Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Sibienii au trecut testul. La Marsul pentru diabet

 

Joi, 26 mai 2011, undeva pe la ora 18.15. Ȋn aer era o uşoară căldură, împletită şi cu relaxarea inerentă de la sfârşitul zilei. Situaţia era de aşa natură, încât prezenţa la “Marşul sibienilor pentru sibieni” era obligatorie. Asta, dincolo de toate raţiunile umane, care ne pot sau nu pune în mişcare, cu scopul declarat de “a ajuta”. 
 
Iniţial, mărturisesc, nu ştiam cu exactitate despre ce este vorba. Din acest punct de vedere, m-am integrat perfect în grupul celor gură-cască. Un grup destul de numeros, dacă ne gândim la faptul că atât “startul”, cât şi “finalul” marşului, organizat de Sanofi Aventis, erau situate in acelaşi loc: în părculeţul aflat peste drum de Teatrul “Radu Stanca”. Un loc bine ales, deoarece acel spaţiu este strâmt, numai bun pentru a aborda oameni şi a-i convinge să participe la acţiunea ta.
 
Din sus şi din jos, din toate părţile veneau oameni sa afle cauza balonaşelor, a fetelor îmbrăcate în tricouri albastre sau a pliantelor. Din piepturile unora, mai în etate, se auzea acel românesc “ce se dă?”, dar aceste întrebări primeau rapid răspuns, atât din partea organizatorilor, cât şi din partea celor care au înţeles rolul şi rostul acţiunii. Orice nou-venit era întâmpinat de către ceilalţi astfel: “E pentru Diabet. Luaţi, e gratis.”
 
Şi da, era gratis. Acei 10 lei, de care auzisem, nu trebuiau donaţi din buzunarul propriu. Deloc. Ei, Sanofi Aventis, donau în locul tău. Donau, în numele tău, către Compartimentul de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.  Evident, asta dacă reuşeai să duci la bun sfârşit acel marş. Şi dacă aduceai dovada:  pliantul pe care-l primeai de la organizatori trebuia ştampilat pe parcursul traseului. 
 
Marşul nu era un marş în sine, ci, mai repede, o plimbare. O plimbare din părculeţul respectiv, spre Piaţa Mare. Daca stai să te gândesti, o astfel de plimbare o faci zilnic sau aproape zilnic şi, de cele mai multe ori, nevoit. Acum nu, pentru că ţi se specifica clar ca nu te obligă nimeni la nimic.
Oamenii mergeau în grupuri, fie că se cunoşteau, fie că nu. Toţi, în căutarea celor patru checkpoint-uri din Piaţa Mare. Odată ajuns acolo, fiecărui individ trebuia să i se ştampileze acel mic pliant, în căsuţa aferentă checkpoint-ului. După un ocol al Pieţei Mari, oamenii trebuiau sa se întoarcă în părculeţ, unde îi asteptau organizatorii, dar, mai ales, urnele în care trebuiau introduce pliantele. Pe lângă acel clasic “Vă mulţumim”, organizatorii au ales să dea, fiecărui participant la marş, câte o diplomă. Unii s-au pozat, iar alţii, considerând că misiunea lor s-a încheiat, au preferat să plece.
 
Acţiunea celor de la Sanofi Aventis, “Câştigi şi dăruieşti sănătate! – Marşul sibienilor pentru sibieni”, nu este una singular, iar înainte de Sibiu, marşul s-a organizat în Cluj. 
 
Petruț Popelcă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus