Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Restaurant Casa Frieda, locul unde mananca scriitorii

Casa Frieda este resturantul preferat al lui Ion Radu Văcărescu, preşedintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România. Iar dacă scriitorii mănâncă acolo, asta nu poate însemna decât două lucruri: este un restaurant select - doar scriitorii sunt intelectuali fini, şi doi, este un restaurant ieftin – nu cred că a văzut cineva până acum vreun scriitor bogat. Mai ales în Sibiu.

Prima impresie odată ajuns la faţa locului este una de uşoară înghesuială. În primul rând că terasa este aproape non-stop plină şi nu găseşti oricând o masă liberă şi apoi pentru că mesele chiar sunt înghesuite. Ideea este că nu prea poţi să mănânci fără să vezi ce înfulecă vecinul din stânga sau să inspiri puţin fum de ţigară de la colegul din dreapta. Detalii. Să trecem la lucrurile importante, adică mâncarea. Am făcut în ciudă caniculei de săptămâna trecută şi am ales o ciorbă de pui a la grec cu smântână, urmată apoi de piept de curcan în crustă de migdale şi umplut cu caise (o mâncare mult mai simplă decât sună!), asortată cu puţin orez aromat şi o salată de crudităţi. Și o bere rece! Jur că aş fi ucis şi pentru o clătită cu dulceaţă pe final, dar fizic n-a mai fost loc. Ciorba a fost bună în general, puţin cam uleioasă, iar în combinaţie cu temperatura sufocantă de afară n-a picat chiar excelent. Însă felul doi a fost de-a dreptul delicios. Pieptul de curcan a venit sub forma unor rondele, strânse într-o crustă uşor amăruie, dar perfect combinată cu dulceaţa caiselor şi cireaşa de deasupra. A, să nu uit, totul a fost acoperit într-o ploaie fină de caşcaval  ras şi topit. Cum spuneam, o minunăţie. Ba chiar m-am mirat că fac asemenea mâncăruri într-un loc oamenii din jurul meu mâncau caşcaval pane peste care turnau ketchup Tommy direct din recipient, ca la Billa. Nu m-am uitat cu intenţie la vecini, dar cum spuneam, mesele sunt atât de înghesuite, încât nu prea ai cum să nu vezi ce mănâncă vecinul. Şi apropo de vecini, aici ajungem la punctul culminant. Din păcate, la fel cum se întâmplă în majoritatea teraselor de pe Bălcescu, nu poţi mânca în tihnă fără să fii asaltat de cerşetori şi ţigani. O să îi numim ţigani pentru că asta sunt! Să vedeţi de ce! Peste copiii trimişi la cerşit şi amărâţii cu brelocuri am trecut rapid, dar în acelaşi timp cu felul doi a venit şi o ţigancă, din cele bătrâne şi unse cu toate alifiile, cu un ibric în mână. Ibric folosit, se vedea clar. Se plimbă printre mese, întrebând cine cumpără, se apropie de masa plină cu nemţi de alături, şi se întinde peste masă să arate ibricul unuia dintre turişti. În timp ce arată ustensila cu mâna dreaptă, fără nicio jenă, pune mâna stângă în farfuria altui turist ia felia de şniţel. O bagă în buzunar şi pleacă, lăsând pe toată lumea perplexă! Cred că cel mai perplex a fost ospătarul, care nu a putut îngâna decât un patetic „Nu e voie!”. De parcă ţígăncii i-ar fi păsat.

Revenind la Casa Frieda, restaurantul este surprinzător, destul de ok în general, păcat numai de oameni.

Bune:

-         mâncarea

-         preţul (nota a fost puţin peste 40 de lei)

Rele:

-         înghesuială

-         invitaţi nepoftiţi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus