Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Transmixt-ul lui Carabulea, amendat de Consiliul Judetean. Degeaba

 

Sesizată de ziarul Turnul Sfatului, conducerea Consiliului Județean Sibiu a anchetat și amendat societatea Transmixt pentru că a scumpit fără bază legală biletele pe traseele concesionate în judeţul Sibiu. Amenda a fost degeaba: prețurile au rămas cele ilegal mărite.
 
Pentru a doua oară consecutiv, în decursul câtorva luni, societatea de transport Transmixt a mărit ilegal prețul biletelor, pe traseele județene concesionate de către Consiliul Județean Sibiu – ilegal, adică fără să aștepte aprobarea instituției județene.
La începutul acestei luni, Turnul Sfatului a decis să sesizeze în scris această situație conducerii CJ Sibiu. Aceasta din urmă a controlat situația și a descoperit ceea a descris Turnul Sfatului: că cei de la Transmixt încasează bani pe nedrept de la sibienii care apelează la serviciile societății.
 
O amendă. Probabil minimă
 
”În urma controlului efectuat în data de 10.05. 2011 în Autogara Transmixt Sibiu, s-a constatat nerespectarea obligațiilor prevăzute în contractul de delegare a gestiunii, privind tarifele praticate și procedura de stabilire, modificare sau ajustare a acestora. Conform procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, operatorul de transport rutier SC Transmixt SA Sibiu a fost sancționat conform prevederilor art. 45, alin 7, lit. g din Legea 92/2007 privind serviciile de transport public local, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul transmis de CJ Sibiu pe adresa Turnul Sfatului.
Potrivit Legii amintite, amenda prevăzută la art. 45 este cuprinsă între 10.000 și 30.000 de lei, fiind aplicată pentru ”nerespectarea obligațiilor prevăzute în contractele de delegare a gestiunii”.
 
O amendă. Probabil degeaba
 
Amenda a fost dată pe 10 mai. Consiliul Județean Sibiu a înștiințat Turnul Sfatului despre această măsură în cursul zilei de 13 mai (vineri). După acest răspuns, Turnul Sfatului a verificat dacă Transmixt-ul a luat în vreun fel, în considerare, controlul Consiliului Județean Sibiu. ”Deci un bilet de la Mediaș la Șoroștin este 11 lei”, au declarat telefonic reprezentanții Transmixt de la Mediaș. Potrivit hotărârilor în vigoare adoptate de CJ Sibiu, Transmixt ar avea voie să ceară pe traseul Mediaș - Șoroștin cel mult zece lei.
SC Transmixt SA deţine concesiunea transporturilor rutier de călători pe câteva zeci de trasee din judeţ. Concesiunea a fost acordată prin licitaţie publică şi oferă exclusivitate societăţii pe traseele adjudecate. Contractul de concesiune al Transmixt a fost încheiat în 2008 şi va expira la finele lunii viitoare. 
 
Înștiințări oficiale. Sigur degeaba
 
Turnul Sfatului a solicitat conducerii societății Transmixt un punct de vedere legat de scumpirea biletelor încă de la finele lunii trecute. Deocamdată, fără răspuns. Însă cei de la Transmixt nu au cum să invoce faptul că nu știau că prețurile practicate sunt în afara legii.
Potrivit adresei transmisă de CJ Sibiu ziarului Turnul Sfatului, societatea de transport a fost înștiințată în permanență asupra stadiului legal al diligențelor pentru modificarea prețurilor maxime permise. ”Prin adresa nr. 3.582 din 05.04.2011, Consiliul Județean Sibiu a adus la cunoștința cunoștința operatorului de transport rutier SC Transmixt SA Sibiu, faptul că, modificarea tarifelor la bilete și abonamente, solicitată prin adresa 3838/29.03.2011 nu poate fi supusă aprobării prin hotărâre a Consiliului Județean decât în ședința din luna aprilie 2011. De asemenea, s-a adus la cunoștință faptul că nu se pot aplica modificările de tarife decât după aprobarea de către Consiliul Județean a unei noi hotărâri, conform prevederilor. Art. 17, alin. 1, lit. m și a art. 18 lit.b din Legea 92/2007 privind serviciile de transport public local, cu modificările și completările ulterioare”.
În ședința din aprilie, proiectul de hotărâre prin care era acceptată creșterea de prețuri (de aproximativ 10%) la biletele Transmixt a fost retras de pe ordinea de zi, pe motiv că ”s-au constatat necorelări între memoriul justificativ și tabelele cu tarife pe trasee”.
Cu toate acestea, cei de la Transmixt au mărit prețurile la bilete și abonamente chiar înainte de ședința CJ Sibiu să aibă loc. Turnul Sfatului a și transmis celor de la CJ Sibiu, alături de sesizare, copia unui bilet pe traseul Sibiu – Agnita, care costa 15,5 lei (pe bilet era doar diviziunea 15 lei), deși normele legale în vigoare prevăd un maxim de 14 lei pentru un bilet pe ruta amintită.
 
A doua înștiințare oficială. Tot degeaba
 
În momentul în care conducerea CJ Sibiu anunța Transmixt-ul că proiectul de hotărâre pentru modificarea tarifelor a fost retras de pe ordinea de zi, societatea de transport a fost atenționată încă o dată că prețurile trebuie să se încadreze în ceea ce s-a decis la finele anului trecut. ”S-a atras atenția cu privire la faptul că este interzisă practicarea altor tarife decât cele aprobate prin HCJ Sibiu nr. 148 din 28.10.2010, până la aprobarea de către Consiliu Județean a unei noi hotărâri în acest sens, precizând faptul că, încălcarea acestor prevederi constituie contravenție”, se mai arată în răspunsul transmis de CJ Sibiu pe adresa ziarului Turnul Sfatului.
SC Transmixt a aplicat creşteri de tarife pe 41 de trasee din judeţ pe care efectuează curse regulate, inclusiv pe trasee intens circulate precum sunt cele de la Sibiu la Cisnădie.
 
În contra legii, cu repetiţie
 
Practica Transmixt de a modifica prețurile după cum consideră de cuviință, fără a mai aștepta aprobarea legală nu este nouă în cazul companiei amintite. În iunie anul trecut, conducerea Transmixt a mai solicitat CJ Sibiu aprobarea pentru o majorare de tarife, una destul de substanțială, de aproape 30% în unele situații. În ședința din luna respectivă, la fel, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi. Cu toate acestea, Transmixt a operat noile prețuri mărite, care au fost aprobate, în cele din urmă, abia în octombrie 2010.
Turnul Sfatului a decis să sesizeze în continuare instituţiile statului, inclusiv Oficiul pentru Protecţia Consumatorului.
 
 
 
Ilie Carabulea, acționarul majoritar al Transmixt
 
Transmixt este o societate pe acțiuni, membră a Holdingului Atlassib. Potrivit datelor Registrului Comerțului, acționarul principal al societății este Ilie Carabulea (aprox. 71 %). Alături de el, mai sunt prezenți în acționariat Aurel Albu (10,98%) și Tudor – Victor Popescu (9,46%). Restul acțiunilor (8,5%)sunt trecute în dreptul asociaților tip listă persoane fizice. Conform ultimelor date financiare publicate de Ministerul Finanțelor (cele pe 2009), Transmixt SA a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 22 de milioane de lei și un profit de 126.000 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus