grea de un an și 8 luni de închisoare.

Instanţa de la Constanţa a decis şi menţinerea stării de arest preventiv cu încă 60 de zile, începând din 15 aprilie 2011, atât pentru Tiberiu Popescu, cât şi pentru Florin Apostu.

Carabulea, achitat pentru dare de mită, condamnat pentru cumpărare de influență

Motivând că ”faptei îi lipsește unul din elementele constitutive ale infracțiunii”, magnatul sibian a fost achitat în legătură cu acuzațiile de dare de mită. În schimb, Carabulea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărarea de influență. Lui Ilie Carabulea i-a fost fixat, însă, un termen de încercare de patru ani – dacă în cursul acestui termen Carabulea va săvârși o nouă infracțiune (de orice fel) pentru care se va pronunța o condamnare definitivă chiar și după expirarea acestui termen de încercare, instanța va revoca suspendarea condiționată, dispunând executarea în întregime a pedepsei. Aceasta nu se va contopi cu pedeapsa aplicată pentru noua infracțiune.

Câte un an și două luni de închisoare cu suspendare

Ceilalți trei inculpați din Dosarul Apostu (Nicolae Boța și soții Dumitru și Mihaela Cârstea) au primit fiecare câte un an și două luni de închisoare cu suspendare. În cazul lui Boța, infracțiunea pentru care a fost dată sentința a fost de dare de mită. Cei doi soți au primit câte un an de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale și câte un an și două luni pentru complicitate la dare de mită, fiind reținută pedeapsa cea mai grea. Termene de încercare de câte trei ani și două luni au fost fixate de instanța de la Constanța și în cazul celor trei.

Ce riscă Ilie Carabulea?

În cazul în care condamnarea cu suspendare pentru cumpărare de influență va fi menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție, Ilie Carabulea va trebui să renunțe la calitatea de administrator din firmele în care, acum, este implicat. Potrivit datelor Registrului Comerțului, în prezent, Carabulea este administrator la aproape 20 de societăți comerciale, făcând parte și din consiliul de supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica. Printre firmele la care este Carabulea asociat se numără Cibinul SA, Casa de presă și editura Tribuna SRL, Transmixt SA, Sitex Dumbrava SA, Comtram SA, Tipo Trib SRL, Carpatica Asig SA, Atlantic Travels SRL, Atlassib Hotels SRL și Trans Car SRL.

Sume confiscate și zeci de mii de lei cheltuieli

Sumele despre care procurorii DNA au dovedit că este vorba de mită vor fi confiscate, a dispus instanța. Este vorba de 400 de euro și 1529 de lei, de la Florin Apostu, 1200 de euro de la Tiberiu Popescu și 4000 de lei (contravaloarea reviziei la mașina lui Florin Apostu) de la Ilie Carabulea. În plus, fiecare din cei șase inculpați este obligat la plata a câte 12.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

În urma condamnărilor date pentru fals în documente oficiale, Curtea de la Constanţa a dispus anularea tuturor înscrisurilor falsificate reţinute în sarcina lui Apostu, a lui Popescu şi a soţilor Cârstea.

Drepturile interzise celor şase

Instanţa a decis ca, de la rămânerea definitivă a hotărârii şi până la executarea pedepselor, celor şase condamnaţi să le fie interzise o serie de drepturi:

a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;

b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;

c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

În cazul lui Carabulea, Boţa şi a soţilor Cârstea, instanţa a interzis doar exercitarea drepturilor prevăzute la literele a) şi b).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Pentru Traian Deleanu!

Acum 9 ani

\"Lui Ilie Carabulea i-a fost fixat, însă, un termen de încercare de patru ani – dacă în cursul acestui termen Carabulea va săvârși o nouă infracțiune (de orice fel) pentru care se va pronunța o condamnare definitivă chiar și după expirarea acestui termen de încercare, instanța va revoca suspendarea condiționată, dispunând executarea în întregime a pedepsei. Aceasta nu se va contopi cu pedeapsa aplicată pentru noua infracțiune.\" Ce intelegi tu de aici domnule ziarist???
Raspunde

boului de la 1

Acum 9 ani

asa se intampla tampitule la orice pedeapsa cu suspendare, dar ceea ce cretinoidul de tine nu stie este ca in recurs il va achita complet ;) si atunci si tu si boul ala cu coada de cal veti merge si va veti arunca in cap de undeva de sus
Raspunde

pt. 2 (beizadeaua)

Acum 9 ani

Ba Carampulea junior, copil de parvenit si bandit, taci naibii din gura ta de sobolan imputit. La ocna cu taica-tau si toti hotii care au jefuit Romania!
Raspunde

pai da

Acum 9 ani

asa zic si eu,la ocna ca e cald si frumos, ai dreptate, am auzit ca au facut astia niste bazine misto
Raspunde

Intelectualului de la 2

Acum 9 ani

Ma refeream STRICT la exprimare pentru ca nu se intelege nimic, inteligentule!
Raspunde

grig

Acum 9 ani

cretanului de la 3: esti pe o directie gresita, nimicule, dar nu asta conteaza neaparat, ci mai degraba bolnava ta gandire. esti varza, si-o sa faci ictar de ciuda, schizo! nu vezi ce prost esti, cata vreme crezi ca fii omului s-ar expune intrand intr-o polemica inutila cu niste neica-nimeni, printre care, desigur, te afli, oxiurule... polemica
Raspunde

@grig

Acum 9 ani

A luat 2 ani!Tactu a luat 2 ani!La mai multi inainte!
Raspunde

@ 2 & 4

Acum 9 ani

Summary 82.208.157.18 Webthi.carpaticaasig.ro and asa.atlassib.ro point to 82.208.157.18. Carpaticaasig.ro use this as a mail server trist vocabular
Raspunde

schimb de terenuri

Acum 9 ani

Cine a mai aflat daca schimbul de terenuri facut de Carabulea cu statul roman a intrat pe rolul cercetarilor penale. Este vorba de terenul dat in Toparcea si primit altul in Marginea Sibiului
Raspunde

cucu

Acum 9 ani

Sunteti toti nisteTAMPITI , va doare capul de altii. Daca erati voi cei cu bani si va ducea capul , poate mergea treaba mai bine in ROMANIA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus