Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
7°C

Cea mai scumpa opera de arta romaneasca, semnata de Grigorescu, expusa public la Brukenthal

Pictura "Fata cu mărgele roşii" de Nicolae Grigorescu, cea mai scumpă operă de artă românească, vândută în aprilie la licitaţie pentru suma record de 270.000 de euro, va fi expusă public la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, după ce proprietarul ei a decis să o cedeze în custodia instituţiei.

Lucrarea a fost vândută în cadrul Licitaţiei de Art-Nouveau şi Romantism, organizată în aprilie de casa Artmark. Întrucât tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitaţii a numit-o "Ţărăncuţă odihnindu-se", însă proprietarul a preferat titlul "Fata cu mărgele roşii", transmite Mediafax.
Potrivit Artmark, expunerea acestei lucrări la Muzeul Brukenthal reprezintă un semn al consolidării preocupării în rândul colecţionarilor şi investitorilor în artă din România de a expune public lucrările importante achiziţionate la licitaţii.
Acest lucru se întâmplă după ce, în septembrie 2010, omul de afaceri Mircea Vescan achiziţiona, pentru 155.000 de euro, opera "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, o lucrare emblematică pentru istoria artei româneşti şi hotăra să o expună la Muzeul Naţional Brukenthal.
Iniţiativa urmează exemplul numeroşilor colecţionari din străinătate, care întreţin relaţii de lungă durată cu muzee şi instituţii de artă, fiind interesaţi să expună sau să împrumute opere din colecţiile lor de artă în beneficiul publicului. În România, însă, astfel de demersuri sunt pe cât de avantajoase pentru toate părţile, pe atât de rare, asupra colaborării dintre colecţionari şi muzee planând parcă istoria tristă a abuzurilor perioadei comuniste. Totuşi, fiecare nou parteneriat între deţinătorii de opere valoroase şi muzee participă la constituirea unui climat de normalitate, în care managementul inteligent al unei colecţii de artă private întâlneşte interesele publice şi instituţionale.
Decizia serveşte totodată intereselor investiţionale ale cumpărătorului picturii lui Grigorescu, care îşi doreşte să rămână anonim. Nu reprezintă un secret faptul că valoarea de piaţă a unei opere de artă creşte direct proporţional cu prezentarea sa publică, în expoziţii sau în publicaţii, suplimentar faţă de randamentul anual mediu al unui artist, calculat la aproximativ 20-30% pe an. Scăzând costurile asigurărilor şi sistemelor de securitate şi adăugând, în unele cazuri, componenta de reprezentativitate publică a gestului pentru proprietarului, rezultă o alegere inspirată, care se oferă ca model celorlalţi colecţionari şi investitori români.
Pictura "Fata cu mărgele roşii" intră în circuitul public şi datorită susţinerii acordate de Muzeul Naţional Brukenthal acestei iniţiative private, prin acordul de a expune temporar opera. Prin această colaborare, muzeul din Sibiu participă la crearea unui mediu firesc al relaţiilor dintre artist, galerie şi casa de licitaţie, colecţionar sau investitorul în artă şi instituţia muzeului, între care pot avea loc colaborări cu beneficii reciproce şi mai ales publice.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În peste doi ani de la înfiinţare, Artmark a organizat peste 30 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare mai mult de 2.500 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.

Comentarii

4 comentarii

viva

Acum 10 ani

Frumos, dar si mai frumos era daca Grigorescu n-ar fi fost mitic din Regat. Din Munchen, traiasca Ardealul independent!
Raspunde

viva adevarat

Acum 10 ani

retadatule te mandresti si tu cu unul,doi artisti?cum spuneam.Ardealul liber de pramatii oltenesti!
Raspunde

viva

Acum 10 ani

in cultura romaneasca exista un urias sculptor gorjean, unul de i se zicea Constantin Brancusi. Doamne, cat de prost pot fi daca l-am putut uita! trebuie musai sa ma duc sa sug douazeci de puli sa-mi revina memoria, poate o sa-mi amintesc de Porumbescu. sau de Enescu. sau de Eminescu. Nooo, cel mai tare om de cultura a fost, este si va ramane Mailat al nost, pupa-l-as io in pulicica de trei ori pe secunda.
Raspunde

viva

Acum 10 ani

eh, am uitat: traiasca Ardealul slobozit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus