Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

Initiativa Minerva Boitan: Parlamentarii nu mai impart direct bani bisericilor

O propunere legislativă depusă de zece senatori PNL, printre care și Minerva Boitan, prevede ca fondurile publice să nu mai fie alocate direct parohiilor, ci conducerii centrale. Propunerea, potivit mediafax.ro, vizează stoparea unei practici deja cu tradiție în parlamentul României: în fiecare an, la dezbaterea bugetului de stat, fiecare parlamentar depune un amendament sau mai multe prin care propune acordarea unei sume pentru fiecare biserică din colegiul pe care îl reprezintă. Este vorba despre o propunere legislativă de completare a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, iniţiată de către senatorii PNL Cristinel Bîgiu, Minerva Boitan, Mircea Diaconu, Emilian Frâncu, Marius Nicoară, Mario Oprea, Liviu Paşca, Cornel Popa, Nicolae Robu şi Cristian Ţopescu.
În expunerea de motive se arată că, din dorinţa de obţinere a voturilor cetăţenilor sau pentru a-şi spori notorietatea, o parte importantă a clasei politice şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale acordă o serie de stimulente financiare din bugetul de stat către instituţii religioase de utilitate publică.
Conform propunerii legislative, în Legea 489/2006 se introduce un articol nou care prevede: "Pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor recunoscute şi ale unităţilor de cult. Cultele şi unităţile de cult distribuie sumele alocate către parohii, în teritoriu, după propriile reguli şi priorităţi".

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Adrian

Acum 11 ani

Cauta \"abc to eternallife\" pe google.
Raspunde

Leibovici

Acum 11 ani

Adrian, am cautat cu diverse motoare de cautare (google, yahoo, bing), rezultatul nu-ti face cinste deloc. Am fost diretionat de fiecare data la albumul de poze de familie al ma-tii, in care femeia ne arata cum si-o pune cu negri. Mai ai si alte site-uri de spalare de creier?
Raspunde

3

Acum 11 ani

Initiativa e buna, desi trebuie facut mult mai mult de atat. Statul n-ar trebui sa dea bani deloc bisericii, aceasta din urma sa se sustina din donatiile membrilor si activitatile proprii.
Raspunde

callas

Acum 11 ani

BOR a mostenit/revendicat/primit o avere enorma formata din mii de cladiri in care isi desfasoara activitatea gradinite, scoli, universtati si pentru care incaseaza numai in judetul Sibiu sute de mii de euro chirie lunara, venituri pentru care nu platesc IMPOZIT, pe urma sute de hectare de paduri si pasuni, lemnul exploatat si vandut iarasi fara IMPOZIT, pe urma donatiile saracilor care isi dau ultima camasa pentru biserica si pentru care nu exista nici o evidenta, banii ducandu-se pe vilele pompoase private ale popilor si familiilor lor. Sigur, parlamentarii sa-si spele pacatele impart bani care nu sunt ai lor, ia sa dea din pusculita daca au musca pe caciula. Finantarea bisericii , cea mai bogata institutie romana care nu contribuie cu NIMIC la bunastarea statului sau a cetatenilor, de catre statul laic roman e o rusine care ar trebui corectata. Speranta este insa deabia la urmatoarea generatie de parlamentari, generatie educata in strainatate intr-o societate moderna a sec. XXI.
Raspunde

@

Acum 11 ani

la ce pacate are aceasta individa , tot bugetul tarii, dat la biserici, nu i le va spala blestemata sa fi asa cum tu mi-ai privat parintele de pensie, pt. simplu motiv ca nu ti-am dat spaga
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

De ce trebuie sa fie subventionarta banca ortodoxa romana, sa aiba scutire de taxe si sa aiba si voie sa intreprinda activitati economice aducatoare de profit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus