Pentru prima dată, pacienţii din judeţul Sibiu au posibilitatea, începând de miercuri, să îşi facă ecografii 4D, gratis, dacă sunt internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a fost adus cel mai performant ecograf Doppler din spitalele de stat din judeţ, a anunţat, la inaugurare, directorul spitalului, dr. Adrian Şanta.
"Acest ecograf este singurul şi primul din Spitalul Judeţean Sibiu capabil să facă analize ultrasonografice de prim rang. Poate cel mai important lucru e că ecograful va fi un preţios instrument de diagnostic al pacienţilor noştri", a spus dr. Adrian Şanta, citat de Rompres.
El a arătat că, practic, aproape toţi pacienţii spitalului ar putea avea nevoie de ecografia 4D, precizând că un pacient care este internat şi are asigurările medicale plătite nu va achita niciun leu pentru această investigaţie medicală.
"Se poate folosi de către secţiile de Medicală, pentru fibrogastroscopie, la Boli contagioase, la pacienţii cu hepatite virale, la Oncologie, pentru depistarea tuturor tipurilor de tumori. Cardiologii vor avea nevoie, urologii pot explora tumorile renale cu substanţa de contrast, chirurgia plastică şi reparatorie va folosi aparatul. De asemenea, medicii de la Neonatologie pot folosi ecografia 4D, pentru că ne putem uita în capul bebeluşilor fără niciun pericol. Şi secţiile de Oftalmologie şi Fizio s-au arătat interesate să facă ecografii 4D", a arătat directorul spitalului.
Faţă de alte radiografii sau tomografii, unde pacienţii sunt expuşi la raze X, ecografia 4D este complet neagresivă, având avantajul că foloseşte doar ultrasunetele. Practic, pacientul este aşezat pe un pat, iar medicul îi face ecografia 4D fără a-i introduce nimic în organism. Pentru ecografiile 4D, este bine de ştiut că substanţele de contrast folosite nu sunt periculoase.
"Se ştie că substanţă de contrast se foloseşte şi la tomograf, dar acelea sunt substanţe care conţin şi elemente potenţial letale. Unu din 10.000 de oameni poate muri din cauza substanţei de contrast. Tomograful şi radiologia tradiţională sunt radiante, iată că din acest moment la Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu putem face examinări cu substanţă de contrast ecografică complet neagresivă pentru pacient şi fără radiaţii X. Este un pas extraordinar înainte", a explicat dr. Adrian Şanta.
Directorul spitalului sibian consideră că un alt mare avantaj al noului aparat este faptul că medicii vor putea stabili care este gradul de fibroză al unui ficat, fără să mai facă puncţie bioptică.
Şi pacientele care sunt suspectate că au tumori mamare pot cere ecografie 4D, pentru că aceasta stabileşte şi mai bine dacă tumoarea este malignă sau nu, printr-o tehnică neinvazivă.
Noul ecograf 4D va fi folosit anual şi de alţi 130 de medici din România, care vin să se specializeze în Centrul de formare în ultrasonografie de la Sibiu.
"Acum le putem arăta acestor medici ce este ecografia de azi. Până acum le-am arătat ce este ecografia de ieri", a susţinut dr. Adrian Şanta.
Conform acestuia, noul ecograf va fi un instrument foarte bun pentru cercetarea medicală, ceea ce va atrage bani la spitalul sibian, cu care se va cumpăra substanţa de contrast necesară unor ecografii.
În prezent, pentru o ecografie 4D cu substanţă de contrast este nevoie în medie de un flacon de lichid, care costă 250 de lei.
Ecograful 4D a fost dat în custodie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu de către Universitatea "Lucian Blaga" din oraş. Ecograful a costat peste 500.000 de lei, banii fiind obţinuţi de la Fondul Social European, printr-un proiect de cercetare făcut de profesorii sibieni.
"Din punctul meu de vedere, prioritatea numărul unu într-un stat este sănătatea. În Finlanda se investeşte în sănătate fără limite. Bugetul sănătăţii aici este fără limite. Eu când aud că s-au terminat banii de la buget şi nu mai avem bani pentru sănătate mă rog să nu apuc să ajung prin spitale", a declarat, la inaugurarea noului ecograf, prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga".
În judeţul Sibiu mai există un singur ecograf 4D, la o clinică privată. În Ardeal, ecografe 4D mai sunt la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Sibiu deţine cel mai are număr de ecografe - 19 -, din care cinci sunt în Secţia de radiologie, patru la Cardiologie şi la Obstetrică Ginecologie, două la Unitatea de Primiri Urgenţe şi câte unul în secţiile Medicală, Urologie, ATI şi Chirurgie.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Tag-uri:
Fondul Social European ,
Primiri Urgențe ,
Spitalul Județean Sibiu ,
Târgu Mureș ,
Spitalul Clinic Judeţean ,
Spitalului Clinic Județean ,
Lucian Blaga ,
Adrian Șanta ,
Constantin Oprean ,
În Finlanda ,
În Ardeal ,
Secției Obstetrică Ginecologie
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Alzara 1918
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Munteanu
Acum 13 ore
Un sibian
Acum 13 ore
Zigzag