Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Concursurile pentru Biblioteca Astra si CNM Astra, amanate cu o zi: alesii judeteni au uitat ca de Rusalii ”e liber”

 

Etapa finală a concursurilor de ocupare a posturilor de director din cadrul a patru instituții culturale județene va avea loc pe 14 iunie și nu pe 13, așa cum inițial au decis consilierii județeni. Abia săptămâna trecută, conducerea CJ Sibiu a realizat că din acest an, intră în vigoare o nouă ”zi liberă prin lege” și anume a doua zi de Rusalii, care anul acesta pică pe 13 iunie.
Până la finele acestei luni, oricine este interesat este așteptat să depună dosarul de candidatură pentru posturile de conducere ale Bibliotecii județene Astra (foto), Complexului Național Muzeal Astra, Centrului cultural interetnic Transilvania și Școlii de arte populare și meserii ”Ion Mincu”. 
 
Șefii în exercițiu nu au voie să candideze
 
Potrivit anunțului făcut public de conducerea CJ Sibiu, opt condiții de participare la concursul pentru ocuparea unuia din posturile de mai sus sunt comune. Prima condiție impune candidaților să aibă cetățenia română sau a unuia dintre statele membre ale UE. Candidații trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu, să întrunească toate condițiile de studii, pregătire culturală și de experiență managerială și să nu dețină o funcție de conducere la o altă instituție din România.
La cele patru concursuri nu pot participa decât absolvenți de studii superioare, care au o experiență profesională de minim trei ani în domeniul instituțiilor de cultură sau educație și o experiență managerială, de nivel cel puțin mediu, dobândită în instituții de cultură (minim un an) sau prin management de proiecte culturale (minim un proiect). Cunoașterea unei limbi de circulație internațională (engleză, germană sau franceză) și cunoștințe de operare a calculatoarelor sunt, de asemenea, condiții obligatorii.
 
 
Pregătiri specifice: La Biblioteca Astra e cel mai ”lejer”
 
În afara condițiilor comune, anunțul de concurs publicat de Consiliul Județean Sibiu prevede specializări specifice pentru unele din instituțiile a căror post de director este scos la concurs. Astfel, cei care aspiră să fie directori la CNM Astra în următorii trei ani trebuie să aibă diplomă de licență sau echivalent în științe umaniste (cu una din specializările Istorie, Muzeologie, Istoria artei, Etnologie, Studii culturale), în științe sociale și politice, specializarea Jurnalism,  în Arte, sau în Arhitectură și urbanism, cu una din specializările conservare și restaurare de arhitectură sau arhitectură.
Cei care aspiră la conducerea Centrul cultural interetnic Transilvania, care editează revista cu același nume, trebuie să aibă studii superioare de lungă durată cu specializarea fie în Jurnalism, fie în Management.
Pentru Școala de arte populare și meserii ”Ion Mincu”, cei care depun un proiect de management trebuie să fie licențiați în Limba și literatura română, etnologie și studii culturale, sau în Management sau în Jurnalism. Sunt acceptați și licențiații în Arte, cu una din specializările Artele spăectacolului și coregrafie, Artele spectacolului și muzică, Pedagogie muzicală etc.
În cazul Bibliotecii județene Astra, la capitolul studii superioare e cel mai simplu: nu se solicită nicio specializare anume pentru studiile superioare de lungă durată.
 
Din iunie avem directori
 
Potrivit calendarului anunțat de CJ Sibiu, până pe 31 mai este așteptată depunerea proiectelor de management de către candidați. Prima etapă a concursului va dura între 1 și 9 iunie și va consta în analiza acestor proiecte. Pe 10 iunie vor fi afișate primele rezultate, iar pe 14 iunie va avea loc susținerea proiectelor de management în cadrul unui interviu și testarea cunoștințelor de limbă străină și operare a calculatorului.
Rezultatelor concursurilor vor fi afișate pe 15 iunie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus