Joi,
02.02.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Se muta Tribunalul din Sibiu: pe str. Johann Sebastian Bach

Clădirea Palatului Justiției din Sibiu va intra în reabilitare, astfel că actul de justiție se va înfăptui, în următorii ani, în alt loc. În urma unei licitații, din cele patru spații propuse a fost ales cel al fostei întreprinderi Retezat. Odată cu Tribunalul și Judecătoria se vor muta și cele două parchete aferente, doar că ”despărțirea” va fi definitivă. Cele 30 de luni în care dreptatea se va împărți în altă clădire înseamnă, de fapt, o migrare masivă și a birourilor notariale și, mai ales, a celor de avocați.

Puţin peste 4.700 de metri pătraţi, locuri de parcare şi săli potrivite pentru derularea proceselor au fost printre principalele criterii de acceptare la procedura de licitaţie publică prin care să fie desemnat noul spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea Tribunalul şi Judecătoria. Criteriul definitoriu a fost, însă, preţul cel mai mic. Patru societăţi comerciale au participat la licitaţia începută acum două săptămâni: este vorba de Retezat, de Ambient, Zacaria Develpments şi Casa Albă SA.

Cei de la Zacaria Developments au propus ca mutarea temporară a Tribunalului şi Judecătoriei să fie făcută în Zona Industrială Est (la ieşirea din Sibiu către Agnita), unde compania deţine mai multe spaţii industriale. Ambient a propus o parte din spaţiile centrului Ambient (cele de pe strada Alba Iulia, la ieşirea către Sebeş), iar Casa Alba SA a oferit spaţiile fostei întreprinderi Independenţa, de pe strada Ocnei. Oferta aleasă având preţul cel mai mic cerut pentru chirie este cea a Retezat SA, fosta întreprindere de utilaje agricole aflată pe strada Johann Sebastian Bach (a doua stradă pe stânga după Podul Gării).

Contractul pentru închirierea spaţiului urmează să fie semnat în cursul acestei săptămâni, după încheierea perioadei de depunere a contestaţiilor. Pe www.turnulsfatului.ro veţi putea citi detaliile legate de mutarea celor două instituţii.

Tribunalul se va muta 30 de luni

Cum la Sibiu nu se găsea un spaţiu care să corespundă cerinţelor de mutare a instanţelor locale, potrivit procedurii de licitaţie, de la adjudecarea contractului şi până la relocarea efectivă a activităţii judecătoreşti este prevăzută o perioadă de timp pentru efectuarea lucrărilor necesare. „După finalizarea acestora ne vom muta. De principiu, în luna septembrie a acestui an. Perioada pe care este prevăzut să ne mutăm este de 30 de luni”, a declarat preşedintele Tribunalului Sibiu, Marcel Rusu.

Reabilitare de 16 milioane de lei

Pentru lucrările de reabilitare a Tribunalului Sibiu, demersurile au fost începute de foarte mulţi ani. Finanţarea a fost asigurată de la Banca Mondială, însă birocraţia centrală a încetinit mult lucrurile. Licitaţia de angajare a unei firme care să refacă Palatul Justiţiei de pe bulevardul Victoriei a fost lansată în februarie, anul acesta, iar adjudecarea contractului a fost făcută la mijlocul lunii trecute, când Ministerul Justiţiei – cel care a derulat toate procedurile de achiziţie publică – a semnat contractul cu joint-venture-ul format din SC Inspet SA şi SC Corla Construcţii SRL, firme provenind din judeţul Prahova. Contractul a fost semnat pentru suma de 15,9 milioane de lei, fără TVA. În cadrul licitaţiei au mai fost depuse alte patru oferte, una aparţinând firmei sibiene Sinecon. Oferta acestora, de 14,6 milioane de lei, a fost însă respinsă.

În afară de reabilitarea propriu-zisă a clădirii care va fi şi reamenajată în interior, în curtea Tribunalului vor mai fi ridicate încă două imobile, unde vor fi amenajate spaţii administrative.

Parchetele se mută definitiv

Odată cu plecarea temporară a Tribunalului şi Judecătoriei, din Palatul Justiţiei se vor muta şi cele două Parchete, cel de pe lângă Tribunal şi cel de pe lângă Judecătoria Sibiu. Acestea au primit, însă, un nou spaţiu permanent. „Prin hotărâre de guvern, Ministerul Apărării a aprobat transferul unor spaţii către Ministerul Public, este vorba de clădirile de pe Calea Dumbrăvii, aflate în continuarea fostului sediu al Finanţelor Publice. Acolo se efectuează lucrări de reamenajare şi sperăm să ne putem muta în august, chiar dacă lucrările la faţadă vor mai continua”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ion Irimie, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Tot pe Calea Dumbrăvii se va muta şi DIICOT. „Condiţiile de aici ne-au fost create în 2000, dar spaţiul este insuficient. În noul sediu vom avea spaţii decente”, adaugă prim-procurorul Irimie.

O întreagă industrie „în pelerinaj”

Mutarea Tribunalului din Sibiu va duce, mai mult ca sigur, şi la migrarea multor birouri de avocaţi şi notari. „Am aflat de mutare şi o să căutăm un spaţiu, nu foarte mare, dar necesar. Să vin până la biroul de pe Victoriei pentru orice hârtie e peste mână. Încă nu am început să caut, aştept să văd termenele clare”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, unul din avocaţii care a închiriat un spaţiu în apropierea Palatului Justiţiei. Unii dintre avocaţi sunt mai reticenţi. „Nu cred că o să plec. Mai văd, dar în principiu nu aş vrea să îmi mut tot biroul, lumea ştie unde să mă găsească. Am maşină doar”, râde un alt avocat.

O şansă pentru noua zonă

Agenţii imobiliari au fost deja căutaţi chiar şi de oameni de afaceri care vor să deschidă cafenele în zona viitorului Tribunal. Pe lângă faptul că va creşte cererea de spaţii, mutarea chiar şi temporară va duce la schimbări pe termen lung, cred jucătorii de pe piaţa imobiliară. „Cât timp s-a lucrat la Podul Gării, zona aceea a rămas mult în urmă. Acum, cred că lucrurile îşi vor reveni. Preţurile vor creşte, nu numai la chirii, ci şi preţurile de vânzare. Vorbim, totuşi, de o perioadă lungă de funcţionare a Tribunalului în acea zonă, deci cu siguranţă că acolo vor apărea multe birouri de avocaţi, cafenele şi restaurante”, spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei sibiene a Uniunii naţionale a agenţiilor imobiliare.

Clădire de 103 ani

Lucrările de construcţie a actualului Palat de Justiţie din Sibiu au început început în 1904. „Nu peste mult se va ridica în Sibiu un nou palat, anume palatul justiţiar pentru tribunal şi celelalte judecătorii.Noul palat va fi zidit în grădina Flora ( suburbiul Iosefin) pe care guvernul a cumpărat-o cu 99.700 coroane dela consistorul nostru de aici. Noul palat va costa 800 mii de coroane”, scria Foaia Poporului din acel an. Inaugurarea clădirii era consemnată patru ani mai târziu: „Noul palat de Justiţie din Sibiu fiind gata, săptămâna trecută s-au mutat toate judecătoriile acolo, în strada S.Hewis (poarta Cisnădiei). În parter este judecătoria cercuala, în primul etagiu e tribunalul (prezidiul) iar în al doilea procuratura”.

În 1968, în instanţele judecătoreşti, notarii şi avocaţii au fost mutaţi forţat de către puterea comunistă – pe bulevardul Victoriei s-a mutat Comitetul judeţean al PCR.

În prezent, Tribunalul are circa 25 de încăperi pe nivel – mai puţin la subsol şi la mansardă, după cum se arată pe site-ul oficial al instituţiei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

bacantera

Acum 11 ani

judecatorii si procurorii trebuie impuscati, nu mutati
Raspunde

Dani

Acum 11 ani

Sa nu uitam de bacantere, cred ca ar trebui sa aiba aceeasi soarta
Raspunde

gigi

Acum 11 ani

felicitari, mutati tribunalul in hale! oare se pot compara halele din lazaret cu fostul sediu administratv al independenta casa alba?
Raspunde

me

Acum 11 ani

poate a cincea pe stanga, nicidecum a doua.
Raspunde

tulfut

Acum 11 ani

halele de la retezat ,amenajate dupa proiectul de la licitatie vor arata cum trebuie sa arate un tribunal din toate punctele de vedere
Raspunde

stefan

Acum 11 ani

Degeaba va arata bine si va avea sali si toate cele daca pozitia locatiei este extrem de proasta din multe puncte de vedere...noi trebuie sa functionam prima data si apoi sa aratam bine, mai ales ca este pe o perioada limitata \'stabilita\', care probabil va fi prelungita pentru ca banii de chirie intra in buzunarul domnului aldea + comisioanele corespunzatoare presedintelui tribunalului si judecatoarea-jucatoare de culoare politica portocalie Opris...si de ce sa nu prelungim cumva daca ne merge bine...nu inteleg cum se poate intampla asa ceva, mai ales ca au fost oferte mai bune...cartile s-au jucat, banii s-au impartit, iar TU, sibianule o sa-ti pierzi timpul plimbandu-te dupa dreptate in loc sa muncesti in timpul saptamanii si sa ai un weekend placut si linistit...totul pleaca de la TINE! esti prea orbit de stralucire si de grosimea portofelului! Lucrurile adevarat frumoase se gasesc in lucruri simple...
Raspunde

Romanica

Acum 11 ani

Nici ca se putea mai bine alege locatia pentru Romanica zilelor noastre, nu mai producem ce ar trebui sa se produca intr-o fabrica. masini, utilaje etc. ci PROCESE pentru care exista materie prima la nesfarsit.Suntem o natie bolnava!
Raspunde

luiza

Acum 9 ani

tribunalul sibiu este cel mai bun din romania sibienilor cmuri urate dati
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus