Miercuri,
28.07.2021
Partial Noros
Acum
18°C

“Decanul mi-a cerut o hartie cu cine vine noaptea sa lucreze"

Ioan P. Mihu este șeful Catedrei de Inginerie Electrică și Electronică din Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth". Totodată este unul dintre îndrumătorii echipelor de studenți din facultate care muncesc pe brânci pentru a câștiga săptămâna viitoare încă un titlul de campioni naționali de robotică. Ce este în capul lor când își petrec nopțile printre șaibe și pixeli în loc de dansatoare și bere, aflați de la domnul profesor.

Reporter: Când vin roboții la Sibiu și de ce vin aici?
Ioan P. Mihu: Roboții vin la Sibiu în 20 mai, pentru simplul și onorantul motiv că suntem campioni naționali de trei ani de zile. Organizatorii competiției au hotărât ca anul acesta să ne onoreze cu șansa de a organiza la Sibiu competiția. Evenimentul se potrivește numai bine și în contextul Zilelor Facultății de Inginerie. Inițial fusese programat puțin mai târziu dar din motive legate de organizare a finalei europene a trebuit să îl mutăm în 20 mai.

Rep.: Care este tema de anul acesta? În ce se vor lupta roboții?
I. P. M.: Anul acesta roboții joacă șah. Dar nu vor fi roboți care chiar joacă șah, ci roboți care mută piese de șah.

Rep.: Dar gândesc ei sau studenții care îi controlează?
I. P. M.: Nu gândește nimeni (râde - n. r.) Jocul nostru nu are o legătură exactă cu jocul de șah în sine, ci pe noi ne interesează dexteritatea aparatelor, faptul că pot muta piese de șah dintr-o pozitie într-alta și altele. Evident că într-o dezvoltare ulterioară a proiectului un alt super sau hiper computer ar putea dirija ce pisă să fie mutată și unde. Competiția noastră presupune existența a doi roboți pe tabla de joc și existența a două echipe aflate față în față.

Rep.: Deci în șahul roboților eu pot muta aparatul meu în așa fel încât să îl blochez pe cel al adversarului.
I. P. M.: Evident că și asta face parte din tactică. Dacă ați mai văzut pe la televizor jocurile de tip sumo între roboți, când unul încearcă să-l împingă și să-l dea afară pe celălalt, jocul nostru este unul de gentlemeni.

Rep.: Care este atmosfera în facultate? Cum stau studenții cu pregătirile? De obicei este o fierbere în perioada aceasta.
I. P. M.: Se muncește zi și noapte. Este o atmosferă excelentă! Până a colo am ajuns că iarăși decanul îmi cere să fac o hârtie oficială ca el să știe cine vine noaptea să lucreze în facultate. Vă puteți imagina?

Rep.: Asta numai la Inginerie se putea întâmpla!
I. P. M.: Da, numai la Inginerie! Și nu în multe locuri prin țară, eu garantez pentru asta!

Rep.: Doar nu o să vedeți la Jurnalistică studenți venind noaptea la facultate!
I. P. M.: (râde n. r.)

Rep.: Câți roboți construiți anul acesta?
I. P. M.: Anul acesta avem trei roboți în facultate. Regula nu permite unei instituții să participe cu mai mult de doi roboți. Probabil că unul îl vom înscrie pe numele Facultății de Jurnalistică (râde - n. r.). Din Sibiu mai participă Liceul Energetic, Compania Continental vine cu un robot, sunt tot foști studenți de-ai noștri. Sau viitori studenți, cum este la Energetic. Anul trecut am avut inspirata idee de a introduce în echipa noastră și un elev de liceu. L-a prins pasiunea și acum și-a făcut echipa lui și vrea să participe la competiție, să-i bată pe ăștia mai mari. La un astfel de nivel de concurență s-a ajuns!

Rep.: Cine vine din țară, care este concurența și unde merg învingătorii?
I. P. M.: Primele două echipe vor merge la finala europeană, care anul acesta va avea loc în Rusia. Concurenții cei mai mulți vin din București, Brașov, Cluj, Iași... Concursul a fost destul de mediatizat, dar nu a stârnit interes în toate facultățile din țară. Nu există motivație pentru copii.

Rep.: Între noi fie vorba, studenții care muncesc nopțile la roboți și mai ratează câte un curs, au totuși o notă mare, nu?
I. P. M.: Dar cum să nu! Noi ținem cont de toate activitățile lor, dar cel mai mare beneficiu pe care îl au nu este acesta, ci locul de muncă foarte bine plătit pe care îl găsesc pe urmă. Majoritatea celor care au lucrat la acești roboți în trecut acum lucrează la Continental, Wenglor sau prin străinătate la alte companii mari.

Rep.: Sunt mulți foști studenți de-ai dumneavoastră care acum lucrează pe salarii mult mai mari decât aveți dumneavoastră?
I. P. M.: Categoric! Cred că toți cei care au lucrat au acum salarii incredibil de frumoase. Studentul care a câștigat concursul de robotică acum trei ani este acum lider de echipă la una dintre aceste mari companii și se ocupă de cele mai înalte tehnologii pe plan mondial. Și a pornit cu roboții!

 

Comentarii

5 comentarii

mircea

Acum 10 ani

cred ca cel mai bun profesor din facultatea de inginerie. respect!
Raspunde

Dan

Acum 10 ani

D-l Mihu e un EL, nu o Ioana..
Raspunde

RPS

Acum 10 ani

Lasati...ca domnul Mihu...face lobby pentru Continental si Wenglor. Intr-un fel e de inteles, dat fiind ca unele dintre sponsorizari au provenit de la aceste firme. ....daca nu poarta sigla continental nu este bun. Nu comentez despre profesionalismul, despre cat de bun dascal este. Nu imi permit, respectul dansului si l-a castigat pe drept. Dar, domn\' profesor, la fel cum v-am mai spus...exista si alte companii in afara de conti. vorbesc din propria experienta...fiind student de-al dansului si fost angajat conti. Pentru cei care vor ajunge la continetal si putini mai open minded...o sa vada politica coorporatista iar cum fostii colegi spuneau....directia partidului. Dar sa le tinem pumnii studentilor, este de admirat ce fac si demn de lauda daca domnul profesor le acorda sprijin. Cu stima, R.P.S.
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Felicitari si multa bafta in continuare! Pacat ca aceste genuri de activitati nu sunt raspandite in facultate si la ele au acces numai initiati. Au fost, mai sunt si sper pentru binele nostru ca vor mai fi studenti care erau interesati de asemena aplicati si multe altele dar lipsa de interes si sprijin le ingroapa aspiratiile.
Raspunde

cadrilater

Acum 10 ani

tot respectul pentru un astfel de profesor si pentru activitatea sa, dar inca odata se lasa impresia ca toata omenirea e handicapata si abia asteapta ca geniile romanesti sa le aduca lumina cu bolta sau pe banda de depasire: din Sibiu direct la cea mai mare corporatie, cel mai inalt post, cel mai cel mai salar..de, boala veche si fara leac!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus