Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Le Monde si The Guardian: in Sibiu se redescopera barocul Romaniei

 

Un articol publicat de Le Monde și preluat de The Guardian, două dintre cele mai prestigioase publicații europene, descriu munca lui Kurt Philippi, dirijorul corului Bach din Sibiu, care încearcă să readucă în actualitate compozițiile muzicale de acum 300 de ani, din satele din Transilvania. ”După dictatura comunistă, o mare parte a comunității germane din România a emigrat în Germania și sate întregi au rămas pustii. Am decis să strângem tot ceea ce găseam prin cântările bisericești. Nu aveam nicio idee ce comori o să descoperim”, a povestit Philippi pentru Le Monde.
Printre partiturile descoperite se numără și o puțin cunoscută adaptare după Stabat Mater a lui Pergolesi, o cantată semnată de Bach și aranjată de compozitor pentru Biserica luterană din Transilvania, dar au fost descoperite și lucrări semnate de Johann Sartorius, Knall sau Corelli.
”Partiturile pe care le-am descoperit ne ajută să înțelegem practica muzicală a acelor perioade. Muzica era scrisî de profesorii din micile sate. Ei au compus și interpretat aceasă muzică rafinată la lumina lumânării. Nu făceau nimic revoluționar, dar aceste partituri descoperite ne arată că acestea erau la fel de valoroase precum muzica cultivată în vestul Europei”, a declarat pentru Le Monde și Ursula Philippi, instrumentistă, cunoscută în special pentru concertele sale de orgă.
Câteva mii de manuscrise ce conțin diferite partituri, fie compuse, fie adaptate după lucrări din vestul Europei, se află acum la Arhivele Naționale din Sibiu. Kurt Philippi încearcă să ”le traducă”, ”pentru a arăta ce muzică rafinată se făcea acum 300 de ani”.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

mihai

Acum 11 ani

Ma bucur ca mai exista asemenea oameni care fac cinste Sibiului si Romaniei.
Raspunde

alexandra27SB

Acum 11 ani

super:) ciudat cum presa din vest scrie numai lucruri negative despre ro dar despre sibiu numai lauda sau chestii pozitive....hmm. oricum orasul din pct de vedere cultural si istoric o merita!
Raspunde

Emilia

Acum 10 ani

Multi , multi ani corului Bach si familiei Philippi, persoane foarte speciale, care ne aduc o bucatica de normalitate in aceasta lume nebuna, nebuna !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus