Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Racuciu, Ariton, Bottesch: sefi pentru cel mult unul din patru sibieni

Aproape 90 la sută din locuitorii judeţului habar nu au cine este prefectul Sibiului. Ori dau răspunsuri de genul Miron Mitrea sau Nicolae Nan. Pe ministrul Economiei, Ion Ariton, îl ştiu 28% din locuitorii acestui judeţ, în timp ce numele preşedintelui Consiliului judeţean este Martin Bottesch pentru 26 la sută. Sau Klaus Johannis pentru puţin peste două procente. Turnul Sfatului a comandat un sondaj de opinie la nivelul judeţului, sondaj în urma căruia a căutat să afle care este gradul de interes al sibienilor referitor la şefii administraţiei, dar opinia lor faţă de reorganizarea administrativă.

Cinci întrebări scurte. Atât a conţinut sondajul de opinie comandat de Turnul Sfatului şi efectuat telefonic la nivelul întregului judeţ în cursul săptămânii trecute. Prima întrebare a fost legată de recentele discuţii lăsate de izbelişte referitoare la reorganizarea teritorial-administrativă a ţării noastre. Cum referendumul local votat de Consiliul Judeţean poate fi anulat în instanţă la cererea prefectului judeţului, iar procesul va începe abia la finele lui septembrie, Turnul Sfatului a căutat să afle părerea sibienilor legat de acest subiect. Fără întrebări cu aluzie la preşedintele ţării sau la desfiinţarea unei entităţi administrative. Prin urmare, la întrebarea „Sunteţi de acord cu reorganizarea administrativă a României?” au răspuns afirmativ 32,98% dintre respondenţi. Cei mai mulţi dintre sibieni nu sunt, însă, de acord cu mult discutata reorganizare – 56,91% dintre cei chestionaţi au spus că sunt împotriva unei astfel de iniţiative. Restul de 10,11% au preferat să răspundă „Nu ştiu”.
La această întrebare, răspunsurile provenite din mediul urban şi din cel rural înregistrează mici diferenţe. Astfel, sibienii care locuiesc în orașe sunt mai hotărâţi (doar 7,37% au răspuns „Nu ştiu”) dar au un număr mai mare de adepţi ai reorganizării: 36,83% au spus că sunt de acord cu o astfel de reformă, în timp ce în mediul rural doar 29,03 procente din cei chestionaţi au răspuns afirmativ.

Prefectul, mai mult anonim

Celelalte trei întrebări ale sondajului de opinie au fost întrebări de tip deschis, adică celor chestionaţi nu li s-a oferit nicio variantă de răspuns. „Cum se numeşte prefectul judeţului Sibiu?”, „Cum se  numeşte Ministrul Economiei din Guvernul României?” şi „Cum se numeşte preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu?” au pus „în dificultate” pe majoritatea dintre cei interdievaţi. Mai ales la chestiunea legată de prefectul judeţului Sibiu. Doar 10,11 procente au ştiut să îi pronunţe numele (uneori incomplet). Aproape 80% au declarat de la bun început că nu ştiu, în timp ce aproape cinci procente au găsit de cuviinţă să îl nominalizeze pe Klaus Johannis drept ocupant al funcţiei de prefect. Majoritatea dintre cei care l-au indicat pe Johannis prefect locuiesc în mediul urban. Puţin peste două procente au pronunţat numele lui Ion Ariton, iar 3,19% au răspuns „Martin Bottesch”. Printre cei „aşezaţi” de popor pe aceste funcţii au mai fost amintiţi Ioan Cindrea, Teodor Ancuţa, Mircea Silvestru Lup, Nicolae Nan şi chiar şi Miron Mitrea. Traian Muntean şi Constantin Trihenea au fost, de asemenea, confundaţi cu actualul prefect al judeţului.

Ministrul Economiei? Liiceanu? Boc? Igaş?

Mai bine în ceea ce priveşte notorietatea stă Ion Ariton. Pe el, îl recunosc drept ministru al Economiei 28,72% dintre sibienii interdievați. Majoritatea dintre cei care au știut să indice numele ministrului au peste 55 de ani și locuiesc în mediul urban. Pentru unii sibieni, însă, numele ministrului Economiei este Emil Boc, Gabriel Liiceanu sau Traian Igaș. Dintre cei care l-au recunoscut pe Ariton ministru, 16,6% au spus că Raluca Turcan este cel mai apreciat parlamentar de Sibiu, iar 14,8% l-au indicat pe Ioan Cindrea. Doar 1,85% au pomenit numele lui Ariton.


Președintele CJ Sibiu, și mai puțin cunoscut

Aflat în funcție de șapte ani, Martin Bottesch nu este un nume asociat de mulți sibieni cu președintele Consiliului Județean Sibiu. 26,06 la sută este procentul celor care au știut să răspundă corect la întrebarea ”Cum se numește președintele Consiliului Județean Sibiu?”. Câte două procente dintre cei interdievați au crezut că Johannis sau Ariton dețin această funcție.

Aproape jumătate din sibieni nu știu parlamentarii

Chiar dacă parlamentarii de Sibiu se aleg, mai nou, uninominal, acest lucru nu îi apropie mai mult de oamenii de rând. Sondajul comandat de Turnul Sfatului a căutat să afle și aprecierea de care se bucură parlamentarii aleși în circumscripțiile județului, dar 43,62% dintre cei chestionați nu au știut numele niciunui parlamentar. Alte aproape 20% au preferat să răspundă că nu apreciază niciun parlamentar de Sibiu. Dintre cei care au primit referințe pozitive, pe primul loc este Ioan Cindrea (10,64%), urmat de Raluca Turcan (7,98%). Și la capitolul parlamentari a apărut numele lui Klaus Johannis, acesta fiind indicat drept cel mai apreciat de 6,91% dintre respondenți. Sub acest procent se situează Minerva Boitan (patru procente) și Viorel Arcaș (puțin peste două procente). Ariton și Cornel Știrbeț au sub două procente, iar Mircea Silvestru Lup, Gheorghe Roman și Mircea Cazan nu reușesc să sară de un procent.

La sate vestea ajunge mai greu

După cum probabil era de așteptat, diferențele între răspunsurile provenite din mediul rural și cel urban au dus la procentaje diferite. Practic, oamenii din satele județului cunosc în număr mai mic cine este prefectul, președintele Consiliului Județean sau numele ministrului Economiei. În medie, diferența între cei care au răspuns ”Nu știu” la aceste întrebări este de șapte-opt procente, între cei care locuiesc la sate sau în orașe.
Împărțiți pe categorii de vârstă, sibienii cu drept de vot, dar sub 35 de ani, par cel mai puțin interesați de cei care conduc județul sau reprezintă județul în Guvern. Cu excepția numelui președintelui Consiliului Județean, în rândul tinerilor au apărut cele mai multe variante de ”nu știu” în legătură cu numele ministrului Economiei sau al prefectului județului. Cu toate acestea, unul din trei tineri știe că Bottesch este președinte al CJ Sibiu.

Sondajul a fost comandat de Turnul Sfatului societății standard8 și a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 191 de persoane, din întreg județul Sibiu. Sondajul a fost efectuat telefonic în zilele de 7 și 8 iulie.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

hi,hi

Acum 10 ani

Asta-i buna:\"\"sibienii care locuiesc în orale\"! Sunt si sibieni care locuiesc in scrisuri sau vaginale si anale?
Raspunde

fa

Acum 10 ani

bai baiatule,cred ca tu ai facut sondaj in Franta sau Marea Britanie!ai vrut sa-i umilesti pe alesi si ne-ai facut prosti!Asta le-ai zis la sefii tai,ca ai facut sondaje,dar tu erai pe centru cu apa plata in bot.Nu ti-e rusine sa ne faci prosti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus