Duminică,
14.09.2025
Ploi Usoare
Acum
18°C

Grand Plaza. Grand, mult, grandissimo

Nu e un restaurant în care să mergi cu prietena, ori cu soția. Nici măcar o întâlnire de afaceri nu-ți poți da aici, decît dacă ai o livadă și trebuie să negociezi un contract cu distribuitorul de insecticide. Sau dacă ai fermă și trebuie să te vezi în oraș cu medical veterinar. Pe scurt: nu mergeți la Grand Plaza decât dacă vreți să mâncați. Dacă vreți fițe, nu vă faceți drum aici. Dacă aveți nasul fin și mașină scumpă, valea! La Grand Plaza vin doar cei care mănâncă. Și-s lihniți și îi doare undeva că mănâncă în salopeta de la lucru. Vorbesc de restaurantul Grand Plaza de pe strada 9 Mai.

Încă din intrare îți dai seama despre ce e vorba. Miroase a usturoi de nu-ți mai iese din haine nici cu mama balsamului de rufe. Sunt oameni care de-abia își scot fața din farfurii. Nu se vorbește mult, nu ai o priveliște, nici nu știu măcar dacă sunt ferestre. Nu există plasmă,  ci doar  două-trei difuzoare din care răzbate răgușit o melodie. E tipul de restaurant în care s-ar putea face o reclamă la o marcă de bere. Sau la colesterol.
Ca toți din jurul meu, cer o ciorbă de burtă și un ciolan cu fasole. Observ că sunt numai bărbați în restaurant. Nu e loc de farfurioare, de aranjarea cu dichis a mâncării, de migăleli culinare. Multă carne și puțină vorbă. Așa că la fapte.
Ciorba de burtă vine așa cum se așteaptă orice ”worker”: cu mujdei, ardei iute și smântână pe vrute. Vine și un coș de pâine. Pardon, pită. Nu fițe cu branchete, prăjeli și alte de-astea, doar pită. Felii de pâine cu cartofi tăiate ca din brișcă. Ciorba vine într-un bol uriaș, din care chelnerul îți toarnă cu polonicul. Regula e simplă: până la stop. Dacă nu știi de regulă, o pune cu vârf.  Și e bună. 
Vine imediat și ciolanul de porc. Cu nesimțire. E o halcă de bivol, nu de porc, cât nu o cuprinde o singură farfurie. Mult. Pe lângă, stau pripășiți și câțiva stropi de fasole. Lângă, doi ardei copți. Carnea  fragedă face toți banii, doar că nu poți mânca la nesfârșit carne goală. Așa că lași purcoiul de carne zăcând în farfurie și te rogi că pe lângă restaurant va fi vreo grădină zoologică. 
Împing limitele până la extrem și mai command și-o porție de papanași cu dulceață. Întârzie. Probabil că oamenii de la bucătărie sunt nedumeriți. Cine naiba ar putea comanda aici un desert? Aici se mănâncă.
Apare chelnerul cu două imensități de papanași. Singurul lucru pe care îl poți face, e să zâmbești trist. Ai comandat o mâncare pe care nu o mai poți duce. 
La masa vecină apare o echipă de pădurari. Au nevoie de cinci minute să se numere. Le dă șapte, dar de fapt sunt opt. Comandă votcă Cluj, bere și ciolan cu varză. Oameni hotărâți. Cer nota să plec: 47 lei. Ținând cont că stau drept cu mare greutate, consider că merită. Dar nu aș face o regulă din a mânca aici. Mult nu înseamnă întotdeauna și bun.
 
Ciolanul căpitanului Grant

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 586

Comentarii

7 comentarii

dudu

Acum 14 ani

un articol tampit asa cum ne obisnuieste in ultima perioada cel care isi ascunde identitatea sub titulatura ziarului.
Raspunde

Alex

Acum 14 ani

Chiar bun articolu!
Raspunde

@autor

Acum 14 ani

esti tampit. ce plm de critic culinar de crezi ?
Raspunde

sorina

Acum 14 ani

bun articol, poate asa se mai schimba cate ceva in localurile sibiene
Raspunde

Adi

Acum 14 ani

Hai sa nu fim rai... nu e chiar asa de rea scrierea, insa nu pentru articol de ziar, nici macar online... asa ca pentru blog personal ar merge... Inteleg intentia autorului de a afisa o ironie la adresa tipului astuia de restaurante, foarte apreciate de altfel de catre sibieni, concomitent insa cu o oarecare grija de a nu supara pe nimeni... Tehnica in schimb are note de stangacie si nu prea e potrivita unei gazete
Raspunde

Adi2

Acum 14 ani

Pt redactie: setati-va naibi filtrele alea mai ca lumea. De exemplu pt cuvandul P O P U L A R mi-a fosr respins postul... inteleg ca are in el P U L A, insa dati si voi la setarile filturlui Mach Case sau ceva echivalent... grea tehniaca asta
Raspunde

mihai

Acum 14 ani

foarte bun restaurant recomand celor care doresc bucataria romaneasca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus