Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Poker la Consiliul Judetean

 

În anii studenţiei mele, am învăţat multă carte (căci am avut dascăli eminenţi), dar am învăţat şi multe alte lucruri, între care şi „să joc cărţi”. Pokerul (pe chibrituri) m-a incitat cel mai mult prin aceea că cere agerimea minţii, calcule subtile, analize ale probabilităţilor, dar şi un studiu psihologic de maximă acuitate: fiecare gest, tic, tremur, clipit de pleoape, inspirat adânc, încruntare, zâmbet autosatisfăcut sau prefăcut pot însemna multe. Ce nu mi-a plăcut (nu am agreat nici raţional, nici sentimental, echivalând-o cu o înşelăciune, o trişare, o prăduire), a fost jocul la cacealma**. Şi am rămas, până astăzi, adversarul cacealmalei şi a cacealmiştilor.
 
De luni de zile privesc, intrigat, pokerul jucat de aleşii noştri în fruntea Consiliului Judeţean, miza fiind funcţiile de manageri la instituţiile de cultură subordonate. Strategia în discuţie este cum „dregem jocurile” pentru „a ne pune oamenii”, aleşi pe sprânceană sau „recomandaţi” de partide. Ce concurs? Ce legislaţie? Ce democraţie? Ce „şanse egale”? Ce criterii obiective? Ce pregătire de specialitate? Ce „calităţi manageriale”? Ce experienţă în domeniu? Ce „performanţe” anterioare? Ce abilităţi în atragerea de fonduri şi elaborarea de proiecte? Ce management cultural? Toate astea sunt lozinici pentru fraieri şi argumente de adormit vigilenţa autorităţilor şi instituţiilor europene care ne monitorizează. Singura preocupare (obsedantă) este să dăm concursurilor o aparenţă de legalitate şi echitate. În rest, să iasă „alesul nostru”, cu orice preţ, prin orice mijloace, încălcând orice lege, norme şi reguli, sfidând orice morală şi etichetă a bunului simţ.
 
Pe site-ul Consiliului Judeţean au fost postate informaţiile privind concursurile organizate pentru funcţiile de manageri la Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, pentru Şcoala de Arte şi Meserii „Ilie Mincu” şi pentru Biblioteca Judeţeană ASTRA. Tot târgul vuieşte că, în fiecare caz, se ştie dinainte câştigătorul. Şi tot gura lumii comentează modul de alcătuire  a Regulamentului pentru aceste concursuri, modul în care au fost alcătuite comisiile de examinare şi condiţiile de participare.
 
          În articolul de faţă ne vom ocupa doar de concursul pentru postul de manager la CNM „ASTRA”.
 
Pentru a fi cât mai succinţi, vom inventaria principalele argumente, irefutabile, în susţinerea afirmaţiilor noastre.
 
1.     Postul de manager general la CNM „ASTRA” s-a eliberat la 16 mai 2009 printr-o cacealma: sub pretextul expirării termenului limită al contractului de management al subsemnatului, conducerea CJ a „omis” să mă evalueze, la fine de mandat. Pretextele invocate au fost respinse de instanţa de judecată!
 
2.     Numirea unui manager interimar se produce la 21 mai 2009, după eşuarea lamentabilă a tentativei de soluţionare a cazului, ce se anunţa ca „dificil”, printr-o hotărâre a plenului CJ în şedinţa din aprilie), printr-o nouă cacealma. Creditat de  mulţi inocenţi, ca fiind „mână moartă” la pokerul din Consiliul Judeţean, preşedintele Bottesch se dovedeşte un maestru al cacealmalei, convingându-i pe consilieri să voteze proiectul de hotărâre, argumentând (fals) că, în condiţiile încetării contractului subsemnatului, „instituţia nu mai poate funcţiona legal”! O minciună sfruntată, consemnată în stenograma de şedinţă.
 
3.     O nouă cacealmaeste jucată de către dl. Bottesch, în momentul intrării în vigoare (17 iulie 2009) a Legii 269/14 iulie 2009, care modifică termenii articolului din OUG 189/2008, privitori la condiţiile (şi limitele) numirii unui manager interimar: legea limitează durata interimatului la „120 de zile calendaristice”, maximum! În intervalul celor patru luni, CJ trebuia să organizeze concursul pentru ocuparea postului vacant. Ceea ce conducerea CJ nu putea face, legal, întrucât pe rolul instanţei de judecată, la Tribunalul din Sibiu, se afla înscrisă cauza procesului intentat de mine pentru încetarea ilegală şi abuzivă a contractului de management.
 
4.     Jucând la cacealma, preşedintele Bottesch preferă să atace la Curtea Constituţională a României, reclamând neconstituţionalitatea articolului II, din Legea 269, care îi obliga la încheierea unui nou contract cu subsemnatul.
 
5.     La aflarea deciziei Curţii Constiuţionale a României (pronunţată prin Decizia 1170 din 30 septembrie 2010), dl. Bottesch „se face că plouă” şi joacă din nou la cacealma, acuzând că instanţa supremă (CCR) nu s-a pronunţat pe fond, ci numai la nivel de principii şi deci, aşteaptă o decizie „calificată”, prin judecarea cauzei la Tribunalul din Sibiu.
 
6.     După 21 luni de la încetarea abuzivă şi ilegală a contractului meu managerial, prin Sentinţa administrativă a Tribunalului din Sibiu, secţia CA, din 10 februarie 2011, instanţa decide în favoarea „reclamantului şi obligă conducerea CJ la aplicarea prevederilor OUG 189, cu modificări” (adică şi a articolului II din Lege, conform dipsoziţiei Curţii Constituţionale a României), ceea ce presupunea reîncadrarea subsemnatului şi acordarea tuturor drepturilor legale pentru cei doi ani de la încetarea abuzivă a contractului. Considerând că instanţa de judecată a interpretat greşit legea şi actele depuse la dosar şi că instanţa de apel îi va admite Recursul, dl. preşedinte (sfătuit prost de maleficii săi consilieri jurişti) refuză să ia act de sentinţa pronunţată şi anunţă, cacealmist, concursul. Total ilegal, câtă vreme, până la recurs, rămâne valabilă sentinţa deja pronunţată, conform căreia postul nu poate fi scos la concurs.
 
7.     Prin întâmpinările trimise de subsemnatul am atras atenţia dlui preşedinte Bottesch că „nimeni nu este mai presus de lege” şi, ca atare, îi solicitam să renunţe la dorinţa ilegitimă şi obstinată de a-l pune director la muzeu pe favoritul său personal, încălcând abuziv, toate prevederile legale şi să amâne concursul până după proununţarea Recursului. Rezultatul acestor demersuri a fost nul! Curată cacealma!
 
8.     Riscând anularea concursului pe motive de încălcare flagrantă a unei hotărâri judecătoreşti şi a altor prevederi legale, conducerea CJ validează, prin votul plenului CJ, componenţa Comisiei de concurs, recurgând la o nouă cacealma: ascunderea membrilor Comisiei a adevărului cu privire la blocarea psotului până la pronunţarea instanţelor de recurs.
 
9.     Exersând la infinit jocul la cacealma, acesta devine un act reflex. Cu alte cuvinte, îţi intră în reflex înşelarea partenerilor de joc. Numai că situaţia lui s-a complicat, ca urmare a anchetelor declanşate de plângerile mele penale, depuse la Procuratura locală, la DNA şi la Procuratura Generală, precum şi a dezvăluirilor făcute de presă, privind cel puţin o complicitate dacă nu o provocare directă a unor cazuri de corupţie, finalizate cu dobândirea unor beneficii personale.
 
10.Cel mai grav aspect al tuturor acestor incredibile acte de ilegalitate şi de corupţie. Or, aceasta însemnează violarea încrederii electoratului în cel ales, cu majoritate de voturi, pentru a conduce, onest, legal şi priceput treburile de interes public.
 
După două decenii de orbire şi derută, inerente la ieşirea din cei 45 ani de comunism, de blegeală şi de inacţiune, impuse de o tranziţie bezmetică, de o corupţie infinită, generalizate la toate nivelele şi structurile societăţii, şi de demagogie de cea mai joasă speţă, românii vor şti să aleagă, nu pe cei ce-şi doresc puterea pentru a-şi satisface propriile interese, ci pe aceia dispuşi să se devoteze (şi au probat prin tot ce au făcut în viaţa lor, ca aceasta nu e o lozincă electorală) interesului public, având curajul, împotriva prigoanei dezlănţuite împotriva lor, să rostească în public, adevărul. Tot adevărul!
 
Corneliu Bucur
 
** cacealma, cf. DEX, p. 124: „Inducere în eroare a adversarului, căruia îi laşi impresia că ai cărţi mai bune decât ale lui; păcăleală, înşelăciune” (din turcă „kacirma”)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

bucur

Acum 12 ani

PARANOIA- boala psihica mainfestata prin idei fixe delirante,orgoliu exagerat,falsitatea judecatii,lipsa de logica in gandire,maina persecutiei,halucinatii etc !!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

DECEBAL

Acum 12 ani

Aveţi perfectă dreptate domnule Bucur! Situaţia descrisă de Domnia Voastră a demarat cu \"impunerea\" pe post a DIRECTORULUI GENERAL de la Muzeul Brukenthal printr-un \"concurs\", cu \"uşile închise\", fără contracandidat??!! Se repetă faza şi la Biblioteca \"ASTRA\" şi la Centrul Interetnic şi Revista \"Transilvania\"
Raspunde

DECEBAL

Acum 12 ani

Aveţi perfectă dreptate domnule Bucur! Situaţia descrisă de Domnia Voastră a demarat cu \"impunerea\" pe post a DIRECTORULUI GENERAL de la Muzeul Brukenthal printr-un \"concurs\", cu \"uşile închise\", fără contracandidat??!! Se repetă faza şi la Biblioteca \"ASTRA\" şi la Centrul Interetnic şi Revista \"Transilvania\"
Raspunde

Bucur

Acum 12 ani

ce bine k m au pensionat si pot sa delirez pe net
Raspunde

ptr vaca cu IP 192.109.190.88

Acum 12 ani

suji madularul cu deosebit aplomb.
Raspunde

Halucinant !

Acum 12 ani

Chiar ma gandeam ca va veni vremea sa mai si taca. Da el nu si nu ! Da ce vre tu Cornelus, vrei director pana la IMBALSAMARE ??? Opreste-te maica, gata, AI APUS si, din pacate intr-un mod neonorabil. Adica, ba nu, un mod care te carecterizeaza, un mod infect.
Raspunde

Coborare in derizoriu

Acum 12 ani

Cu astfel de mesaje nu faceti decat sa va comprtomiteti si sa-i compromiteti si pe cei care doresc neaparat inlaturarea unei valori ca dl. Bucur Cornel, personalitate care-i umbreste. Chiar daca sunt mai modesti, nu trebuie sa se compromita total prin angajarea in asemenea dialoguri.
Raspunde

sibiann

Acum 12 ani

\"Situaţia descrisă de Domnia Voastră\"... Da ce l-au facut oe Cornel voievod???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus