Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Apogeurile saptamanii la FITS

De la singurul teatru din lume trecut în constituţia unei ţări – cel din Viena, până la spectacole lectură Garantate 100 % şi de la mii de cărţi până la Zoo, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu abia s-a încălzit.

Anul trecut secţiunea de spectacole lectură a Festivalului Internaţional de Teatru a propus o surpriză. De proporţii. Interpretarea Ofeliei Popii a unui text cvasinecunoscut din subsolul librăriei Humanitas a avut ca urmare un spectacol de teatru premiat câteva luni mai târziu la Gala Premiilor Uniter. Este vorba despre “Felii” de Lia Bugnar, care aşa a văzut lumina scenei. De secţiunea spectacolelor lectură “Virgil Flonda” s-a ocupat anul trecut actualul consul al României la Marsilia, caţavencul IoanT. Morar. Anul acesta festivalul propune o figură nouă dar foarte familiar: Cătălin Ştefănescu, amfitrionul celebrei emisiuni TV “Garantat 100%”. El se ocupă personal de selecţie el va modera discuţiile spectacolelor lectură, programate aproape zilnic, la ora prânzului, în subsolul Librăriei Humanitas de pe Bulevardul “Nicolae Bălcescu”. “Am încercat să facem acest festival să crească, aşa cum am obişnuit în fiecare an. Am reuşit anul acesta să-l aducem pe Cătălin Ştefănescu să modereze secţiunea spectacolelor lectură”, a declarat Constantin Chiriac, directorul FITS.
O altă surpriză mai puţin cunoscută a ediţiei din acest an o reprezintă spectacolul “Portretul lui Dorian Grey” în regia lui Bastian Kraft, spectacol programat pentru ultima zi a festivalului, de la ora 17.00, la sediul Teatrului Gong. Este o foarte mare realizare a FITS aducerea Burgtheater din Viena la Sibiu, acesta fiind cunoscut pretutindeni drept singurul teatru din lume trecut în Constituţia unei ţări, respectiv Austria şi considerat drept o comoară naţională. 
Până atunci însă, în Piaţa Mică se deschide Bookfest, cel mai mare târg de carte din România din afara Bucureştiului. Dorel Vişan, Radu Paraschivescu şi Grigore Cartianu sunt doar câţiva dintre autorii care-şi vor lansa cărţile la Sibiu în perioada 2 – 6 iunie. În cele cinci zile ale SibiuBookFest sunt aşteptaţi în jur de 15.000 de vizitatori în Piaţa Mică, pentru a se bucura de oferta celor aproximativ 50 de edituri participante.
Şi ca un evenimnt inedit, ediţia din acest an a FITS aduce şi primul spectacol ce se desfăşoară în Grădina Zoologică. Este vorba despre spectacolul olandezilor de la Teatro Pavana intitulat „Girafele” şi care va avea loc duminică, 5 iunie, de la ora 12.00.
 
Nu rataţi săptămâna aceasta în Festival
 
Luni, ora 19.00, sediul Teatrului „Radu Stanca” – „Tristeţile căpcăunilor” al Théâtre National Bruxelles
Marţi, ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor –„Pe repede înainte” al companiei de dans Pilobolus
Miercuri, ora 22.00, Hala Simerom – „A fost odată Andrzej Andrzej Andrzej şi Andrzej” al Szaniawski Theatre in Wałbrzych
Joi, ora 19.00, sediul Teatrului „Radu Stanca” – „Iubita ieşită din fumul beţigaşelor parfumate” al Yamanote Jijosha
Vineri, ora 19.00, sediul Teatrului „Radu Stanca” – „Stihuri de la moartea tatălui său” al Teatro de la Abadia
Sâmbătă, ora 19.00, Sala Thalia – „Piatra neagră” de Sharjah National Theatre United Arab Emirates
Duminică, ora 18.00, Sinagogă – spectacol de muzică, coproducţie Elveţia, Austria, Italia şi Australia

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus