Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Criza e la ea acasa: doar una din trei firme produce profit

Doar 33% din întreprinderile mici și mijlocii active ale județului – ”pilonul economiei sănătoase” – au produs profit în prima jumătate a acestui an. Aproape jumătate sunt pe pierdere. În aceste firme lucrează 66.000 de sibieni.

Statisticile întocmite pe baza raportărilor semestriale depuse la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Sibiu creionează o imagine nu tocmai fericită a mediului de afaceri județean. În calcul au fost luate doar întreprinderile mici și mijlocii, marile companii – în număr de 63 – fiind administrate de direcția specială de la București.

Potrivit datelor oficiale, în județul Sibiu există 19.850 de societăți comerciale. Din acestea, au avut obligativitatea de a depune raportările la jumătatea anului 14.300, restul fiind societăți suspendate, cele nou înființate care nu au avut activitate în prima jumătate a acestui an sau cele aflate în lichidare sau insolvență.

Cifre seci, care influențează două treimi din angajați

”Din aceste 14.300 de societăți comerciale au declarat cifră de afaceri numai 9.500. Restul de 4.800, au cifră de afaceri zero”, spune Grigore Popescu, directorul executiv al Finanțelor sibiene. Grupate după profitul net, doar 4.700 de societăți au declarat profit, alte 6.900 fiind pe pierdere în prima jumătate a acestui an. Situația acestor firme influențează direct două treimi din angajații acestui județ. Potrivit statisticilor oficiale, în cele 14.300 de societăți comerciale încadrate la întreprinderi mici și mijlocii sunt angajați 66.000 de sibieni. Restul până la aproximativ 110.000, cât sunt înregistrați oficial în județ, lucrează în cadrul celor 63 de mari firme și în cadrul aparatului de stat.

”Evident, pentru o parte din firmele care au declarat pierderi, datele sunt doar contabile – unii au făcut investiții care se amortizează în timp mai lung, alții au auvt «contabili buni». Oricum, din aceste statistici rezultă că o parte însemnată din firme nu o duc tocmai bine”, a comentat pentru Turnul Sfatului un contabil expert.

Ce se vede în buget

Chiar dacă în iunie 2011, inflația a fost calculată – la 7,93% - sub estimările analiștilor care preconizau o valoare de 8,5 puncte procentuale, creșterea încasărilor la bugetul general consolidat al județului este sub procentul inflației. Fiscul sibian a raportat pe prima jumătate a acestui an încasări în creștere de doar 6,6% față de perioada similară a anului trecut, În total, Fiscul sibian a încasat în primele șase luni 754,87 milioane de lei (față de 708,13 milioane de lei în 2010, primul semestru). Mai mult, impozitul pe profit încasat în primele luni este cu aproape cinci procente mai mic decât cel încasat anul trecut (51,7 milioane de lei, față de 54,1 milioane de lei). Creșteri semnificative s-au înregistrat, însă, la TVA încasată pentru importurile de bunuri (în vamă) – peste 77% față de perioada similară a anului trecut.

Firmele nu depun, în continuare, bilanțuri

Reprezentanții Fiscului sibian se plâng în continuare de faptul că mulți agenți economici nu își depun situațiile contabile conform reglementărilor în vigoare. ”Am rămas surprins că 4.400 de societăți comerciale nu au depus bilanțul. Așa cum 1.694 de ONG-uri din totalul de 2800 nu și-au depus nici acestea bilanțul”, remarcă Grigore Popescu. La inițiativa lui, anul trecut, pentru nedepunerea bilanțurilor au fost amendați cu câte 1.500 de lei 1.721 de agenți economici. ”Nu am făcut-o să ne îmbogățim, ci să ne disciplinăm. Rămân surprins că nu au loc aceste elementare depuneri de situații contabile”, adaugă Popescu. În urma celor 1.721 de sancţiuni au rezultat 521 de plângeri în instanţă, dintre care 129 sunt în recurs. „Nicio firmă nu a câştigat aceste procese prin care au contestat amenzile”, susţine Popescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus