Joi,
12.09.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

In fix centrul geografic al Romaniei scrie in germana

”Buricul” României se află pe un deal înconjurat de drumul ce leagă Agnita de comuna Merghindeal. La Dealul Frumos, monumentul ridicat în centrul țării datează, însă, din 1858, adică înainte chiar de a se discuta despre Principaltele unite ale României, Moldova și Țara Românească. Monumentul austro-ungar avea un imens vultur din bronz în vârf, furat după Revoluție, dar mai păstrează cele două inscripții originale. Ambele scrise, evident, în germană.

În Dealu Frumos, satul ce aparține de Merghindeal, oamenii nu știu foarte multe despre monument. ”Noi știm că acolo îi centrul țării. Și-am văzut că-s litere germane. Care nu știm ce înseamnă. Îs acolo, aia știm”, vorbesc bătrânii din sat. Cu toții își amintesc de vulturul imens turnat în bronz, proțăpit în vârful monumentului din beton. ”Era, era mare. Dar l-au furat, nici nu mai știm când. Acum au renovat ceva acolo, au și pus un vultur în loc, dar mic de tot. Nemții au pus un vultur, noi l-am furat și am pus la loc o cioară”, glumesc sătenii pe seama dimensiunilor reduse ale modelului în ghips.

Date geografice concrete

La baza dealului pe care e cocoțat monumentul, două panouri atrag atenția celor care folosesc drumul cu denivelări: ”Dealu Frumos, Centru țării România. Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării”, scrie în preajma unei hărți a României care nu prea seamănă cu ce vedem în manualele din școli.
”Da, acolo este centrul României. În acel punct se intersectează paralela 46 de grade - care împarte țara în latura nordică și cea sudică – cu meridianul 25 de grade, care împarte România într-o jumătate estică și una vestică. Se pare că acel punct a fost calculat tocmai de topografii austro-ungari”, spune profesorul Constantin Dincă, inspector de geografie în cadrul Inspectoratului școlar județean.

Monument din 1858

Monumentul care stă în chiar centrul teritoriului actual al României a fost ridicat în 1858, după cum deslușește Kurt Klemens, vechi membru al FDGR. El a tradus pentru Turnul Sfatului cele două inscripții. ”În anul 1858, sub guvernarea Împăratului Franz Josef I, când contele Carl Furst zu Schwrzenberg era Guvernator, pe când baronul Heinrich von Lebzelfen al IV-lea era președinte, această stradă a fost construită cu puterile adunate laolaltă ale oamenilor cinstiți ai Plasei Sibiu și anume din Nocrich, Agnita și Cincu Mare și a fost deschisă pentru circulația publică”, scrie pe panoul dinspre drumul județean.
Pe o altă latură a monumentului sunt amintiți cei care au contribuit. ”În amintirea Guvernatorului imperial crăiesc care era și președinte al Plasei, Franz Bogdany, și pentru președintele imperial crăiesc Lupini Eitel, precum și pentru administratorul imperial crăiesc al plasei Simonis, care au ajutat în mod activ la ridicarea acestui monument. De comunele recunoscătoare ridicat”, traduce Kurt Klemens.

Coincidență austro-ungară

Faptul că monumentul a fost ridicat de reprezentanții Imperiului Austro-ungar, în punctul ce va deveni centrul geografic al României este o coincidență, se pare. ”Faptul că acolo este centrul României este o descoperire de dată mai recentă. După părerea mea este o simplă coincidență. În 1858, Transilvania aparținea de Austro-ungaria, Împaratul era și mare conte de Transilvania, sigur nu s-au gândit atunci la unificarea României”, este de părere Hermann Fabini, arhitect.

Nostalgia vulturului

Ion Moț, din Agnita, a fost secretarul Raionului Agnita în vremea comunismului ”timpuriu”. Își amintește o vizită din 1955, făcută La vulturi, cum e cunoscut printre localnici dealul din centrul României. ”Am fost repartizat să îl însoțesc pe Emil Botnăraș. Eram cu el în mașină și când ajungem la Dealu Frumos spune «oprește, aici e centrul țării». Era acolo monumentul cu vulturul acela. Era din cupru vulturul, suflat cu aur, pus de nemți în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cum s-a terminat războiul, cum au furat românii vulturul. Prin 1946 l-au furat prima oară”, povestește Ion Moț. Nici atunci, nici acum, nu s-a făcut nicio anchetă pe urma celor care au furat replica păsării imperiale.
Actualul primar al Merghindealului a reabilitat monumentul acum patru ani. A ales să pună macheta unui vultur de mai mici dimensiuni, din ghips. Dacă îl făcea din bronz, risca să fie furat iarăși.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

dani suciu

Acum 13 ani

interesant si bine documentat!
Raspunde

Mos Ion Lopata

Acum 13 ani

Centrul Tarii e undeva in Ardeal, nu neaparat la Dealul Frumos caci Tara mai are si o Bucovina pe la ucrainieni, si o Basarabie independenta. Si daca ar fi sa puna ceva in locul ciorii de ipsos, ar trebui pusa o fofoloanca de femeie, ca asa e acum Romania: care vrea si poate, o f...te.
Raspunde

babu Vasile

Acum 13 ani

Daca o sa sapati sub monument o sa gasiti ***** (mesaj editat)
Raspunde

Franz Josef

Acum 13 ani

bai babu V. .. si daca nu veneau austriecii si nemtii la voi in tara, te mai catarai inca pe copaci, iar de la tine nu se va gasi nici un rahat..scuze..nich praful. vroiam sa-ti urez succes la gandit...dar ma abtin.
Raspunde

pt. Franz Iosef

Acum 13 ani

***** (mesaj sters)
Raspunde

Gogu

Acum 13 ani

dar de unde esti traian deleanu? Sigur nu ai provenienta din Sibiu (ma refer la oras). Valea la tine acasa, desteptaciune. Te apuci tu sa zici de alti care chiar au rudenie cu Sibiul, poate tu nu intelegi ca aici nu e cum vrei, \"romanas\" de 2 bani. Si eu sunt roman, dar respect pe cei ce au fost inaintea mea pe aceste locuri.
Raspunde

Franz Iosef

Acum 13 ani

pentru nr. 5 !! ca esti taran prost se vede...scuze..se poate citi. daca m-am nascut in panzer.. e ok, mai bine decat in spatele rahatului in gradina. sau aveati deja wc in casa.. si ai iesit cu pielea mai maronie???
Raspunde

@papagalul de Franz Iosef

Acum 13 ani

E bine tzigane in Tübingen ? Cate portofele sperii pe zi la fraierii de nemtzalai ?
Raspunde

codrin

Acum 13 ani

sunt zvonuri, dar si dovezi - zice-se - ca beleanu coada-de-cal este un mercenar de presa venetic, platit de reprezentanti locali ai puterii. de ce n-ar fi asa, la cat de aservit este si la cat de prost scrie?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus