Titlul de Capitală Culturală Europeană a Culturii în 2016 a fost acordat oraşelor Donostia - San Sebastian (Spania) şi Wroclaw (Polonia). Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii, din care face parte şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, a fost impresionat de proiectele strategice de dezvoltare culturală prezentate de cele două oraşe. „Sper ca ambele oraşe să folosească această oportunitate unică pentru a aduce beneficii culturale, economice şi sociale pe termen lung regiunii reprezentate. Am vazut nişte aplicaţii foarte bune, dar e important de menţionat că încă mai sunt multe de făcut pentru realizarea proiectelor, iar asta presupune susţinere din partea autorităţilor locale. Am fost impresionat să descopăr, de asemenea, o mişcare a artiştilor polonezi prin care au reuşit să îşi convingă guvernul la un angajament pe termen lung prin care acordă culturii cel puţin 1% din bugetul de stat. Cred că acesta ar fi un exemplu bun şi pentru noi“ a declarat Constantin Chiriac. Donostia - San Sebastian este un oraş din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Cu o populaţie de 190.000 de locuitori, Donostia - San Sebastian este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe europene, fiind gazda a peste 12 muzee şi 7 teatre. Aplicaţia oraşului pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de „waves of energy / valuri de energie” prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza. Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a purtat acest titlu în 2000. Cu o populaţie de 636.350 de locuitori, Wroclaw se distinge ca oraşul cu cea mai mare creştere economică din Polonia. Wroclaw are o infrastructură culturală bună cu 13 teatre, 6 muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului „spaces for beauty / zone pentru frumuseţe”. Pactul pentru Cultură a fost iniţiat de o mişcare numită Cetăţeni ai Culturii prin care artişti, operatori culturali, oameni de afaceri şi organizaţii neguvernamentale propun o serie de schimbări legislative şi de sistem prin care să se asigure culturii 1% din bugetul de stat al Poloniei. Uniunea Europeană acordă titlul de capitale culturale din 1985 oraşelor din ţările membre, pentru „a promova o mai bună cunoaştere reciprocă între cetăţenii europeni“.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Constantin Chiriac , Uniunea Europeană Guvernului P , Radu Stanca , Capitală Europeană , San Sebastian , Gran Canaria , Las Palmas , Ţara Bascilor , Teatrului Național , Capitala Culturală Europeană
Vizualizari: 446
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adi
Acum 1 oră
Omul invizibil
Acum 1 oră
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 1 oră
Sibianul
Acum 1 oră
Zeno Popovici