Sâmbătă,
25.03.2023
Innorat
Acum
17°C

Turul ciclist al Sibiului pregatit sa devina traditie

Existent pe harta națională și internațională a ciclismului ca un simplu punct de trecere al Turului României, Sibiul vrea să devină un punct de atracție în competițiile de gen. Prima ediție a Turului Ciclist al Sibiului începe în 6 iulie iar timp de cinci zile, rutieri din țară și din străinătate vor parcurge mii de kilometri printre frumusețile naturale ale acestui județ.

Organizatorii Turului Ciclist al Sibiului au împărțit competiția în cinci etape distincte. Una de contratimp pe echipe, una dedicată sprinderilor, două etape de munte cu sosiri în cățărare dintre care una se va încheia la peste 2000 de metri, la Bâlea Lac și un contratimp individual de 4 kilometri, în centrul istoric al Sibiului. „Chiar dacă este la prima ediție, cursa a fost înscrisă în calendarul internațional ciclist. Am primit foarte multe solicitări pentru înscriere chiar am fost nevoiți să refuzăm 17 rutieri pentru că lista de înscrieri era deja plină”, spune Nicolae Ivan, directorul sportiv al Turului Ciclist al Sibiului.

Județul a fost ales, în primul rând, pentru terenul său variat și pentru faptul că orașul are credibilitate în Europa. În mod normal, o asemenea competiție trebuie să demonstreze înainte de a fi înscrisă în calendarele internaționale. „În primul rând, această competiție este foarte importantă pentru promovarea ciclismului, ca sport. Însă ideea noastră a fost să obținem și promovare turistică pentru județul Sibiu. Toate etapele trec prin puncte turistice importante iar județul va avea multe de câștigat la acest capitol”, mai spune Ivan. Turul Ciclist al Sibiului vine cu încă o premieră. Sibiul va fi reprezentat pentru prima dată la o competiție de șosea de o echipă, Geiger Pro Cycling Team, coordonată de campionul balcanic și participant la olimpiada de la Atena, Tudi Oprea.

În 5 iulie, Piața Mare din Sibiu se va umple de bicicliști, pentru prezentarea oficială a tuturor echipelor participante. În total, la Tur s-au înscris 20 de echipe, din România, Ungaria, Germania, Grecia, Polonia, Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Italia, Ucraina, Serbia și Turcia. Echipa franceză, una dintre echipele experimentate, a anunțat pe ultima sută de metri că nu va participa la tur pentru că nu a primit aviz din partea federației naționale. Prima etapă, cea de contratimp pe echipe, are o distanță de 10.4 kilometri și se va desfășura între Poplaca și Sibiu, cu finiș pe Stadionul Municipal. A doua etapă este cea mai lungă, măsoară aproape 200 de kilometri. Se pleacă din Sibiu spre direcția Mediaș, rutierii ies apoi din județ, trec prin Sighișoara și revin pe la Brădeni spre Avrig, unde se va încheia cea de-a doua zi. Cea de-a treia etapă pornește din Mediaș, prin Bârghiș, Șeica Mare, Ocna Sibiului, Sibiu și se încheie cu o cățărare spectaculoasă spre Păltiniș. Rutierii se vor opri în parcarea de la telescaun. Cea de-a patra etapă este cea mai scurtă, dar deosebit de frumoasă. Cicliștii vor face un opt în centrul istoric, cu plecare de pe Bulevardul Coposu, apoi pe Șaguna, Mitropoliei, Faurului, Ocnei, 9 Mai, Piața Mică urmând să oprească în plin centru, în Piața Mare. Ultima etapă va fi cu siguranță cea mai grea dar și cea mai spectaculoasă a turului. 94 de kilometri de efort brut, o cățărare până la o altitudine de peste 2000 de metri, pe Transfăgărășan, până la Bâlea Lac. „Sibiul a avut pe vremuri o mișcare sportivă extrem de activă. Turul Ciclist al Sibiului este o pledoarie pentru sport dar și una pentru un Sibiu verde. Împrejurimile orașului sunt extraordinare. Încercăm să convingem tot mai mulți oameni să renunțe la mașini în favoarea bicicletelor”, mai spune Nicolae Ivan. Turul Ciclist al Sibiului 2011 este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus