Joi,
02.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

"Vietile ascunse ale orasului". Serial pentru minte, inima si arhitectura

Au fost multe discuții despre starea învățămîntului în republica România; situația din ultimii ani ne arată că mersul rezultatelor, după examenele de cls. a VIII-a și a XII-a, este marcat descendent – parcă nici despre mari succese la olimpiadele internaționale nu se mai aude!

Unii se plâng că grupuri de influență mondială ne-au condamnat deja la a deveni simpli consumatori, deci și pururi importatori de licențe tehnice, de tehnologie în general… Chiar dacă ar fi parțial adevărat ( doar nimeni azi nu mai face cadouri de anvergură națională!), respectivii comentatori români uită să amintească de cauzele interne, pur românești, care au putut duce la o atare situație. Cine ne împiedică să ne gospodărim mult mai bine, ca să avem ÎNVĂȚĂMÎNT, SĂNĂTATE ȘI CULTURĂ de cel mai înalt nivel și, deci, să putem reține în patrie majoritatea oamenilor tineri de valoare, care să și aibă copii mulți și bine educați? Am văzut zilele trecute la un post francez de televiziune un documentar despre revitalizarea satelor pierdute în zone cu relief dificil și unde un tânăr specialist, întors după studii și stabilit în satul natal, își arăta cu mîndrie companionul de lucru la construcțiile tradiționale, insistând asupra soției acestuia, gravidă tînără cu al doilea copil!

Putem discuta mult despre ce înseamnă învățămînt de calitate, oricând există soluții și oameni care să le aplice! Dar aceasta n-ar rezolva „migrarea creierelor”… Pentru că oamenii tineri și de valoare pot fi convinși să rămână (să se întoarcă) în țară numai dacă întreg ambientul social-uman devine de calitate! Adică majoritatea părinților își educă perseverent și cu multă atenție copiii, majoritatea profesioniștilor din serviciile sociale își fac corect datoria, majoritatea funcționarilor publici renunță la practicile incorecte pe spinarea statului (adică a noastră…). Apropo de părinți, există acum o categorie care chiar a devenit perseverentă în a-și pregăti excelent copiii… pentru plecarea definitivă în țările bogate…

Trebuie spus mai des, mai apăsat și la ore de maximă audiență, lucruri care sunt mai urgente și mai importante decât penibila agendă politică, măcinată între numeroasele facțiuni ale fostului partid comunist român (chiar dacă au denumiri de liberal,conservator,creștin-democrat etc). Sunt mult mai importante:

- educarea creștină și patriotică, în familie, de la vârstele mici;

- un stat onest și corect față de tinerele familii, de cetățeni în general;

- o justiție dinamică, orientată pe anticorupție și pe protejarea mediului social echilibrat;

- o economie normală, protejată de legi care să nu discrimineze patronii după gradul lor de influență politică și care poate favoriza locurile de muncă sustenabile / durabile.

Pentru toate acestea este necesară cernerea valorilor printr-o sită foarte serioasă! Nimic nu se construiește dacă mergem cu o scară de valori greșit alcătuită, promovată și cu recompense inverse… Deja sunt mulți care au uitat sau care nici n-au știut vreodată cum se făcea selecția înainte de 1990. Pentru că, chiar dacă era perioada comunistă, a existat o marjă de timp în care au mai activat oamenii născuți și educați în interbelic, deci în perioada noastră de maximă înflorire în majoritatea domeniilor, lucru datorat unei scări a valorilor sociale-morale-culturale cât de cât normală! Este vorba despre anii ‘60 – ’70 ai secolului trecut; liceele erau puține, cu clase puține, iar facultățile, toate plătite de stat, aveau un număr infim de locuri, chiar față de numărul mic de absolvenți de liceu! Lucru foarte important, admiterea în aceste licee și facultăți însemna examene foarte grele, din toată materia posibilă (și atunci era enorm de multă materie față de ce a rămas azi prin programă…), fără posibilitatea de a copia sau de a plăti comisiile! Și erau mulți profesori, educați corect până în 1947, care reușeau să mențină echilibrul meseriei, cu toată invazia constantă de ideologie proastă și nimicuri de atunci. Cine este curios, poate consulta subiectele date la acele examene, eventual colecția Gazetei Matematice și a celei de Fizică și Chimie, să vadă dacă măcar pricepe ce scrie acolo, nu să și rezolve ceva…

Pentru mine, dar și pentru tinerii elevi de azi, ar fi nemaipomenit de interesant să se discute cu cei ce mai sunt în viață, profesori și elevi, să se vadă adevărul despre cantitate, calitate și spirit în învățământ!

Cum se face astăzi? În ziare, la radio și tv, nu se aud decât părerile celor care se luptă pentru diplome/note/fițuici, nu pentru cunoaștere, meserie, muncă onestă și susținută! Parcă toată lumea susține un nivel cât mai coborât al cunoașterii, al prestației părinților-educatori și a profesorilor, inclusiv al exigenței examinatorilor. Este ca o invitație explicită la rezultate minime (conform testelor PISA deja realizate – o rușine în fața celor mai slabe țări din Europa!), ca o dorință a celor tineri de a rămâne fără meserie, fără venituri, fără speranță. Păi, domnișoarelor și domnișorilor, asta veți și avea!

Dar cea mai gravă urmare a proastei selecții din ultimii 30-35 de ani la noi este calitatea clasei politice românești, care AR VREA SĂ ȘI CONDUCĂ ȚARA… Numai că nu este capabilă, este submediocră la toate materiile și repetentă la bun-simț!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 180

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus