Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

De nationalism

Ultimii români naționaliști pe care îi cunosc sunt în județul Covasna. Este pe undeva și normal, etniile aflate în minoritate sunt mult mai sensibile la aceste simțăminte. Vor de exemplu ca steagul românesc să fie arborat peste tot, în locul celui maghiar. Vor să se vorbească numai limba română, sau cel puțin în locurile publice și categoric în toate instituțiile statului. Vor în primul rând să se simtă cumva băgați în seamă de statul căruia îi varsă impozite. Se simt deocamdată singuri, izolați. Plâng după vremurile în care milițienii rupeau de pe mașini abțibildurile în roșu-alb-verde. Există câteva asociații care se chinuie să militeze pentru drepturile românilor, să strângă bani pentru cărți în limba română și pentru spectacole de poezie românească. Ciudat. Spun că ultimele biblioteci ”de carte românească” vor fi în curând închise. În Sfântu Gheorghe, orașul municipiul de județ, nu mai există nicio librărie din care să găsești niște titluri în română.  Încă un lucru ciudat: biserica ortodoxă din Covasna, deși una foarte săracă, ține ”fruncea„ în lupta pentru românism în zonă.

Românii de acolo nu îi învinovățesc pe maghiari pentru situația de acolo. Ci pe românii din București, care se pare nu au înțeles până acum nimic. În București, românii sunt majoritari, iar sentimentul de minoritar nu le spune nimic. 
Propunerea președintelui Traian Băsescu ca județele Covasna și Hargita să rămână așa cum sunt, iar restul țării să se regionalizeze i-a înspăimântat pe majoritatea românilor de acolo. Toată lumea a fost de accord că e o propunere slabă. Chiar și maghiarii, care așa cum ne-au obișnuit până acum vor totul sau nimic. Și tot așa cum ne-au obișnuit, le iese această socoteală de cel mai multe ori.
Îi invidiem de multe ori pe sârbi pentru unitatea, răutatea și naționalismul lor. Au asta în genă sau probabil au fost învățați de mersul istoriei cu ea. Nu cred că românii vor ajunge vreodată la acest tip de națune. Suntem leneși chiar și când vine vorba să ne susținem o cauză. Tot români sunt și minoritarii din Covasna, chiar dacă au învățat să stea uniți pe pielea lor.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

gioconda

Acum 12 ani

un editorial tare slab ... de ce il platiti pe omul asta sa scrie asa de slab ? sunt terenuri agricole nelucrate unde ar putea fi mai de folos editorialistu\' lu peshte. Sunt convins ca autorul nici nu a trecut vreodata prin CV sau HR dar are pareri despre viata \"grea\" a minoritatii romane din aceste judete ... of of ... Aline esti cam tanar si verde.
Raspunde

Odin

Acum 12 ani

@gioconda exista o sectiune si pentru parerile cititorilor de ce nu ne explici matale cum mere treaba pe acolo.
Raspunde

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Acum 12 ani

CORRIGENDA: DESPRE Nationalism, nu DE Nationalism. Limba MATERNA e cam vitrega... Patriotismul si iubirea de natiune se dovedesc in primul rand printr-o limba ingrijita, corecta, aleasa, mai ales in SCRIS si PUBLIC... Parca in Camil Petrescu parafrazat, nu stiu pe de rost: Sunt sinceri fiindca fac greseli de limba... Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Raspunde

lol

Acum 12 ani

Bravos, bai \"ziaristilor\", va da un sas lectii de limba romana si mai va ia si peste picior pe buna dreptate! Parca sunteti loazele lui Caragiale sau astia mai proaspeti cu bacalaureatul lor de pomina.
Raspunde

DOOM (in lb romana)

Acum 12 ani

Observați ULTIMUL sens menționat: DE prep. 1. (arată conținutul). (Un pahar ~ apă.) 2. (temporal) cu, după. (Zi ~ zi.) 3. (local) în. (O trece ~ partea cealaltă a drumului.) 4. (arată scopul) pentru. (Plantă ~ sămânță.) 5. (arată scopul) ca, drept, pentru, spre. (~ încercare; ~ exemplu.) 6. (arată natura, proveniența) din. (Făină ~ porumb; masă ~ brad.) 7. (arată obiectul) (înv.) pregiur. (Avea grijă ~ oaspeți.) 8. (arată obiectul) despre. (E vorba ~ el.)
Raspunde

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Acum 12 ani

@5.DOOM... Corect...partial.... Fiindca Domnia-Voastra aratati clar de la inceput ca este vorba de o PREPOZITIE. Prepozitia este simplu spus, un cuvant-de-legatura. LEAGA parti diferite de propozitie. Exemplul de la punctul 8 e FOARTE CORECT..nimic de zis. [...]Este vorba(1) DE el(2).[...] Deci aici avem DOUA parti de propozitie diferite legate intre ele prin prepozitia DE. DAR in titlul de mine corectat exista o singura parte de propozitie, si anume in topica cu nr.2: DE nationalism(2). Apare insa prepozitia DE care face o legatura in gol... -(1) +DE +nationalism(2). Asa ca in astfel de cazuri este corect sa folosim Despre Nationalism. As da un exemplu aiurea, poate pentru a ilustra nonsensul: EU si cu am plecat... Eu si cu CINE? Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus