Luni,
18.01.2021
Innorat
Acum
-5°C

Avocatul Uca: "Sentinta de la Constanta va fi casata"

Despre felul în care avocatul Nicolae Ucă a fost implicat în Dosarul Apostu, Turnul Sfatului a scris în cursul ultimelor numere – este vorba de un episod filmat în biroul lui Apostu, unde intră pentru o scurtă discuție și Nicolae Ucă. Procurorii DNA au încercat să demonstreze că avocatul a intrat în biroul prim-procurorului pentru a-i oferi acestuia mită. ”Am fost neplăcut surprins să văd articolul, fără a se sta de vorbă cu mine. Însă întotdeauna lucrurile se lămuresc, Justiția în România funcționează. S-a stabilit că nu am săvârșit niciun fel de faptă penală, «darea de mită nu există», s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală”, spune Nicolae Ucă.

Blocat să ia parte la proces

Prin ordonanţa 225/P/2010 din 4 aprilie 2011, DNA Alba a concluzionat că avocatul sibian nu a săvârşit fapta de dare de mită. Deşi nu a mai fost chemat la DNA niciodată după episodul din noiembrie anul trecut, Ucă a fost scos de sub urmărire penală cu doar o zi înainte ca la Constanţa, instanţa să se pronunţe pe fond. Astfel, Ucă a fost împiedicat în mod evident să ia parte la proces, în calitate de apărător. Avocatul a refuzat să facă orice declarație în fața procurorilor DNA. ”Știam că sunt nevinovat și m-am considerat jignit de acuzațiile aduse. Nu am dat nicio declarație în fața DNA, care prin ancheta proprie a ajuns la concluzia că fapta nu a existat. Așa cum am mai spus, eu nu sunt șantajabil, pentru că mi-am desfășurat activitatea strict în condițiile legii, sunt o persoană onorabilă și țin foarte mult la acest lucru”, adaugă Ucă. Vechiul jurist spune că pe parcursul carierei lui au fost tentative de compromitere a sa. „Au fost cel puţin patru sau cinci încercări de a fi «acroşat». Nu s-a reuşit şi nici nu se va reuşi pentru că integritatea mea nu poate fi contestată, se bazează pe caracter, pe profesionalism şi pe faptul că nu sunt şantajabil. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că - având în vedere modul în forţă în care s-a derulat ancheta în Dosarul Apostu – dacă DNA ar fi avut convingerea şi dacă ar fi existat probe chiar «subţiri» împotriva mea, nu aş fi fost trimis în judecată”, adaugă Ucă.

”Greșeli evidente”

Cât privește următorii pași din Dosarul Apostu, avocatul Nicolae Ucă este de părere că lucrurile se vor schimba la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. ”Ca jurist, cred că dosarul Apostu nu se termină acum și că mai sunt multe necunoscute care nu au fost investigate. Sentința de la Constanța se va casa, pentru că sunt o serie de greşeli evidente”, este convins Ucă. Avocatul se arată impresionat „în mod deosebit” de modul în care judecătoarea Adriana Ispas a condus procesul de la Constanţa. „Sunt foarte optimist, în sensul că Justiţia, alături de Biserică şi Armată sunt piloni solizi ai statului, în care oamenii pot avea încredere”, încheie Ucă.

Avocatul lui Apostu: nu trebuia să existe nicio pedeapsă

Apostol Armeanu este avocatul ales de Florin Apostu. Potrivit lui Armeanu, în cazul unui recurs la sentința dată pe fond, Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să aibă altă opinie decât Curtea de la Constanța. ”După părerea mea nu trebuia să există nicio pedeapsă. Eu am cerut achitarea pentru Florin Apostu, pentru toate acuzațiile aduse, mai puțin acelea de sustragere a unor înscrisuri oficiale. Consider că la Constanța a fost luată o hotărâre greșită”, a declarat Armeanu pentru Turnul Sfatului. Magnatul sibian Ilie Carabulea îl are drept avocat pe Ionel Hașotti, un reputat avocat din Constanța, fratele senatorului PNL Puiu Hașotti. ”În mod logic, dacă am făcut recurs consider că lucrurile pot sta altfel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar nu fac declarații în presă despre dosarele aflate pe rol”, a comentat scurt Hașotti. Turnul Sfatului a contactat și un reputat avocat pentru a-i solicita o declarație legată de posibilele scenarii în urma recursurilor formulate la Înalta Curte de Casație și Justiție. ”Sincer, eu mă așteptam ca pedeapsa dată, de exemplu, lui Florin Apostu să fie de patru ani de închisoare cu executare. Acuzațiile ce i-au fost aduse sunt grave, dacă luăm în considerare și contextul. La Înalta Curte, însă, lucrurile nu cred că vor fi schimbate cu mult. Rămâne de văzut”, a declarat avocatul care a dorit să nu îi fie făcut public numele.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

toto

Acum 9 ani

ce ti-e si cu justitia asta!
Raspunde

ULOS

Acum 9 ani

Dreptatea e pentru cei puternici , la fel ca si in monarhii.
Raspunde

Lexus

Acum 9 ani

Nimeni nu este vinovat, nu exista coruptie, procurorul Apostu este \"larima\", avocatul Uca n-a dat spaga niciodata nimanui (oare ce parere au primitorii de plicuri?), iar Ilie Carabulea n-a mituit nici el niciodata pe nimeni, n-a beneficiat de nici o protectie si si-a construit imperiul economico-financiar exclusiv prin mijloace legale si morale... Avem cea mai minunata tara din lume si cel mai teribil regim social-politic. Cei din articol sunt diab(v)olici. Jos mafia !
Raspunde

judet

Acum 9 ani

intunecate si intortochiate sunt caile non-justitiei romanesti!
Raspunde

scipio

Acum 9 ani

\"doctului lexus\"(ce sa-ti zic, mai, teteo, cata modestie!), de la 3: ma si mir, teribil, cum nu te-au ginit, aia de la guvernare, ca sa te unga ori parchetar-sef, sau cel nitel ministru\' asa-zisei justitii romanesti postdecembriste! da-ti adresa (dar sa nu fie pe str. dr. bagdazar...), sa vina tipii si sa te unga...si nu te mai lega de oameni, ca s-ar putea sa capeti o scatoalca, cand mergi la baia neptun...nu-ti covina sa traiesti ca un vierme de matase, de ce dracu-ti complici viata?
Raspunde

antoniu

Acum 9 ani

Mai Scipio Africanul, neamul vostru de tigani din Cacova sare de cur in sus atunci cand lumea spune adevarul despre pungasiile lui bulibasha Ilie Cacabula!
Raspunde

antonescu

Acum 9 ani

delirezi, schizo, nu sunt tigani (confuzie cu baiesii din jina) in satul ala de vis, dar tu esti prostovan de dai in gropi si ai o ura viscerala impoptriva omului! ce ti-a facut? daca esti insurat, te gandesti, oare la ce ma gandesc eu, d\'aia faci in nadragi si spume l-a gura, cum ca ti-r fi facut-o?! ha, ha, ha!!!
Raspunde

popeasca

Acum 9 ani

tupeu ordinar justitia functioneaza pentru banditi omul de rind badjocorit umilit si purtat pe drumuri ani de zile cu dreptatea n minaconteaza opinia lor chiar daca sint convinsi ca nu au dreptate dreptate va face numai bunul dumnezeu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus