Sibienii, de la studenţi, profesori universitari, actori, scriitori până la colegi de la Uniunea Scriitorilor, toţi îşi exprimă regretul pentru dispariţia pionierului postmodernismului, Mircea Ivănescu.
„Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România anunţă cu tristeţe moartea marelui scriitor Mircea Ivănescu, în dimineaţa zilei de 21 iulie 2011, unul dintre cel mai importanţi poeţi şi traducători români contemporani. De curând, a apărut la Editura Paralela 45 volumul omagial “Mircea Ivănescu - 80”, îngrijit de Al. Cistelecan. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga” şi de Cetăţean de onoare al oraşului Sibiu. Plecarea dintre noi a lui Mircea Ivănescu înseamnă o mare şi ireparabilă pierdere” a transmis colectivul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu.
Poetul şi traducătorul Mircea Ivănescu, în vârstă de 80 de ani, a murit ieri, la doar o zi după ce a fost nominalizat pentru Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia pentru literatură.
„Colectivul Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu îşi exprima profunda tristeţe faţă de dispariţia poetului Mircea Ivănescu. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” a transmis teatrul sibian.
„Comunitatea academică a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu îşi exprimă regretul pentru plecarea dintre noi a celui care a fost Mircea Ivănescu scriitor, poet, eseist şi traducător, personalitate importantă a spiritualităţii sibiene, colaborator de valoare al instituţiei noastre. Dumnezeu să-l odihnească!” a transmis şi rectorul ULBS, Constantin Oprean.
„Mircea Ivănescu a onorat Sibiul, oraşul în care a ales să se stabilească, mai mult decât mulţi alţi artişti. Eu l-am cunoscut puţin, ca student şi apoi ne-am mai întalnit de câteva ori, în schimb pot spune din perspctiva celui care i-a cunoscut opera, că din generaţia ’60, el este poetul cu cea mai mare forţă de iradiere pentru tânăra generaţie. Poate în Sibiu a fost mai puţin cunoscut, deoarece el a fost un om deosebit de discret, care prefera să apară rar în public, dar eu sper ca postum, această discreţie să se risipească” a declarat Dragoş Varga, scriitor și redactor-șef la revista ”Transilvania”.
Poetul şi traducătorul Mircea Ivănescu s-a născut în 26 martie 1931, în Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie, secţia franceză, a Universităţii din Bucureşti. A fost redactor la „Agerpres”, la revista „Lumea”, şef de redacţie la Editura pentru Literatură Universală, apoi redactor la revista „Transilvania” din Sibiu (1972-1989). Este considerat un pionier al postmodernismului în Europa Centrală şi de Est. Debutul editorial are loc cu „Versuri” (1968), fiind urmat de volumele: „Poeme”, „Poesii”, „Alte versuri”, „Poem”, „Amintiri” (în colaborare cu Leonid Dimov şi Florin Pucă), „Commentarius perpetuus” (în colaborare cu Rodica Braga), „Versuri vechi, nouă” (1988), „Poeme vechi, nouă” (1989), „Versuri” (1996), „Poezii’ (1997), „Poesii vechi şi nouă” (antologie, 1999), „Lines Poems Poetry” (antologie, University of Plymouth Press, 2009). A mai colaborat cu versuri şi eseuri la diferite reviste, ca „Secolul 20”, „Echinocţiu”, „Ramuri”, „România literară”, „Viaţa românească”. Este recunoscut ca unul dintre cei mai prolifici traducători români. S. Fitzgerald, W. Faulkner, T. Capote, J. Joyce („Ulysse” fiind considerată o capodoperă a traducerilor în limba română), G. Orwell, F. Kafka se numără printre autorii traduşi de Mircea Ivănescu. Pentru creaţiile sale poetice a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1982) şi cu Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu” (1999). A fost propus în 1999 pentru Premiul Nobel pentru literatură, de către Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.
Mircea Ivanescu va fi înmormântat mâine, 23 iulie, la Cimitirul Central din Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Uniunea Scriitorilor , Mihai Eminescu , Opera Omnia , Premiul Nobel , Europa Centrală , Lucian Blaga , Comitetului Nobel , Dragoș Varga , Radu Stanca , Constantin Oprean , Colectivul Teatrului Național , Cimitirul Central Sibiu , Mircea Ivănescu , Uniunii Scriitorilor , Arhitectura Filiala Sibiu , Academiei Suedeze , Literatură Universală , Doctor Honoris Causa , Florin Pucă , Leonid Dimov , Lines Poems Poetry , Editura Paralela , Marele Premiu Prometheus , Plymouth Press , Premiul Uniunii Scriitorilor , Rodica Braga
Vizualizari: 703
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aurel Metrescu
Acum 1 oră
Magog
Acum 2 ore
Un oarecare
Acum 2 ore
HBomb
Acum 2 ore
HBomb