Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Atractie turistica in Sibiu: doctorii stomatologi

Sute de sibieni, plecați la muncă în străinătate, revin vara în țară, nu doar pentru a petrece două săptămâni alături de cei dragi, dar și pentru o vizită obligatorie la dentist. Deoarece în țară este mai ieftin, iar stomatologii rezolvă o lucrare de câteva săptămâni în doar câteva zile, sibienii plecați de ani buni în Spania, Italia sau Germania, preferă serviciile românești. Unii vin pentru o extracție sau o plombă, în timp ce alții își fac lucrări de mii de euro.


”Nu pot să spun că am foarte mulți clienți români care se întorc din străinătate să-și repare dinții, dar am avut totuși câțiva. Singurul motiv pentru care vin să-și facă dantura în țară, este faptul că aici este mult mai ieftin. În nici un caz nu vin pentru că au mai multă încredere în dentiștii români sau pentru că cineva le recomană un cabinet. Prețul scăzut îi determină să apleze la serviciile noastre, căci aici își rezolvă toată gura cu 1.500 de euro, iar acolo își rezolvă un dinte cu banii ăștia” spune dr. Roxana Sorten.

Turismul dentar începe să crească în Sibiu, ca şi în restul ţării, datorită costului scăzut al intervenţiilor. Cabinetele oferă şi tratamente mai scumpe, care se întind pe o durata de timp mai lungă. Dar în același timp, mulți dintre pacienţi preferă să-şi trateze chiar şi problemele minore ale danturii, cum ar fi detartrajul sau albirea dintilor, doar când se întorc în ţară, tocmai pentru că îi costă mai puţin. Preţurile lucrărilor mai mici nu depăşesc câteva sute de lei, spre deosebire de cel al tratamentelor care includ implanturi, pentru care se plătesc sute sau chiar mii de euro.

Un dinte în România 50 de lei, în Spania 300 de euro

Prețurile practicate de stomatologii din țări ca Spania, Italia, Germania, Anglia sau Franța sunt de cinci ori mai mari decât cele practicate de stomatologii sibieni. ”Și eu și soțul meu avem asigurare medicală în Spania, unde locuim și muncim de opt ani. Dar dacă mă duc acolo la dentist și îmi scoate o măsea plătesc 300 de euro.  Aici, acasă plătesc același serviciu cu 50 de lei, așa că prefer să vin în țară când am probleme cu dinții” povestește pacienta V. Munteanu.
Diferențele uriașe de preț continuă. O plombă într-un cabinet din Sibiu costă de la 40 până la 60 de lei, pe când în Italia sau Spania, pacientul este nevoit să achite aproximativ 50 de euro pentru același serviciu.
Nici protezele nu sunt mai ieftine. Dacă în țară o proteză nu costă mai mult de 700 de lei, în străinătate prețul ajunge la peste 500 de euro. La fel și în cazul dinților de porțelan. Un dinte la noi costă până în 100 de euro, iar în Spania aproximativ 350 de euro.

Rapizi și eficienți

Cel mai mare atuu al stomatologilor sibieni îl reprezintă timpul relativ scurt în care pot finaliza o lucrare. În străinătate timpul necesar realizării unei lucrări este de la câteva săptămâni, la patru-cinci luni. Acasă, medicii sunt dispuși să lucreze peste program și finalizează lucrări complexe și în 2-3 săptămâni. În plus doctorii sunt mulțumiți pentru că cei mai mulți clienți nu se zgârcesc, ci comandă lucrări de cea mai bună calitate.
”Majoritatea cer material de calitate și vor ce este mai bun. O parte dintre ei vin să-și rezolve tot, iar o parte vin pentru întreținere, detartraj sau un simplu consult. Cei mai mulți au peste 25 de ani, deci sunt în general destul de tineri, așa că pun accent pe aspectul dinților” mai spune dr. Roxana Sortan.
Străinii – o raritate în cabinetele sibiene
În perioadele cele mai aglomerate pentru dentiști- lunile de vară, săptămânile care preced sărbătorile mari, Paștele și Crăciunul, dar și săptămânile dinaintea  Festivalului Internațional de Teatru, la ușa stomatologilor mai bate uneori și câte un străin.
”Clienți străini avem foarte puțini, cel mai des vin la începutul verii, când este Festivalul Internațional de Teatru, pentru detartraj în special. Este adevărat că  la străini se observă și o altă concepție în privința sănătății dinților. De exemplu, am avut un client suedez și i-am spus că-i recomand să renunțe la fumat, dacă vrea să-și păstreze dinții albi și sănătoși, iar la următorul consult a venit cu plasture Nicorette pe braț” povestește Roxana Sortan.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

SIB

Acum 12 ani

Acelasi subiect si pe Tribuna: August, lună de \"turism stomatologic\"... Gata, ati devenit sucursala a lui nea Ilie de la Scularie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus