Miercuri,
01.02.2023
Ninsoare
Acum
1°C

Prima dauna totala, de 20.000 euro, platita pentru o casa din Avrig

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit, luni, prima daună totală pentru un imobil asigurat printr-o poliţă obligatorie, în sumă de 20.000 de euro, pentru o casă din Avrig, judeţul Sibiu, distrusă în urma unei inundaţii, a anunţat compania, citată de Mediafax.

Poliţa a fost încheiată la 28 decembrie, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2011, pentru o locuinţă de tip A, situata pe valea Avrigului.
"Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei, în urma inundaţiei produse în localitatea Avrig în data de 10 spre 11 iunie. Avizarea dosarului de daună s-a realizat în 14 iunie şi instrumentarea acestuia a fost finalizată în urmă cu o săptămână", se arată într-un comunicat al PAID.
 
Compania care a vândut poliţa în numele PAID şi care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de daună este Credit Europe Asigurări, unul dintre acţionarii societăţii.
 
Inundaţia a afectat cinci locuinţe, dintre care două au fost distruse în totalitate. Una dintre aceste două locuinţe era asigurată printr-o poliţă obligatorie.
Locuinţa asigurată a fost construită în anul 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare. Proprietarul nu va putea reconstrui locuinţa în aceeaşi zonă, expusă riscului de inundaţii.
 
"Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea. Cred, în continuare, că principalul obstacol în dezvoltarea portofoliului PAID constă în asimilarea poliţei de asigurare cu sancţiunile prevăzute de legislaţie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuinţelor împotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale şi nicidecum sancţiunile ce vor fi aplicate neasiguraţilor", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
 
Potrivit PAID, majoritatea proprietarilor de locuinte aşteaptă termenul de aplicare a sancţiunilor pentru a se asigura, fără a lua în calcul că unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce înainte de această dată.
 
În oraşul Avrig sunt 5.979 de locuinţe, însă poliţe PAD au fost încheiate doar pentru 201 dintre acestea.
La 1 august, portofoliul PAID număra 780.268 de poliţe obligatorii. În perioada 15 iulie 2010-1 august 2011, numărul dosarelor avizate a ajuns la 55, iar PAID a plătit despagubiri pentru 23 dintre acestea.
Valoarea totală a despăgubirilor achitate de PAID depăşeşte 170.000 de lei.
 
Proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.
Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.
 
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).
 
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus