Miercuri,
08.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-6°C

Moara lui Stirbet. De la 100 de lei, la 150.000 de euro, apoi la 30.000 de euro

Deputatul PD-L, Cornel Știrbeț, are una dintre cele mai ”interesante” declarații de avere. Asociat majoritar al unei firme de morărit, Știrbeț își evalua procentele la sub 100 de lei, în 2004. Un an mai târziu socotea că acestea au o valoare de piață de 150.000 de euro, pentru ca în 2009 să își vândă aceste acțiuni pentru 30.000 de euro, ”unui prieten”. În niciun an, firma nu a făcut profit.

”Este o moară începută de mine și Căzilă (Eugen Ioan Căzilă, asociat cu 13,3 procente – n.r.) cu zdroabă, cu bani proprii și ceva ajutor din Franța. Acum, Căzilă e în Spania, Dumitrescu în București, numai eu mai sunt în Șeica, moara stă, nu mai produce. Nu știu, nu pot spune cu cât aș vinde partea mea”, spune Zaharie Faloba, care deține aproape un sfert din firma Găban Service SRL, firmă din Șeica Mare. Mulți ani, 53% din părțile sociale au fost deținute de deputatul Cornel Știrbeț. În 2004, nu și le-a trecut în declarația de avere. În anul următor, le-a evaluat la 150.000 de euro. ”Acolo nu am trecut valoarea părților sociale pe care le dețin, ci valoarea reactualizată a întregii societăți. Care, oricum, nu mai funcționează de mult timp. În vechea declarație nu apar referiri la această societate, pentru că atunci nu trebuia să trecem decât dacă avem părți sociale mai mari de 5.000 de euro. Ori, la această societate, părțile mele sociale erau de aproximatriv un milion de lei”, declara, în 2005, Cornel Știrbeț.
În acel an 2005, Găban Service avea, potrivit datelor depuse la Ministerul Finanțelor, active totale de puțin peste 20.000 de euro și datorii totale de peste 34.000 de euro. De altfel, cel mai fast an pentru firmă pare să fii fost 2000, când firma avea active totale de aproape 28.000 de dolari, o cifră de afaceri de 25.000 de dolari și pierderi în exercițiul contabil de 1.400 de dolari.
Din 2003, moara nu a mai funcționat, urmând să fie reevaluată doi ani mai târziu în declarația deputatului liberal, la acea vreme, la 150.000 de euro.
”De vândut, s-o vând, dar cui? Și nici nu știu cu cât”, mai spune Zaharie Faloba. Cornel Știrbeț, a găsit însă, un cumpărător al morii, chiar și la șase ani de la oprirea funcționării. Pe Horia Dumitrescu, actualmente bucureștean, dar născut acum 65 de ani în satul Ștenea, din comuna Șeica Mare. Un prieten bun, susține Cornel Știrbeț, care i-a mai împrumutat lui Dumitrescu alți 20.000 de euro. Întrebat de ce a decis să renunțe la părțile sociale ale morii, Știrbeț a spus că ”e o problemă personală”.
Horia Dumitrescu nu a putut fi contactat, pentru a spune de ce a decis să cumpere jumătate dintr-o firmă declarată inactivă acum doi ani, fără producție de șapte și cu datorii la stat. ”Nu știu cine sunteți, deci nu vă pot da numărul de telefon. Sunați după ora 17.00”, a spus soția lui Horia Dumitrescu. După ora 17.00, nu a mai răspuns nimeni.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

siby

Acum 11 ani

Ne doare\'n pix de Stirbetul vostru!
Raspunde

Cornel Știrbeț

Acum 11 ani

Iar pe mine mă doare fix la mătărângă de toţi sclavii care sunteţi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus